Gelukkig nieuw jaar en goed nieuws

28 september 2011, Elul 29, 5771

Beste vrienden!

Vanavond gaan alle Joden het begin van een nieuw jaar vieren ( Rosh Hashana). Het betekent een feest in de Synagoge en families rond de tafel – het nieuwe jaar accepteren met groeten en zegeningen en wensen.

Ik wil met jullie al het goede nieuws delen uit ons project “L'Chaim-to-life”

Gisteren hadden we een groep uit Keshet (Ramat Hagolan) op bezoek in Pardes Chana. Ze begroetten alle overlevenden, volle handen met voedsel en een opgewekte zin. Ze hadden ook hun kleine pot met honing – onze groet voor een zoet goed jaar (zie foto). Iedereen was blij, overlevenden en de jongens met Rabbi Shachar. Ik wens hen en ons een goede ervaring voor beide zijden.


Tamar – net uit het buitenland gekomen en bezocht Miriam Fux die haar enthousiast opwachtte. Ze geniet zo van haar bezoeken.

Yudit Yeger – is a nieuwe overlevende en Nofar is a nieuwe vrijwilliger. Ze bezoekt haar eens per week. Ze besloten om computerles te gaan doen (haar kleindochter wil haar niet komen bezoeken omdat ze geen computer heeft), We hebben al een computer voor haar en kijken nog voor een beeldscherm.

In Jeruzalem nam Miky (een nieuwe vrijwilliger) de uitdaging aan en ging naar de overlevenden om hen kado's voor de feestdag te brengen, zelfs al was het voor de eerste keer. Hij deed het met een grote lach en met een goede wil. Ook Sason blijft Shaindel Salomon bezoeken en houd van zijn gevoel voor humor. Hij is een student en is nog alleengaand. Ze heeft besloten om zijn 'matchmaker' te worden en doet het met heel haar zieke hart. Zo'n mooie verbinding tussen die twee . Gisteren toen Miky  kwam dacht ze dat Sason haar alleen had gelaten en begon te huilen.

We hebben ook Shoshanna die in Ramot (buitenwijk van Jeruzalem) een overlevende uit Rusland bezoekt die daar woont met haar dochter.

Timek was in Tiberia en ontmoette Pinchas voor de eerste keer. Ze hadden een heel goed kennismakingsbezoek om nader kennis te maken met elkaar.  Pinchas vertelde Timek over zichzelf en we zullen een volgende keer over hem schrijven.

Volgende week gaan de soldaten van het legerkamp op bezoek bij overlevenden in Katzarine met Timek.

Op 3 oktober gaan de studenten van de pre-academie uit Maitzar (Golan hoogte) op bezoek in de kibboets Ginosar. Ze zijn erg opgewonden en kijken ernaar uit.

Daniel gaat volgende week de studenten in Mayan Baruch en Kfar Hansie (Noord Galilea) ontmoeten om hen een presentatie over “L'Chaim-to-life”te geven. Zij willen ook graag deel uit gaan maken van het project in Katzarin en Kirjath Shmona.

De studenten van Nitzana(in het zuiden) deden hun eerste bezoek in Beersheba vorige week en zijn kwamen heel enthousiast terug en kunnen haast niet wachten op het volgende bezoek. De foto's  komen later.

In Tel Aviv and Hertzelia maken zowel vrijwilligers als overlevenden het goed en daar zijn we erg dankbaar voor (details komen in ons volgende rapport).

Dit is de tijd om jullie allemaal te bedanken voor jullie toewijding en ondersteuning op onze weg. Zonder jullie donaties zou dit project niet zijn zoals het nu is. We zijn oprecht in onze waardering voor jullie sympathie en vrijgevigheid. Eeen heel goed, gezond en gelukkig nieuw jaar gewenst.

De uwen: Shuki, Timek, Rabbi Shachar, Rivka, en al de overlevenden.

Rivka

 

Ruth

Chaia

Rachmill

Benjamin

MorrisKlara

Beste vrienden,

Gisteren kwam ik terug van een succesvolle reis in het buitenland en het is duidelijk voor mij dat de wereld een nieuw lied nodig heeft om uit het donker te komen, zoals er staat: “Zing de Here een nieuw lied!” het lied van geloof, wat in deze dagen nodig is. Zoals u ziet, Stichting “L'Chaim-to-life” is bijna verdubbeld in het aantal mensen dat dit project zegend. Een nieuwe geest waait – dank aan jullie als partner.

Ik wil julllie danken uit de grond van mijn hart: Een gelukkig nieuw jaar toegewenst, met geestelijke groei. Verwijder alle toonaangevende afgoden en kom dichter naar de G-D van Israel en de Israelische natie toe.  Wees gezegend met jullie gezinnen, overvloed, gezondheid en energie met een innerlijke vreugde  in gang gezet door  een levende waterstroom.

Alstublieft, blijft u doorgaan om deelgenoot te blijven van deze heilige symfonie, die we in eenheid vormen rond dit project.

De allerbeste wensen,
Daniel

 

Rosh HaShanna-bezoeken in Kiryat Shmona,Pardes Chana 

16 september 2011, Elul 17, 5771

Beste vrienden van L'Chaim-to-life,

Gisteren bezocht ik 16 Holocaust overlevenden inKiryat Shmona Mechina van Ma'ayan Baruch.

Deze maand waren Tamara and Nicolai jarig en we genoten een beetje van hun feest.Klara, Timek en Tamara

Nicolai op de voorgrond

Niet al onse geliefde vrienden troffen we zo gelukkig aan. Rina's man was overleden en we kwamen midden in de Shivah (rouwtijd) binnen en ontmoette ook haar zoon en dochter die bij haar zaten.

Elisa's man is in a zeer slechte conditie en ook Anatoli Grushko, Anatoli Limunsky, Ida, Ilja and Illana, worstelen met een slechte gezondheid.


v.l.n.r. Ida, Ilja, Klara en een vrijwilligster

Dank G-d dat het goed gaat met Israel, Roman, Rachel, Nelie, Ina, Shur and Klara

We brachten hen allemaal een beetje liefde en wat licht in hun huizen. Het verse fruit en groente, een groente-coupon en een Rosh Hashana kadoo maakte het een goede start van het nieuwe seizoen.  We wensen hen een gezegend en zoet nieuw jaar toe. De studenten van de Mechina genoten van het bezoek en kregen een klein beetje gevoel voor het deel zijn in het project.

Deze week gaf Daniel ook een introductie toespraak aan de nieuwe Mechina studenten uit Meitsar. Dit jaar zijn ze toegewezen aan de Holocaust overlevenden in de kibboets Ginosar. 

 We zagen dat de studenten er gemotiveerd waren om aan het L'Chaimtolife project deel te nemen.

Shalom en een zoet nieuw jaar,
Timek

Pardes Chana:
Vandaag hadden we het eerste bezoek van de nieuwe studenden uit Keshet (in the Golan hoogte).

Rabbi Shachar kwam met zes nieuwe studenten, waarvan de helft Alya heeft gemaakt (wat betekent dat ze de beslissing hebben gemaakt om een Israëlisch staatsburger te worden). Ze waren heel geinteresseerd om hun taak te starten en na een korte introductie-bijeenkomst (zie foto) gingen ze op visite met de kado's voor de feestdag.

Ester Zimering ontving hen blij en in goede doen, zelfs nu haar gezondheid het af laat weten.
Ruth
had R. Shacar op bezoek (zij houdt van hem) en was opgetogen hem weer te zien.
Morris vertelde de jongens over zijn jeugd in Marokko en hoe hij naar Israel kwam.
Rachmil
kreeg alle bezoekers aan het praten, ze zongen en lachten met hem.
Benjamin liet ze ook lachen en was heel blij met hun aanwezigheid.

Chaia vertelde hen over zichzelf en was erg blij om de jongens te ontmoeten.
Klara drong erop aan met haar te eten en te drinken. Ze maakte grappen en de foto vertellen hoe blij ze was .


Klara

Chaim sprak over de Bijbel en voelde zich heel goed door het bezoek.

De nieuwe studenten komen uit de Verenigde Staten:
Denver, New York, Philadelphia, en New Jersey,
.
uit Engeland: London en uit
Israel
: Jerusalem, Bait Shemesh and Efrat.

U kun zien dat het gezegde:" En de zonen kwamen terug naar hun land|” hier werkt en dat Joden van over alle delen van de wereld terugkomen. Het is opwindend om de zien hoe de verschillen al na een jaar smelten en er geen verschil meer is tussen de jongeren.

We hebben drie nieuwe vrijwilligers met drie nieuwe overlevenden, die ze eens per week bezoeken en veel vreugde brengen voor beide kanten.

Ik wens de studenten, vrijwilligers en overlevenden en L'Chaimtolife het allerbeste en dank u, onze vrienden, voor alle donaties en het mogelijk maken om het project te laten groeien en bloeien.

Rivka

De meest opwindende start van het begin van een nieuw jaar

5 september 2011, Elul 6, 5772

De zomer is bijna voorbij. Gisteren hadden de studenten in Israël de start van het nieuwe schooljaar in hun opleidingsinstituten. Met hen, gaan we onze activiteiten voortzetten en onze kring met deze jonge enthousiaste jongeren uitbreiden.

We hebben een speciale zomer achter ons omdat we op de radio waren. Mensen van over het hele land belden ons en we proberen hen zoveel als mogelijk te intergreren. Het was zo opwindend om ons te realiseren dat de meeste vrijwilligers jongeren zijn die zich bewust zijn van de situatie van de holocaust slachtoffers en een handje willen helpen om situaties te veranderen.

Hier zijjn wat verhalen over de nieuwe adopties:

Ronen (uit Hulon)  is een vader van twee kleine kinderen, hij ontmoette Izikuit Tel Aviv die een overlevende is en gevochten heeft in de meeste oorlogen in Israël. Zij gaan een verhaal schrijven over zijn leven en we zijn aan het bekijken hoe we hen het beste kunnen helpen publiceren als zij het af hebben. Ze zijn beiden opgewonden en wij ook.

Musik & Raziuit Hertzelia adopteerden Toney & Yoel . Yoel zit in een rolstoel en kon 15 jaar niet naar buiten. Musik and Razi's broer kwamen en droegen hem naar buiten om de buitenlucht te kunnen inademen en de buitenwereld te zien... Ook hebben zijneen start gemaakt met het renoveren van de keuken en gaan hun een nieuw kookstel brengen op gas en electra  . Probeert u zich voor te stellen wat een grote verandering dit in hun leven gebracht heeft.

Shoshana uit Jerusalem) adopteert Olga (Ramot) die de hele dag alleen is in het huis van haar dochter. Zij is zo blij met deze verandering.

Miky en Sason (jonge studenten uit Jerusalem) gaan Aviv meehelpen met zijn bezoeken.

Shery is muzikant (uit Kfar Saba) en vader van een klein meisje. Hij gaat samen met Aharon een overlevende bezoeken die in een bejaardentehuis woont. Zijn vrouw (Diny) kan hem niet iedere dag bezoeken en vroeg om onze hulp. Kunt u zich voorstellen hoe opgelucht Diny zich voelde, toen ze zulke hulp kreeg?

Ik kan u meer vertellen maar we proberen op dit moment meer juiste mensen bij de juiste noden het helpen.

Gistermiddag, namen Danielen Timek een groep soldaten van één van de bases vlakbij Katzarin mee, om hen te vergezellen op hun bezoek aan de overlevenden Zij hebben Willy Adler bezocht – hij was heel blij en zij ook. Hij vertelde hen het verhaal van zijn leven en zijn ervaring als een soldaat aan het begin van ZHAL. Zij begeleidden hem bij een wandeling met zijn electrische scooter.

Ety Shkolnik ontmoette hen ook en vertelde haar overlevingsverhaal. Ze gaan terugkomen vlak voor Rosh Hashana om kado's te brengen voor de feestdagen. Willy was uitgenodigd op de basis om zijn hele verhaal te vertellen aan de hele éénheid soldaten.

 

Ontmoeting met pre-academie studenten

Morgenavond met shabbat gaat Danielde nieuwe studenten ontmoeten met R. Shachar(de meesten van hen komen uit het buitenland) in  Keshet op de Golan Hoogte om ze een introductie geven over het werk van stichting "L'Chaimtolife". Ze gaan verder in Pardes Chana.

Op 11 september gaat De democratische school in Hedera Daniel ook ontmoeten om onze activiteiten te leren kennen en ons te gaan helpen.

Op 12 september zullen de studenten van Myzter(G.H) hun introductie hebben en zullen zij overlevenden bezoeken in kibboets  Ginosar.

Op 4 oktober zal Daniel de studenten ontmoeten van Maayn Baruch en zij zullen overlevenden bezokene in Kirjat Shmona.

In het zuiden – zullen de studenten van Kirjat Mlacy (Ashkelonbeginnen met bezoeken in hun omgeving.

Zoals u kunt zien hebben we veel te doen – degenen die net beginnen ons te helpen, met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid,moeten we voorbereiden. Wij wensen hen en de overlevenden een goede ervaring en veel geluk toe!  

En als laatste, het  bezoek in Pardes Chana door R. Shachar en zijn 3 kinderen + Royi. Zij brachten coupons voor hulp aan de overlevenden om de electriciteits rekening te kunnen betalen en voorraden droog voedsel. Natuurlijk werden deze coupons aanvaard in vreugde en met waardering.

Timek in Katzarin deed het zelfde en de hulp was ook daar zeer welkom.

We voelen ons zo gelukkig met de vele hulp die we krijgen en danken jullie allemaal – onze donateurs in het buitenland.

 

Onze dank : Daniel, Timek, Rivka, R.Shachar  


Verslag van Kiryat Shmona,Tiberias and Pardes Chana

13 augustus 2011,  Av 13, 5771

Shalom vrienden,

Gisteren heb ik de meeste van de 16 Shoa-overlevenden in Kiryat Shmona bezocht. Ze waren erg dankbaar voor de pakketten met verse groenten en fruit.

Onderstaand een aantal van de belangrijkste punten:
Elisa:
haar man ligt een week in het ziekenhuis en nu kan hij niet terugkeren wegens voortschrijdende Alzheimer. Hij herkent Elisa en haar dochter niet meer. Het is emotioneel heel heel erg moeilijk voor Elisa, die kampt met hart-problemen.
Ida: is op haar hoofd gevallen en heeft een moeilijke situatie. Ook heeft ze wat problemen met de dame die haar in huis helpt. Ida ontvangt 11 uur hulp wat niet voldoende is voor haar situatie. Haar benen doen haar zeer en ze kan niet veel bewegen in haar eigen huis. Ze komt niet meer buiten, alleen maar om naar de dokter te gaan.
Roman: bezocht het getto in Oekraïnewaar hij geboren is. Hij zag de plaats waar de razzia plaatsvond die hij wonderlijk overleefde. Hij bezocht vele monumenten, voor die mensen die het verschrikkelijke getto niet overleefden, en ook zag hij een paar belangrijke begraafplaatsen.
Nelie: genoot van het bezoek van haar kleinkinderen. En ook Tamara genoot ervan.
Illja: worstelt ook met zijn gezondheid. Dit keer voelde hij zich veel beter.
Klara, de sociale werkster staat altijd klaar om me te vergezellen op mijn visite rondes. Dit zijn de momenten dat ze de mensen weer kan zien.

Vanwege het hete en natte weer (38 graden en hoger), is het erg moeilijk voor de mensen. Bijna alle mensen hebben de air-conditioner meer aan dan normaal.

In het bijzonder nu de electriciteitsprijzen met 12% omhoog zijn gegaan deze maand.

Met Fanja in Tiberias gaat op dit moment beter, maar haar problemen zijn er niet minder om: ze heeft diabetes en problemen met haar knie. Haar kleinkind (27) kreeg kanker zes maanden geleden. Nu is zijn situatie meer stabiel. Hij is een van de vele Chernobyl kinderen die zijn geboren tijdens de kernramp. 

Willy in Katzrin is emotioneel gebroken nadat zijn enige dochter vorige maand aan kanker overleed. 

Groet,
Timek

Pardes Chana:

Afgelopen woensdag hadden we een speciale groep die onze overlevenden bezocht. R. Shachar met zijn zoon, met Daniel Braun en Dolev. Ze kwamen met verse groenten en fruit. Hier zijn een aantal van hun indrukken:

Ester Zimering ontmoette alle bezoekers en ze was erg blij om ze te ontmoeten en vertelde hoe dankbaar ze was voor de bijzondere verandering in haar leven sinds ze stichting L'chaimtolife kent.
Ruth Chohen:  ontmoette Daniel en was heel blij hem te zien.
Chaia Peliker: viel een paar dagen geleden en moest in het ziekenhuis gecontroleerd worden omdat ze haar hoofd gestoten had. We hopen dat het snel weer helemaal goed komt voor haar.

Chaim Sandrusi :gaf een heel verhaal over 9e Av te horen (ed: herdenkingsdag van de vernietiging van de eerste en tweede tempel) en was heel blij ons binnen te mogen laten.

Benyamin Litman: hij was binnen in huis aan het genieten van de air conditioner en hoorde daardoor niet dat Daniel op zijn deur klopte. Hij was heel blij hem te ontmoeten en vertelde Daniel hoe zijn leven veranderd is en nu veel beter is door de air conditioner (die wij hem gegeven hebben).
Rachmil Smilovitz
: voelde zich goed en toonde ons de nieuwe Toster-oven en de badkamerkast die stichting L'Chaimtolife voor hem gekocht heeft. Hij is erg dankbaar daarvoor.


Rachmil samen met de kinderen van Rabbi Shachar.

Klara Drimer: haar rug voelde een stukje beter aan en ze was blij met het bezoek.
Morris Ganon: was niet thuis, maar ik heb hem het pakket later gebracht.

Hartelijk dank voor de bezoekers en de goede wind die ze brengen aan de overlevenden en natuurlijk de donoren die dit mooie project ondersteunen.

Op donderdag om 16.30, gaf Daniel een interview op de Israëlische radio (gal B) – opnieuw over de stichting L'Chaimtolife. Dat was indrukwekkend. Vele mensen belden met een warm hart en boden hun hulp aan en nu zijn we contacten met hen aan het leggen die ons werk willen verlichten in het project.

Een hele goede zomer gewenst,

Rivka


Verslag van een speciale week!
17 Jul 2011, Tammuz 15, 5771

Beste vrienden,

Ons rapport vandaag is anders als alle anderen.
Daniel is geïnterviewd in een televisieprogramma dat mensen helpt om verloren relaties of vrienden terug te vinden – voornamelijk gedurende de Holocaust of andere gelegenheden. Ook proberen ze de eigenaren te vinden van bezittingen die in het verleden behoorde toe aan Joodse families in Europa.

De naam van het programma is Mador Krovim en Yaron Enosh presenteert dit programma al een aantal jaren. Zijn dochter heeft meegedaan aan het programma voor studenten in de voor-militaire academy in Maizar. Yaron was erg geïnteresseerd in de activiteiten en de organisatie "L 'Chaim" en vroeg Daniel om te komen vertellen van de geschiedenis van de Stichting en het werk van de organisatie, om het werk onder de aandacht te brengen van de luisteraars. Het resultaat hiervan was dat er een hoop reacties kwamen van gelijk gestemde mensen met een warm hart die het belang inzien van het samenbundelen van krachten, meestal door adoptie van overlevenden en door donaties. Voor ons betekend het dat we meer overlevenden kunnen bereiken, maar er veel werk bij krijgen. Het maakt ons enthousiast en we hopen dit gebaar van mensen zo goed mogelijk om te zetten in activiteiten, naar beste weten.

We hebben u beloofd u te vertellen over de tweede fondswerving-avond die gehouden is in Caeserea in het huis van de familie Kerbi. De zoon van deze familie 'Shaked' heeft gestudeerd in Maitzar en ons heel gastvrij binnengehaald hebben. Dankzij dat, hebben we reeds één vrijwilliger binnengehaald. Deze persoon is begonnen met ons mee te gaan naar Pardes Chana en anderen hebben ons de aangeboden om gebruik te maken van aanwezige professionele vaardigheden.
Heel veel dank aan de organisatoren Shaked, Gal, Omri en de studenten, die uit het hele land vandaan komen. Uiteindelijk hebben ze hun vakantie opgeofferd en de meeste zullen het leger ingaan volgende maand. Deze studenten hebben ons beloofd dat onze vriendschap zo hecht is dat we ze altijd bereid zijn om te helpen met ons werk onder de overlevenden. Heel veel dank ook voor de familie Kirbi. We wensen alle jongens en meisjes een goede tijd in het Israelische leger toe. We willen hen graag onze zegen meegeven om gezond en met goede ervaringen terug te komen en door te gaan met hun frisse, creatieve ideeën. Deze jonge mensen zijn onze toekomst !!!

Het bezoek aan Pardes Chana was zoals gewoonlijk erg goed. Rabbi Shachar had deze keer een hele speciale groep jonge mensen bij zich: Sivan, – zijn eigen dochter, Aailam – ex Maitzar-student, Roai en Michael – Hoge schooldstudenten van Pardes Chana zelf. De vier jongeren hebben momenteel zomervakantie en waren bereid om met Rabbi Schachar mee te gaan. Ze hebben alle overlevenden bezocht en als u de foto's bekijkt, dan kunt u zien hoe blij de mensen waren met de bezoekjes. Ik wil graag een brief van Esther Zimmering toevoegen, die zo ontzettend blij was dat haar (door zonne-energie aangestuurde) watertank gerepareerd is.

Beste Daniël, Rabbi Schachar en geweldige jongelui, die mij regelmatig opzoeken.
Sinds ik jullie allemaal ken, is mijn leven zo enorm veranderd. Ik kreeg goede en gelijkgestemde vrienden, ik ontvang telefoontjes van de jongens op shabbat en vakantiedagen. De nieuwe air-conditioning is gerepareerd in mijn huis en maakt het een stuk beter uit te houden als het erg heet is. Jullie gaven mij een wasmachine, die ik nog nooit eerder heb gehad. Ik ervaar jullie zorg als een droom en een wonder dat waarheid wordt.Ik kan jullie alleen maar blijven bedanken en dat brengt nog niet voldoende tot uiting hoe dankbaar ik ben. Ik houd van jullie allemaal en wens jullie mijn beste zegeningen toe.

Esther Zimering


Zoals u ziet onze beste vrienden, schuwen we het hete weer niet om onze overlevenden te blijven bezoeken. We gaan door om onze overlevenden te blijven ondersteunen, met uw hulp.

Ons werk doende in dankbaarheid, u alle mijn zegen toewensend,

RivkaEen verslag van onze bezoeken en andere gelegenheden
12 juni 2011, Sivan 10, 5771

Beste vrienden,

We hadden deze week naast de reguliere bezoeken ook een paar opwindende gebeurtenissen, waarover we u willen vertellen.

Aviv uit Jeruzalem:

Deze keer was ik helemaal alleen. Ik ging eerst naar Esti Avraham. Ze was blij me te zien en vertelde me over haar moeilijkheden en haar gezondheid, ze huilde zelfs en ik voelde aan dat ze erg eenzaam is.

Shoshana Shpitzer was druk en ik zei haar alleen gedag en ben verder gegaan.

Chava Givoni was heel geinteresseerd in het hoofstuk van de week in de bijbel waarover ik blij was dat ik haar een geschrift over kon geven en de discussieerden daarover. Zoals je ziet op de sofa  (onderstaande foto) de poppen van haar grootouders en de foto van haar  vrienden....

Chava
Chava Givoni

Shaindel Salomon is erg dankbaar voor de nieuwe oven die we haar brachten en heel blij om me iedere keer te zien.


Shaindel
Shaindel Salomon

Eva Vald was blij deze keer (normaal is ze erg verbitterd) en ze liet me foto's  zien uit haar jeugd. U kunt zien hoe mooi ze was  (foto hieronder). Gewoonlijk breng ik hen een cheque die ze gebruiken zoals ze dat zelf verkiezen.

Eva Vald in haar jonge jaren

Katzarin
en Kirjat Shmona: deze keer nam Rabbi Shachar de plaats in van Timek en kwam alleen. Hij was welkom. Hij bracht voorraden die geaccepteerd werden in dankbaarheid en met veel waardering.

Pardes Chana: We moesten de bijzondere groep uit Keshet gedag zeggen. Het was de laatste keer voor dit jaar (het einde van hun studies). Alle overlevenden vonden het erg jammer. Dit was de beste groep die we ooit gehad hadden. Ze waren toegewijd aan de missie. Dit werd door de overlevenden aangegeven over deze jongens. Zowel de overlevenden als de groep jonge mensen hebben aan 'licht' gewonnen. Op de foto's kunt u de vreugde aan beide zijden zien.

Clara met de groep studenten van dit jaar

Het laatste bezoek aan Chaia


Laatste bezoek aan Ruth

Aan het eind van ons bezoek hebben we in een korte evaluatie besproken wat de winst is geweest van het meedoen aan dit project. Allemaal spraken ze over de gelegenheid die ze hiermee hadden gekregen om geconfronteerd te worden met mensen die de Tweede wereldoorlog overleefd hebben en hoeveel ze geleerd hebben van de verhalen van deze overlevenden over de oorlog en de manier waarop ze overeind gekrabbeld zijn en de staat Israel opgebouwd hebben met hun familie. Ze begrepen veel beter wat er gebeurd was en ook wat het is om oud maar trots te zijn, hoe het is om te leven met een minimaal budget en toch te kunnen blijven lachen en ook nog gelukkig te kunnen zijn, als er mensen om je geven. We gaven ze allemaal een brief met een groet er in die het volgende zegt:

Rabbi Kook zei: "Het is in onze eigen handen om licht toe te voegen aan onze ziel, op elke gewenste tijd en moment. Op ieder moment dat we een licht toevoegen, voegen we compleetheid en leven toe op alle gebieden.

Gedurende onze bezoeken, hebben jullie licht gebracht in de ziel van onze overlevenden. Jullie hebben dat gedaan voor onbepaalde tijd met heel veel goede wil.

Met waardering en dankbaarheid, de overlevenden: Roth, Chaim, Shmill, Benyamin, Chaia&Morris, Klara and Morris Ganon. Rivka and Hila van het departement van Welzijn, Daniel and Shuki – Directie van L'Chaim to life.

We ontvingen ook een brief van het departement van Welzijn van Pardes Chana Karkur, met bijgaande vertaling in de brief. Meer dan de helft van deze jongens dient in het Israelische leger het  komende jaar. Een deel van hen zullen het Israelische burgerschap verkrijgen en zullen mogelijk ook in dienst gaan. De meesten van hen kwamen uit Amerika en worden Israeliers – wij zijn de gelukkigen hiermee...Rabbi Shachar, dank u wel voor de leiding die u gegeven hebt aan de jongens, op de manier waarop u dit gedaan hebt. We houden van u en van de jongens. Dank u wel en we wensen u en de jongens het allerbeste.

Rivka

Beste vrienden! We hadden ook nog een avond waarin er fondsen geworven zijn voor L'Chaim to life door studenten van Maytzar. De impressies hiervan zullen nog volgen in een volgend schrijven. Vergeet u alstublieft niet dat we onze bezoeken voortzetten met vrijwilligers gedurende de zomermaanden.

Mijn allerhartelijkste groet,
Daniel Braun


Bezoekjes aan Pardes Chana

19 mei 2011, lyar 15, 5771


Beste vrienden,

Graag wil ik wat ervaringen met u delen van onze visites deze maand. Deze stonden in het teken van de herinneringsdagen en festiviteiten, de één na de ander. We hebben ervaren dat dit de tijden zijn dat we onze overlevenden warm kunnen omarmen en dat is ook precies wat we gedaan hebben.

Pardes Chana: Twee belangrijke bezoekers uit Noorwegen bezochten onze overlevenden: Signe en Odd. Ze hebben Rachel Lubiner ontmoet. Tijdens deze ontmoeting is er gesproken over de ervaringen uit haar verleden, waarin ze steeds weer ontsnapte door van de ene plek naar de andere te vluchten. We waren er allemaal bij toen ze haar verhaal deed. Signe vertelde me dat ze geestelijk bijna kon voelen wat Rachel doorgemaakt moet hebben. Ook Klara en Esther Zimmering werden bezocht.

Rachel Lubiner


Esther Zimmering

De meeste van onze jongens kwamen weer terug van vakantie, al onze overlevenden waren daar erg opgewonden over. Ze brachten pakketten met fruit, groenten en basis-voedingsmiddelen. Het werd in dankbaarheid aanvaard.

Dank u wel vrienden voor uw open hart. U kunt zich niet voorstellen hoe het is om bij de overlevenden te zijn en de warmte en de vreugde te voelen die terugkomt van de mensen die we bezoeken.

Mijn allerbeste wensen voor u allemaal,

Rivka


Verslag van Katzrin en Kiryat Shmona

17 mei 2011, Iyar 13, 5771

Beste vrienden,

Na de Pesachweek ben ik opnieuw begonnen met het bezoeken van onze overlevenden in Katzrin (23 personen), Kiryat Shmona (16 personen) en  Tiberias (1 persoon). Elke week bezoek ik tien mensen in hun eigen huis met de jeugd. We brengen ze een grote zak met groenten en fruit en ook wat basis voedingsmiddelen als rijst en bonen.

In Kiryat Shmona, begroette de nieuwe Mechina van kibbutz Ma’ayan Baruch  mij met veel enthousiasme. Mensen wachtte ons opgewonden op. Wanneer zij het boek van hun leven openslaan en ons gaan vertellen over de tweede wereldoorlog  (Shoa) komen er tranen. De meeste overlevenden hebben gezondheidsproblemen. Sommige kunnen hun apartement niet uit, omdat ze drie hoog wonen, zonder de aanwezigheid van een lift.

Achtergrond Mechina: Een mechina is een educatief programma in Israel dat  jongelui een jaar lang voorbereid op hun tijd in het Israelische leger. Het kan ook gaan om een hogere studie.

Volgende week doen we een andere mechina aan in Kfar Hanasi.Jongelui van deze Mechina zullen me gaan helpen met de bezoeken in Katzrin. Op dit moment heeft  ‘L'Chaim’ toegang tot vier andere Mechinot in het hoge noorden en de Golanhoogte.  Deze Mechinot zijn inclusief het programma van ‘L'Chaim’.  We zijn bezig om nieuwe Shoa-slachtoffers te adopteren van de Moshav (dorp) Beit Hilel.


Pesach in Katzrin
Israel in Katzrin

Willie Adler

Zoals u misschien wel weet, heeft Willy Adler maar één dochter Tzipy (54 jaar oud). De laatste twee maanden is Tzipy erg ziek. Ze is opgenomen geweest in Tel Aviv. De dokters hebben weinig hoop meer op herstel.  Het is een verschrikkelijk moeilijke situatie voor Tzipy en haar hele familie. Willy is het afgelopen jaar afhankelijk geweest van Tzipy.  Nu zijn dochter niet meer voor haar vader kan zorgen, probeert de kleindochter Penina zo goed mogelijk voor haar opa te zorgen. Penina is een alleenstaande moeder met een jongetje van vier jaar oud, dat ook erg veel aandacht nodig heeft. Penina heeft haar handen alleen al vol aan een voltijdse baan om in haar levensonderhoud te voorzien. Andere (jongere) kinderen van Willy leven in Tel Aviv en zorgen voor hun moeder, dag en nacht.

Mijn vrouw en ik proberen te doen wat we kunnen, om deze familie te helpen. Tzipi is ondertussen ontslagen uit het ziekenhuis (voor een paar dagen tussen de behandelingen door). De kinderen hebben een apartement geregeld voor haar en we hebben Tzipi geholpen om naar dit apartement te verhuizen. We gaan proberen Willy zo snel mogelijk naar Tel Aviv te brengen, zodat hij zijn dochter kan ontmoeten. Het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn, dat ze elkaar zullen zien....   

Shalom en warme groeten,
Timek


Daniel Braun
L'Chaim-to-Life