Rosh Hashanna-bezoeken in het Noorden

18 september 2019, 18 Ellul 5779


Beste Vrienden,

In de weken voor Rosh Hashanah bezoeken we de Shoa overwinnaars in het noordelijke gedeelte van Israël met geschenken voor Rosh Hashanah en diegenen die het financieel niet ruim hebben ontvangen ook voedsel pakketten met vers fruit en groente. We zien dat de mensen die we bezoeken het erg waarderen dat we hen blijven ondersteunen en hen onze liefde blijven geven. We wensen hen allen een gezegend en goed jaar. Velen kampen met fysieke en emotionele gezondheidsklachten en het is bemoedigend om te zien hoe sterk ze zijn in het overwinnen van deze problemen. Binnen kort zullen de studenten ons weer vergezellen in het werk. We zijn ervan overtuigd dat de studenten opnieuw veel vreugde en zin zullen brengen in de huizen van de Shoa "overwinnaars".

Hier zijn even snel een paar korte verhalen en foto's om u een meer persoonlijk beeld te geven op ons werk.

Rachel, 94 jaar uit Kiboets Neot, is nog steeds jong van geest. Ze was zo blij ons weer te zien. We hebben samen aan tafel gezeten en met elkaar gedeeld wat er zoal gebeurd is. Rachel heeft een operatie aan haar been gehad, ze is hiervan aan het herstellen en gebruikt een loopapparaat. Ondanks al deze oefeningen gaat Rachel door met haar dagelijkse
zwemoefeningen.
Steve

Ook Steve zit vol levenslust. We spraken over zijn behoefte aan een gehoorapparaat en over zijn dagelijkse gedachten. Steve is er helemaal op voorbereid om de studenten te ontvangen. We waren blij om te zien dat Mordechai zo goed hersteld is na zijn beroerte van een half jaar geleden. Hij kan niet lopen en gaat met behulp van een rolstoel door het huis, maar voelt zich ondanks dat toch tevreden dat hij mag leven en hij zich kan redden. Klara heeft zelf veel problemen gehad en was blij dat ze dat met ons kan delen. Gelukkig heeft ze meer kracht gekregen om te lopen de afgelopen maanden. Ik hoop en bid dat we iets kunnen betekenen in hun levens, een beetje vreugde door de bezoekjes van de studenten.
Mordechai Klara met Timek

We zien er naar uit om dit nieuwe seizoen weer te beginnen met de studenten die ons zullen vergezellen net voor of na Sukkot (Loofhuttenfeest). We hebben veel verzoeken ontvangen vanuit Israël voor meer voedsel pakketjes voor die
mensen die het financieel moeilijk hebben en proberen om met het kleine beetje wat ze hebben zich te redden. Deze pakketten kosten ons tussen 50 en 250 Israëlische Shekel. We vragen u of u wilt geven wat u kunt missen, zodat we niemand teleur hoeven te stellen.

We wensen u allen een blij en zoet nieuw jaar,
e L’Chaim familie


Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 3510
Welkom op onze site: lechaim2life.org.il

Bijlagen
Daniel spreekt over zijn moeder”
https://www.youtube.com/watch?v=megaiaVJcJM&authuser=0Brief betreffende de activiteiten van de studenten van 5 september 2019


In aanvulling op de brief van Daniels, een paar woorden over de bezoeken deze week in het noorden.

In Chazor bezocht ik al onze kostbare Shoa-overwinnaars : Mina, Jafa, Bracha and Ruchama en Shalom afkomstig uit Tunis en nog een onbekende voor ons. Zijn vrouw is vijf jaar geleden overleden en hij leeft in het huis van zijn dochter. Hij kan niet lopen, maar houdt erg van praten. Hij wacht vol ongeduld onze studenten af.

Mina zit middenin haar chemotherapie. Met dank aan G-D, verloopt het voorspoedig.Tot op dit moment verloopt alles naar verwachting en we hopen en bidden om een volledig herstel. Al onze winnaar wachten op de komst van de nieuwe studenten die na Sukkot kennis zullen komen maken.

Rachel
uit Rosh Pina voelt zich niet goed. De afgelopen hete zomer heeft haar bloeddruk omhoog gestuwd. Ze hoopt dat haar bloeddruk weer naar beneden zal gaan als het weer weer wat frisser wordt.

In Katzrin heb ik Jafim, Ela and Anna opgezocht. Voor Lea was het de eerste keer dat we haar in haar nieuwe kleinere appartement bezochten. Anna is ook een nieuwe winnaar voor ons. Ze is een tweede generatie Shoa winnaar uit Hongarije. Ze houdt er van om over geschiedenis te praten, leest veel en communiceert goed. Ze houdt veel van jonge mensen. Ela is herstellende van een val, maar hersteld goed. Jafim voelt zich minder goed. Geula, zelf een Shoa winnaar en vriend van L'Chaim sinds vele jaren, spande zich deze week in om een groot verschil voor Jafim te maken. We zochten hem samen op en ze gaat uitzoeken of Jafim wat financiele hulp kan krijgen van de overheid, omdat sommige nieuwe wetten ook van toepassing zouden kunnen zijn op onze tweede generatie Shoa winnaars. Ik hoop dat het gaat werken.

Jafim leeft alleen, zonder familie om hem heen en is volledig afhankelijk van een paar paar vrienden. Zijn leven wordt er niet eenvoudiger op op die manier. L'Chaim doet wat in haar vermogen ligt om hem te helpen op het emotionele vlak met financiele ondersteuning en wat praktische hulp, waaronder het schoonhouden van zijn huis, waardoor de kwaliteit van zijn leven wat verbeterd. Jafim heeft vele talenten en weet veel. De studenten houden erg veel van hem!

Shalom,
Timek


--
Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Phone: + 972 54 772 3510
Welcome to our website at: lechaim2life.org.il

 


Vrijgevige liefde [voor onze overlevenden], afkomstig van sensitieve (jonge) mensen

August 22, 2019, Av 21, 5779


Modiin

Rachel Efrat heeft Svetlana opgezocht deze week om te kijken hoe het met haar ging en ze vertelde ons dat ze in Cyprus op vakantie was geweest. Svetlana liet ook zien hoe ze haar informatie op haar computer had gerangschikt en hoe ze alle belangrijke informatie en plaatjes op orde houdt, zodat ze alles netjes terug kan vinden. Ze vertelde ons ook over een overleden vriendin in Modiin. Ze hadden elkaar ontmoet op Facebook en ontmoette elkaar na de nodige gesprekken. Ze heeft haar vriendin ook een copy van haar boek gegeven. Nadat we wat gedronken hadden vertelde ze ook over het belang van de juiste naam voor je huisdier, verjaardagen en speciale evenementen waarbij mensen herdacht worden. Rachel vertelde over de 1e verjaardag van haar kleine broertje en liet foto's zien van haar familie.Efrat en Rachel met Svetlana

Svetlana vertelde ons dat familie het kostbaarste bezit is 'wat je kan hebben en gaf aan dat het belangrijk is je familie samen te houden.

We lieten de foto's zien die we in Cyprus gemaakt hebben en ze vertelde ons over het gezelschap van Kherson op het moment dat ze naar Israel emigreerde en contact met haar legde en het contact verder onderhield. Ze vertelde ons het belang van de communicatie die je open moet houden en wenste ons een goede toekomst toe in het voorbereidende jaar voor de periode in dienst en de studie aan de universiteit daarna.

Shir : Ik heb Janet bezocht en we hadden een goede tijd samen. Ik vertelde haar over mijn baantje en mijn zoektocht naar een huis in Beersheba met God's hulp en Janet vertelde me hoe fijn het wonen is in Modiin. Ze heeft op een actieve manier haar huis verkocht , nadat dat lange tijd niet zo goed lukte en dankte G-D met opluchting in haar hart. Ze liet ons ook foto's zien van de kinderen en kleinkinderen en haar nieuwe huis.

We hebben gepraat over boeken, films, de situatie in het land en de 'regels des levens'. Het was een genoegen om een gesprek met haar te voeren.

Wat is er zoal gebeurd in het Noorden

Het was goed om de overlevenden weer te zien na de vakantie.

In Kibbutz Ginossar bezochten Batya en Eliram. Ik was heel verrast over de gezondheid van Eliram. Voor ik wegging was hij er slechter aan toe. Hij maakt weer grapjes, is bezig met zijn postzegels en maakt weer schilderijen. Hij voelt zich weer goed en ik was erg blij hem op deze manier weer te mogen ontmoeten. Batya was blij met de contacten die met haar onderhouden zijn tijdens de vakantie.EliRam in Ginosar

In Kibbutz Chukkuk, kwam er een glimlach op het gezicht van Tsipora toen ik bij haar binnenkwam.Ze was aan het eten en we hebben even samen gepraat. Mijn korte bezoekje was erg waardevol voor haar. Marit voelt zich onzeker over haar lopen. Ze is bang dat ze valt en iets breekt. Ze vindt de bezoeken van de studenten heerlijk. Jossi is een tevreden man, maar het eerste wat hij me vroeg was : "Wanneer komen de studenten terug?" Hij houdt van de bezoeken en ziet de studenten graag komen. We hebben samen een tijdje zitten praten, hij kan niet zoveel meer, anders dan televisie kijken en dat gaat op den duur vervelen. Lezen is bijna een onmogelijkheid vanwege zijn ogen, maar hij houdt er van om aanwezig te zijn bij de dagelijkse activiteiten voor ouderen in kibbutz Afikim.


Batia

Jafim in Katzrin is ziek geweest de laatste tijd. Hij heeft in het ziekenhuis gelegen en is uitgebreid onderzocht en voelt zich nu iets beter. Hij ziet ook erg uit naar de studenten om weer met ze op te trekken. Nadat de studenten zijn huis schoon gemaakt hebben, is het nu net weer zo wanordelijk als daarvoor. Hij kan niet voor zichzelf zorgen en Daniel is bezig om speciale hulp voor hem geregeld te krijgen. Hij staat open voor hulp van de studenten en we zullen hiervoor proberen de studenten in te zetten. Voor hem zijn de studenten engelen.

Ela heeft haar pols gebroken een maand geleden. Ze is net uit het verband vandaan, maar ze heeft wel fysiotherapie nodig.

Het was goed om Klara and Mordechai in Kyriat Shmona weer te zien. Mordechai zit meer aan huis gekluisterd en ik zie gewoon aan hem dat dat niet goed voor hem is. Hij ziet er goed uit, maar het meerendeel van het werk rust op de schouders van Klara en haar dochters. Klara heeft wat problemen met lopen en komt ook niet zo gemakkelijk de deur meer uit. Anatoly, Klara's broer heeft een tijdje in het ziekenhuis doorgebracht. Hij heeft "Netelroos". Zijn linkerbeen is extreem opgezwollen. Het ziet er nog niet 'mooi' uit op het moment, maar het is nog heel veel erger geweest dan nu het geval is. Anatoly heeft er ontzettend veel pijn aan. Lisa voelt zich al ziek vanaf het begin van dit jaar. Ze is nu gediagnostiseerd met kanker. Het was een schok voor haar, maar ze haastte zich desondanks naar het ziekenhuis voor een operatie. De tumor is gelijk helemaal weggehaald en er lijken geen sporen te zijn van uitzaaiingen en dat is goed nieuws voor haar. We willen u de hartelijke groeten overbrengen van alle overlevenden uit Kiryat Shmona, waaronder van Bracha, Rina, Raya, Israel, Zina, Roman enNeli enIda. Ina woont momenteel in hetzelfde ouderenhuis bij haar zus Tamara in Haifa.

Zoals u ziet kan er in een korte tijd heel veel gebeuren. Dank u wel voor uw ondersteuning van al deze kostbare overlevenden die zo graag hun huizen openstellen voor onze jonge mensen.

Met warme groeten,
Timek

Pardes Channa

Yael: We bezochten Dina en Moshe. Hun zoon heeft de noodzakelijke reparaties op een hele goede manier uitgevoerd. de dame die verantwoordelijk is voor het schoonhouden van het huis, kwam maar een half uurtje en deed het minimale aan werkzaamheden.


Dina with Yael

Ze heeft daarover haar beklag gedaan 'dat het werk niet netjes gedaan werd'. We zorgden ervoor dat ze naar de seniorenclub kon gaan (met onze hulp) en dat was voor haar heel belangrijk. Shulamit is niet gezond. Ze had mijn hulp nodig om de pijn in haar rug te verlichten, wat redelijk goed lukte.


Shulamit and Yael

Ik heb haar zoon ontmoet die haar probeert haar te helpen waar hij kan. Ik hoop dat ze bij mijn volgende bezoekje wat opgeknapt is.

Rivka: We bezochten Ruth en Michael en vertelden hen hoe belangrijk het is voor de studenten om eenvoudig om te gaan met hen als met mensen die het stigma van overlevenden hebben gebroken en dat zij bereikt hebben wat velen voor hen niet konden bereiken. Op die manier hebben we "Onze bezoeken" met hen afgesproken. Hoewel de zomerperiode niet vredig voorbijgegaan is in termen van gezondheid, toch zullen ze al snel weer bezoeken krijgen en nieuw contacten leggen. Aliza heeft gisteren haar kleindochter uitgezwaaid naar het IDF en was heel positief. We wensen ze het allerbeste toe.

Rivka

U kunt in bijgaande link zien hoe Dina leeft : https://youtu.be/1sefJZ56CVI

De vertaling hierbij is:
Dina : Drie tot vijf keer per week komt er een vrouw helpen met inkopen doen, het huis schoon houden en wat er verder noodzakelijk is. Zoals u ziet heb ik geen goede tafel en stoelen om op te zitten. Ik heb geen kast waarin ik de potten en pannen kan opbergen waarmee ik kook. Alles staat op de vloer...

 

 

De maand van de pure liefde

8 augustus 2019, 7 Av 5779

Pardes Channa

Rivka: We houden de vlam brandende en ondanks de vakantie gaan we door met de bezoekjes aan onze mensen, voorzien van pakketjes met seizoens fruit bezochten we de volwassen vrienden. Aviva is een energieke vrouw die zichzelf geen moment rust gunt.


Aviva

Iedere dag staat ze op en gaat naar buiten, het huis schoonmaken, koken en natuurlijk mist ze nooit de club. We kregen van haar heerlijke koekjes die ze zelf gemaakt had en ze is altijd blij en vol levensvreugde en blij met ons. Toen we aankwamen bij Zippora bleek dat ze vanavond met haar twee dochters en kleindochters naar haar vroegere woonplaats in Hongarije vliegt, waar ze gaan genieten van een kleine familievakantie met haar neven die hen daar verwelkomen en onderdak bieden. Van daaruit kwamen we langs het huis van Gizela en zwaaiden we naar een leeg huis... Aliza is altijd blij en plezierig. Ze voelt zich beter en we zijn blij met haar.

Yael: ik kwam bij Dina en het huis was rommelig en vies. Ze had strijd met twee therapeuten die voor haar kwamen werken en een van hen heeft zelfs kleren van haar gestolen, dus heeft ze hen uit haar huis verwijderd.


Dina

Ik probeerde een beetje orde in de chaos te scheppen en toen vertelde ze me dat ze tot zondag, in verband met de traditie van de 9e Av, geen vlees kan eten, maar dat ze ook geen vis had in haar koelkast om iets te bereiden om te eten. Dus nam ik haar mee naar de supermarkt om inkopen te doen want haar kinderen komen pas vrijdag aan. Daarna kwam ik bij Shulamit, ze voelt zich helemaal niet goed. Ze is zwak en verlaat het huis amper en haar situatie is slechter geworden kort geleden... maar het is altijd leuk om bij haar te zijn. Ze vertelde dat vanwege de zomer, er weinig dokters beschikbaar zijn om te helpen als ze naar de kliniek gaat en dat was gisteren. Ze kwam met veel pijn en moest om hulp vragen vanwege de pijn waar ze onder leed. Hopelijk zal ze zich beter voelen na de behandeling die ze zal krijgen.

Modiin

Shir: Ik ging naar Shulamit. Ik was blij dat ik zag dat haar conditie vooruitgang boekte en dat de oogoperatie goed was gegaan. Ze is nog steeds aan het herstellen, en ik hoop dat het goed gaat. We hadden een relatief kort bezoek omdat Shulamit naar de dokter moest maar zoals altijd was ook het korte bezoek vrolijk en hartelijk. We spraken over mijn plannen voor de toekomst en de volgende vlucht naar school in Beersheva met God's hulp. Shulamit was geinteresseerd en blij het te horen.

Tzafat

Shir: Itamar en ik waren dichtbij het meer en besloten om een stukje terug te gaan en een bezoekje aan Esther in Tzafat te brengen. Esther was klaarblijkelijk heel blij. We haalden haar op haar werk op bespaarden haar dat ze in de hitte moest lopen door haar te brengen.

Esther

We gingen door de stad bij plaatsen langs waar ze dingen moest doen en daarna kwamen we thuis aan. We waren beiden blij om met haar te zijn. We hebben de gaten gevuld, we hebben gelachen, liederen gehoord en videos gedeeld en foto's. Esther vertelde over haar 2 achterkleinkinderen waarvoor ze God dankt en grote Nina begint al aan de eerste graads volgend jaar. Het bezoek was heel blij en gezellig.


Shabat Shalom

Daniel Braun

E-mail: danielXRW@gmail.com
Telefoon: +972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il


Daniels' woorden en nieuwe ontwikkelingen in "L' Chaim"

25 juli 2019, 22 Tamuz 5779


Gizela

Gezegend zij de herinnering aan Gizela : Ik zou graag een groet uitspreken aan de goede ziel van Gizela die van is heengegaan van deze wereld, en spreek het respect uit en veel waardering voor de L'Chaim familie en onze lieftallige vrijwilliger Yael die met haar eigen speciale manier ook warmte en liefde aan Gizela heeft gebracht, en natuurlijk Rivka, degene die het project coördineert in Pardes Chana-Karkur al vele jaren. Wees gezegend, allen die deelnemen aan het Lechaim project.

Daniël


Gizela is niet meer bij ons.

Op vrijdag namiddag 19 juli sloot ze haar ogen voor altijd, precies een uur nadat haar enige zoon Aharon aan haar bed kwam helemaal komend uit Amerika.

Ze heeft letterlijk op hem gewacht... Afgelopen week kwamen we bij haar en had ze zo'n goed humeur, ze lachte en toen we weggingen stond ze in de deuropening zwaaiend naar ons. Ze had geen eenvoudig leven maar zoals je kunt zien, had ze ons in de afgelopen jaren en kon je zien dat de L'Chaim familie haar geadopteerd heeft met hun gehele hart, hoofdzakelijk in de afgelopen paar maanden. Ze was 92 jaar en sprak al dat ze moe was om in deze wereld te zijn. Ze hield er wel van dat we haar iedere keer meenamen om een feest te vieren. We hopen voor haar dat ze haar nieuwe reis in vrede en rust mag gaan zoals ze het uitgedrukte. We zullen haar missen en ons haar glimlachen en liefde herinneren.

Rivka

Sfat

May en Dor, de nieuwe vrijwilligers van de basis : " We hebben een algemene kennismaking gehad met elkaar, waar we vandaan komen en Judith vertelde een beetje uit haar verleden. Ze vertelde ons over haar gezondheidssituatie en vertelde over haar verwachtingen." Aan het eind van ons bezoek hebben we Rummikub gespeeld en het was heel leuk.


Nieuwe soldaten met Yehudit

Modiin

Efrat en Rachel: We hebben Svetlana ontmoet - eerst in het centrum van Modiin om haar papieren van de bank op te halen en melk te kopen. Terug naar haar huis vertelde ze dat haar kleindochter en nicht haar een bericht hadden gestuurd dat ze naar familie zoeken en Svetlana heeft hen geholpen om ze te vinden. Ze liet ons haar stamboom zien die haar kleindochter gemaakt had en vertelde een beetje over de familieleden.

Efrat en Rachel met Svetlana

Svetlana vroeg ons naar de plannen voor het komende jaar, onze locatie en wat we daar gaan studeren. We vonden het leuk om uit te leggen. Ze wenste ons vreugde, liefde en gezondheid.

Shir en Itamar: we gingen onze kostbare Mordechai bezoeken en hij was zo blij en verheugd bij deze eerste ontmoeting mijn vriend Itamar te ontmoeten.


Mordechai, Maria, ik en Itamar (van rechts naar links)

Hij zei dat als alleen maar één voet het zou doen, hij zou dansen op onze bruiloft, met God's hulp. Over het algemeen heeft hij een moeilijke tijd en heeft hij te maken met gezondheidsproblemen. We hebben hem beterschap gewenst. De foto toont: Mordechai en zijn hulp Mary, ik en Itamar.

Pardes Channa

We hebben onze bekende bezoekjes gehad en het was verbasingwekkend hoe de studenten van Neve Michael kwamen en ons vergezellen bij de begrafenis, helemaal het gevoel hebbend deel te zijn van haar familie. We hebben ook bezoekjes gebracht en ontmoeten daarbij Aviva, Shulamit, Zippora en Aliza.

Aviva


Aliza

Zie hun blije gezicht. Ik wil u eraan herinneren dat alle vrijwilligers die geen student zijn blijven doorgaan met het bezoeken en wachten op het komende jaar om de nieuwe studenten van de Mechinot en de scholen te ontvangen.

Shabbat Shalom!

Rivka

Daniel Braun
E-mail:danielxrw@gmail.com
Telefoon:+972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il


Een nieuwe Airconditioner voor Larissa

11 juli 2019, 8 Tamuz 5779

Veel of weinig vriendelijkheid

Lieve vrienden!

Dank jullie voor jullie bijdragen. We brachten gisteren een beetje verlichting en comfort aan een paar overwinnaars die in een complexe situatie verkeren. Een overwinnaar die van de Oekraine komt heeft een aantal heel moeilijke operaties ondergaan zonder airco met onhumaan weer en extreme hitte.

Een Airconditioner for Larisa in Zfat

We hebben een nieuwe airco gebracht die het leven onmetelijk zal verbeteren. We zijn op zoek naar manieren om te helpen, zoals met het betalen van electriciteitsrekeningen en het kopen van meer airconditioners die de hitte wegnemen en humaniteit brengen in de levens van onze overlevenden.https://youtu.be/sKFzWZaPfgE

In deze video spreekt Orit (uit Zfat) woorden van dank namens de overwinnaars.

Groet,
Daniel

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.co
Telefoon: + 972 54 772 351
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il


Alle lof voor de stichting "L'Chaim"


14 juli 2019, 11 Tamuz 5779

We willen u bedanken voor de gift die we van u ontvangen hebben door het plaatsen van een airconditioner in het ouderenhuis in Zfat.

Het gaat om een ouder echtpaar in de tachtiger jaren, de vrouw is onlangs 84 jaar geworden en is onlangs vier keer geopereerd. Ze is afhankelijk van medische middelen en lijdt onder de extreme warmte, wat haar gezondheid geen goed doet. Met de installatie van de airconditioner heeft ze eindelijk koele lucht in huis, waar ze enorm van opleeft.

Dank jullie wel voor deze verbetering in haar leefomstandigheden en we hopen op een continuering van onze vruchtbare samenwerking in het belang van de ouderen.

Met vriendelijke groet,

Raya Goldnstiin
Matschappelijk werkster
&
Nella Margolis
Moeder van het huisDaniels' woorden aan het eind van het jaar

3 juli 2019, 30 Sivan 5779


Een samenvatting van de activiteiten van "L'Chaim":

Het is nu de tijd om het jaar van activiteiten officieel samen te vatten, en het opmerkelijke project van "L'Chaim te ervaren. We willen wijzen op de samenwerking en in het bijzonder de volharding van onze kostbare militaire studenten in spé van Maitzar van de Golan, Kfar Hanasie, Mayan Baruch en Baram in opper Galilea. Studenten van Neve Michael en middelbare school studenten van "Yachad"- van Modiin. Ook grote dank aan de soldaten uit het noorden, Special Service en jongeren en aanvulldende vrijwilligers die heel bijzonder zijn, zoals Shir, Orit , van Zfat en andere deelnemers in verschillende delen van het land. En natuurlijk, onze vrienden van de werled en het land dat genereus doneert en er zorg voor draagt dat dit waardevolle project er al vele jaren is.
Wat hebben we nu bereikt met dit project? Wat is de belangrijkste betekenis van deze prachtige connectie tussen de jonge generatie en volwassenen? Er zijn mensen die mij vragen of onze manier waarop we met jongeren omgaan, ook na het project in hun hart blijft hangen? Ten eerste en volgens mijn ervaring is er geen mogelijkheid dat het niet in hun hart zal blijven omdat dit een hartervaring is, een mentale ervaring diep en blijvend, en het veroorzaakt zeker een verandering in de harten van de deelnemers. Het verrijkt hen en veranderd ook vaak hun perspectief.
Ook voor de perceptie van ouderen, zelfs hun algemene kijk op de Holocaust en de unieke manier om deze mensen te benaderen. En, natuurlijk, wederzijdse versterking onder het volk van Israël. Maar één ding is nog belangrijker: een goede, zeer verbonden, zeer hartelijke relatie opbouwen tijdens het deelnemen aan het project. Dit is op zichzelf al prachtige muziek geschreven in de menselijke geschiedenis. Met andere woorden: je hoeft niet altijd zo ver te denken, maar doe er goed aan om hier en nu te doen. Goed doen resoneert energie en beïnvloedt de uitgestrekte vlaktes [van ons bewustzijn] veel meer dan de geest zelf kan begrijpen, vooral in deze periode met zijn grote duisternis, met verwarring en desoriëntatie, maar vooral gevoed egocentrisch materialisme waarin we zo afgeleid zijn. Wat de schoonheid van het lopende project beter verklaart.

k ben er heilig van overtuigd dat hoe meer we positief reageren en vooral het gebod "om je naaste lief te hebben als jezelf", het onze innerlijke wereld ten goede komt. De last but not least, het prachtige gevoel ervaren door de winnaars van de Holocaust voor vele jaren, constant zien van geconfronteerd verlichting - die aanzienlijk hun leven veranderd. Dit project zorgde voor veel geluk en welzijn van de mensen voor onze geliefde Holocaust-winnaar. Met G-d's hulp willen we volgend seizoen voortgaan en bidden voor een goed seizoen - niet het minst in het komende jaar. Met grote dank aan degenen die de activiteiten van "L' Chaim" Pardes Chana mogelijk gemaakt hebben in het afgelopen jaar: Rivka, Yael, Dani en anderen. Activiteiten die hebben geleid tot het succesvolle project met leden en partners van Neve Michael: Tzviya en Yechiam. Dank aan de organisatoren van het afstudeerfeest en de dichter Amalia Zilberstein die een speciaal lied schreef voor die studenten van Neve Michael.

We zullen goede dagen zien,
Daniel Braun

Een toegevoegde noot van de vertaler : Het werk van L'Chaim maakt een onuitwisbare indruk op je, ook al ben je er maar heel even in de praktijk mee in aanraking geweest. Het maakte dat in 2011 ook ons gezinsleven voor de volle 100% een draai gemaakt heeft naar andere (eeuwigheids)normen. Waar de Hand van de Eeuwige Israels in betrokken is, kan het niet anders als dat je Zijn adem voelt en je je daar naar uit gaat strekken. In de jaren daarna is dit verder uitgewerkt tot wat het nu is. Het is van blijvende aard. Ik denk dat dat de reden is van de verandering die L'Chaim in een mensenleven kan bewerken. Dit zal ook zo werken voor de jongeren waar Daniel mee werkt schat ik zo in.


Pardes Chana


Onze woorden aan het eind van het jaar in Neve Michael voor de studenten die vertrekken voor hun zomervakantie. Rivka, Yael en de volwassen representatoren: de afgelopen 4 jaar werken we samen en voelen we hoe goed en waardevol het is om te ontmoeten, bij te dragen, lief te hebben en verbondenheid te voelen tesamen, jong en oud.Gedurende het hele jaar van ontmoetinegn, zijn de banden versterkt en werden we een eenheid door vreugde te brengen en hebben we er veel door ontvangen. Nu is het tijd om rust te nemen en te relaxen te verzamelen en op te laden door vrij van schulden te zijn en tegelijkertijd de geneugten te hebben om bij je familie te zijn. Vrijwilligerswerk doen is een heilige taak en we doen het al 15 jaar als Amuta. Dit project, "L'Chaim" genoemd, betekent: de vreugde ervaren van een echt zinvolle joodse creativiteit.

We wensen jullie allemaal lieve studenten, dat jullie blij en veilig terugkomen. We zullen op jullie wachten voor een verdere goede en leuke samenwerking. Rabbi Kook Ztzl heeft gezegd: "Iedereen moet weten en begrijpen dat in hem, een kaars brandt, en niemand heeft hetzelfde als zijn vriend. Ieder heeft zijn eigen kaars, en iedereen zou moeten weten en begrijpen dat hij het kaarslicht moet vinden en om een grotere fakkel in het openbaar te ontsteken om de hele wereld te verlichten "terwijl je aan vrijwilligerswerk doet. Een hartelijke groet van mij aan jou en natuurlijk sluit "L'Chaim" zich aan bij mijn wensen.
Rivka

David, de directeur van Neve Michael, Tzviya en Yechaim,, sprak zijn waardering en wens uit om volgend jaar verder te gaan met dit prachtige project, en natuurlijk door te gaan met de samenwerking met plezier. Onze warme wensen, tot de opening van het nieuwe jaar.

ZfatAnet met Shir en Noa

Noa en Shir:
Vandaag hebben we Annette twee keer ontmoet.
We waren 's morgens in haar club, speelden met haar en alle ouderen bingo, dansten en zongen op de klanken van Marokkaanse liedjes, was echt leuk. Toen kwamen we bij haar thuis, gingen bij haar zitten, lachten, dronken thee en koekjes. Ze vertelde ons dat ze een verrassingsverjaardag heeft gedaan. We spraken over Marokkaans eten, vakanties en familie. Ze was geïnteresseerd in onze gezinnen en we hebben haar foto's gezien. We dansten met haar, en zoals altijd geeft het ons een dag vol plezier en een goede ervaring.
Annette heeft een enorme levenslust en een oogverblindende glimlach. Het is moeilijk te geloven dat volgende week onze laatste ontmoeting is. We hebben met elkaar gepraat over wat het proces van afscheid nemen gemakkelijker zou kunnen maken...

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il

 

 

Een nieuw lied / het opmerkzame hart

27 juni 2019, 24 Sivan 5779

Nieuw uit het Noorden


Klara

Klara gaat door een zware tijd momenteel. Nadat haar man een beroerte heeft gehad begin van het jaar, is haar hele wereld ingestort en moet Klara de neiuwe balans vinden, wat een grote opgave voor haar is. Gelukkig dat ze dochters heeft die haar zoveel mogelijk helpen met deze moeilijke taak. Mordechai kwam weer thuis, maar hij kan niet lopen, en heeft veel verzorging nodig. Klara heeft ook hartproblemen. Het is haar niet toegestaan zwaar werk te doen wat in haar situatie onmogelijk is. Hier bovenop kreeg haar jongere broer Anatoly die haar iedere dag hielp grote problemen met zijn benen (hij heeft diabetes) en ligt nu in het ziekenhuis. De situatie is moeilijk maar Klara hoopt en bid tot HaShem om verlichting.


Jafim

Afgelopen maand hebben de studenten zijn hele huis schoongemaakt. Nu, een maand later vond ik Jafim opnieuw temidden van een grote puinhoop. Het is duidelijk dat Jafim niet in staat is om voor zichzelf te zorgen, maar het goede nieuws is dat hij nu het schoonmaken van de studenten accepteerd. Met de start van het nieuwe seizoen hoop ik dat we zijn huis schoon en sprankelend kunnen houden gedurende het hele jaar! Op het moment heeft Jafim's oude computer het begeven. Dat betekend veel voor hem. Hij is al een aantal weken zonder verbinding met zijn zoon en kleinzoon (via skype). Het was er aan gewend om veel tijd naar muziek te luisteren en spelletjes op internet te spelen, nu ijn al zijn normale bezigheden opgehouden. Er is een kans dat de computer weer gemaakt wordt. Hij heeft geen middelen om een nieuwe (2e hands) aan te schaffen. Ik zal een oogje in het zeil houden. Ondertussen checken we de airco die L'Chaim doneerde een aantal jaren geleden. Het heeft nieuw gas nodig en dan zal het zijn huis de komende dagen weer koel houden.


Bar and Ophre with Mina

Mina is zo vol bewondering voor deze twee engelen naast haar: Bar en Opher. Ze hielpen haar zoveel en ze blijven haar bellen en bezoeken haar in hun eigen tijd zoveel als ze kunnen. Bar heeft het hele huis schoon gemaakt. Opher bracht vers eten en kookte voor Mina. Het was een onvergetelijke ervaring voor Mina, en ook voor Opher en Bar. Hun levens zijn veranderd gedurende hun wekelijkse bezoeken het afgelopen jaar met L'Chaim-to-life. De chemotherapie werkt goed en ik heb volledig vertrouwen dat Mina weer sterk zal worden na de behandeling. L'Chaim helpt haar met het betalen van enkele rekeningen van de taxi naar het ziekenhuis. Ze is niet in staat om naar de behandelingen te gaan met het openbaar vervoer.


EliRam

Eliram worsteld met zijn gezondheid de laatste maand. Hij gebruikt een enorme hoeveelheid aan medicijnen om hem staande te houden. Dit maakt hem slaperig en neemt veel van zijn energie omdat zijn coordinatie in zijn vingers en bewegingen verslechterd zijn. Hij was niet in staat om nieuwe schilderijen te maken gedurende lange tijd. Dat gaf hem juist veel voldoening iedere dag. Ik hoop dat Eliram zal herstellen en gauw weer nieuwe schilderijen kan maken.

Een paar weken geleden ontmoetten Daniel en ik de studenten van Mechina uit Kfar Hanasi voor de laatste keer. De evaluatie was weer spectaculair. Zo veel verhalen die de studenten ons vertelden, hoe het hun leven veranderd, hoe ze moesten omgaan met onverwachte en moeilijke situaties. Ze deden het allemaal geweldig. En participeren in het project van Lechaim-to-life maakte een diepe impact op hun manier hoe ze nu naar onze maatschappij kijken. We wensen ze allemaal veel zegen en bescherming van HaShem als ze hun toekomst plaveien. Eerst dienen in de IDF en later met hun studies.

Groet,
Timek

Voor diegenen die Hebreeuw begrijpen, hier een link naar het intervieuw met Daniel Braun:
> https://youtu.be/NaunODwUJeU

https://youtu.be/yrUV1yH7Crw
Morgan speeld voor Gizela

Pardes Channa

Yael: gisteren hadden we mezelf, Tal-or en Alon, die een vrijwilliger is en ons vergezelde en zei dat hij de ervaring heel leuk vond. Gizela had een geweldig humeur, ze stelde Alon vragen en sprak over situaties in het leven. Toen gingen we naar Shulamit en daar voelde ik me helemaal thuis. Ze gaf me meteen toestemming om de versnaperingen en het drinken te pakken en we zaten samen rond de tafel pratend en lachend. Ze is heel vriendelijk, het is altijd belangrijk voor haar dat je je op je gemak voeld. Tal-or houdt ook van haar en we hadden een heel aardig gesprek over van alles en nog wat. Ze voeld zich beter maar haar hand verbeterd niet, waarschijnlijk vanwege haar leeftijd. Het helen duurd nu veel langer, maar we wensen haar allen een goede gezondheid. We eindigden bij Dina. We kwamen en de telefoonverbinding was verbroken. Ik heb persoonlijk haar rekening betaald zodat het weer werkt. Het huis was smeriger dan gewoonlijk. Ze was heel blij dat we kwamen en haar konden helpen. We maakten haar huis schoon en gooiden het vuil weg. Nu doet de telefoon het ook weer. Persoonlijk geeft het me veel voldoening, deze korte sessieS.

Zvia: Jonah die zich steeds minder herinnert zegt plotseling dat haar dochter haar man regelmatig bezoekt in het ziekenhuis met een vrouw die ze vandaag regelmatig vervloekten. Ik moest ze van elkaar scheiden. Ze is altijd blij dat ik haar chocolade breng. Jonah is erg schattig - buiten zittend, pratend en lachend - terwijl we op bezoek kwamen.Isaiah ligt veel in bed 'aan de zuurstof' en gebruikt zijn benen niet. Hij krijgt een volledige verzorging in alles wat hij nodig heeft. Hij beweegt zijn voeten helemaal niet. Rivka: ik ging met Dani, Linoy en Morgan. We begonnen bij Ruth en Michael. Morgan bracht zijn Sousaphone en het was echt leuk voor ons allen om hem te horen spelen.Vandaar zijn we naar Aviva en Linoy geweest, ze is de ideale grootmoeder en ze houden veel van elkaar. Vandaar gingen we naar Gizela die heel verbaasd was en erg blij om naar Morgan's spelen te luisteren en met haar eindigde ons bezoek.

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Phone: + 972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il
Shavu'ot/Pinksteren en het belangrijke gebod "heb je naaste lief als jezelf".

5 Juni 2019, Sivan 2, 5779

Beste vrienden,

Volgende week zal het Joodse volk Shavu'ot vieren - en het geven van de Torah. Een formatief en belangrijk moment in de geschiedenis van Israël en een kans om de gedachte voorzichtig te doen ontwaken in de wereld en in het grote Joodse hart, wat al eens gezegd is door één van de geleerden van Israël: de hele Torah kan samengevat worden in "heb je naaste lief als jezelf". Ik wil graag in dit schrijven, het verhaal van het schoonmaken van Yafim's huis noemen. Hij is een overwinnaar uit Kartzrin en van de studenten van Maitzar Prepatory, die gewend waren om hem te bezoeken. Dit verhaal verteld prachtig het algemene idee en de visie van "Lechaim". Zoals het al vele jaren bekend is, lang voor de stichting Lechaim gevestigd was, leefde hij in een verwaarloost huis en werd hij kompleet genegeerd. Al meerdere jaren hebben mensen geprobeerd hem te overtuigen om zijn huis op te knappen wat hij standvastig weigerde. Nu heeft een groep geweldige jonge jongens en meisjes met een sensitief hart ontdekt, dat hun hartsgesteldheid ten opzichte van de Holocaust overwinnaars die in eerste instantie verkeerd was, verandering kan ondergaan in de omgang met elkaar.

Met andere woorden, het gaf hem het gevoel wat hem alleen maar versterkte in zijn gedachte dat hij niet goed was. Nu komt de geweldige verandering: de groep kwam en accepteerde hem helemaal zoals hij was en is, en begreep in het diepst van hun ziel dat de enige manier voor zijn ziel om te kunnen toestaan om een werkelijke verbinding te kunnen maken was in het kompleet accepteren van de situatie zonder dingen te definiëren als goed of fout. Alleen om het te kunnen ervaren om te mogen zijn wie hij is. Uiteindelijk, week na week, en na vele maanden, was het ervaren van liefde zonder voorwaarden vooraf en het geven van leven wat maakte dat er een grote verandering plaats vond.

Opeens vroeg Yafim erom! en langzaam en voorzichtig gebeurde het. Met deze kostbare zielen is er schoongemaakt en verbeterd en ruimte gemaakt voor verandering. Het was haast niet te geloven. Maar het punt waar het om ging was: de voortgang van het contact. De relatie die opgebouwd werd, langzaam, week na week. Niet als een eenmalig project, maar als een levensstijl van een diep en blijvend veranderd hart voor het leven. Het is het doen van een gebod " het liefhebben van je naaste als jezelf" ten diepste in als zijn glorie. Dit is de essentie van onze activiteiten gedurende de jaren. De mensen op te richten en verlichten in dit project, zowel jongeren als ouderen. We zijn op zoek naar speciale mensen die ten diepste dit project begrijpen en hen het talent te laten onderkennen om mee te werken en een bijdrage aan ons te geven zodat we dit kunnen realiseren en deze visie in praktijk kunnen brengen. Laten we het geluid laten horen en laat het gehoord worden!

Vrolijk Shavu'ot,
Daniel.

Margo : Het bezoeken van Israël, de projecten van L'Chaimtolife mei 2019.

Het doel van de reis naar Israël was het bezoeken van de Shoah overwinnaars, de studenten en ook enkele van de stafleden. Ik was me heel goed bewust dat ik kwam als een ambassadrice voor al diegenen die ook de stichting L'Chaim liefhebben en sponseren maar niet kunnen komen. Ik nam al hun liefde met me mee en probeerde het op alle plaatsen te delen. Ze moeten weten dat ze niet vergeten zijn, of nog meer: dat ze geliefd zijn en dat we proberen zoveel als mogelijk te doen om hen te helpen in hun situatie. Het was levens veranderend voor mij. Hun liefde en vriendelijkheid weerkaatste in mijn hart, dus kan ik dat geven aan de mensen hier in het zuiden van Holland. Om die glimmende gezichten te zien van jong en oud, om te zien hoe de oudere mensen reageren op elk vriendelijk gebaar, de blijdschap om "hun kinderen" te zien en de blijdschap van de jonge studenten en de bereidheid om te helpen en verantwoordelijkheid te nemen. Wow wow, zo overweldigend om te ervaren. Dat ik er deel vanuit kon maken voor enkele uren en zei doen dit elke week of elke 2 weken gedurende het hele jaar. Deze oude mannen en vrouwen zijn zo sterk en zijn levensveranderend voor ons allen. Het contact met de studenten, meerdere van hen, was heel bijzonder, alsof we elkaar al geruime tijd kennen!
Ze stonden open om te luisteren en waren nieuwsgierig naar mij over wat we doen. Ook de gesprekken met Daniel en Timek en Shir waren goed; en denk dat we als team dichter naar elkaar toe groeien en open staan om te delen. Dank jullie wel, en ik zie ernaar uit om verder te werken in die geest! We noemen het teambuilding.

Gedurende de hele reis in bussen en treinen en overal ontmoette ik mensen. Wat ik voelde was veel druk en hoe moeilijk het is met met die druk te leven. Ik bespeurde een soort van muren om hen heen en elke keer zag ik ook dat met het contact er gaten in de muren kwamen...Dat raakte me zo diep in mijn hart dat het nog iedere dag in me aanwezig is, een overweldigende liefde. Het hardste gezicht begon te lachen... HaShem lied me veel meer zien maar Hij zal het uitwerken als het nodig is. Voor nu weet ik dat ik ernaar uit zie om elkaar weer te ontmoeten. Het stimuleert me om het werk nog meer en beter te promoten hier in Holland. Ik kan veel liefde hier geven die ik van jullie ontvangen heb! En zo is de cirkel rond...Liefde is het meest krachtige instrument en het wordt in L'Chaim gedeeld op het hoogste niveau in elk gebied met al de verschillende personen en talenten. Zo bemoedigend, zo inspirerend om meer en beter te doen. Dank jullie allen voor jullie liefde en gastvrijheid en me rond te leiden...

Toda raba chaveriem ve lehitraot! Hartelijk dank vrienden en tot ziens. Hopelijk kan ik de volgende keer beter Ivriet spreken!
Met veel vreugde, Margo.

Een bedank brief aan de studenten van Maitzar en Amutat LeChaim: mei 23 2019, ter ere van Stichting "Lechaim en Mechina Maitzar:

We willen de studenten bedanken voor hun toewijding ten behoeve van de overwinnaars die leven in het tehuis in Zfat. Het is heel belangrijk dat de mensen die verbonden zijn met de ouderen in ons land, er een continuïteit is in de generaties.
De senioren waren heel tevreden met de studenten. Met vreugdetranen lieten ze hun dankbaarheid zien voor het belangrijke werk in de tuinen van hun huizen. Belangrijk is dat deze mensen die door de verschrikkingen van de oorlog zijn gegaan de aandacht voelen en het respect van de studenten. Ook is het werk op de juiste tijd gedaan, in het bijzonder vanwege de hitte wat erg gevaarlijk kan zijn en kan lijden tot vuurbranden. Ons team dat werkt in de tehuizen van de senioren is erg dankbaar en wenst allen een geweldig leven en hoop voor de verdere samenwerking in de toekomst en hoop op succes. Groeten:
- de "moeder" van het huis - Nella Margolis
- sociaal werkster van het huis - Rayia Goldenshtein.
- copy: Limor Yanai - Direkteur van beschermd wonen Amidar.
- Avishai trustee - Direkteur van Amidar,
- Safed Assaf Kusish - Direkteur Diorom beschermde "gezondheids voorzieningen".


Het nieuws uit het Noorden

Vandaag hadden we een prachtige eindejaar viering in Mayan Baruch met de Shoa winnaars van Kiryat Shmona en Kiboets Neot met de studenten.


Eindejaarsfeest in Mayan baruch.jpg

De studenten hebben een groot feest voorbereid, was hadden een vreugdevolle tijd samen met bekende Israëlische en Jiddische muziek. Yuval sprake namens alle studenten mooie woorden van liefde en bemoediging, hoe belangrijk het voor hen was om hen in de huizen te bezoeken voor de liefde, de verhalen uit het verleden, voor de gastvrijheid en ook om alleen al plezier met elkaar te hebben.


Neli en Zina hebben plezier

Het betekende veel voor hen. Ook Klara bedankte de studenten voor hun bezoekjes, liefde en zorg, de praktische hulp en bemoediging gedurende het seizoen.


Traditionele eindejaar foto


Klara wenste hen allen het beste voor hun leven. Alle studenten ontvingen van Klara en Rina een persoonlijk presentje zodat ze hen in de toekomst zouden herinneren. De huizen van de Shoah overwinnaars blijven voor zeker hen openstaan, enkele van de studenten zullen contact met hen blijven houden de komende jaren terwijl ze dienst doen in het IDF. Afgelopen week gingen Daniel en ik naar Mechina in Meitsar en hadden een evolutie gesprek met de studenten. Alle studenten gaven weer wat de bezoekjes aan de Shoa overwinnaars voor hen persoonlijk betekende. Enkele van de bijzondere verhalen zijn vastgelegd in de videobeelden die mee komen met dit bericht. (de video is alleen in de Hebreeuwse taal https://youtu.be/MOLV9VvGBdw)
Hier is er een: In deze video spraken de studenten met Daniel, vertelden hoe hun relatie met Marit en Yossi van Chukuk langzaam stand kreeg. Adva vertelde hoe ze het vond om Yossi te verlaten die hun overwinnaar was en hoe het voelde toen hij nog genegeerd werd door hen. Gedurende het jaar was het verbazingwekkend. Niet tijdens elk bezoek had ik de volledige energie, maar na goede ontmoetingen waren we geraakt. Hij begon dingen te doen die hij al geruime tijd niet gedaan had zoals in de natuur zijn, het wandelen met ons om de Kiboets te laten zien en de reactie van verraste deelnemers om hem te zien en hem te spreken. De zon en het licht maakten hem erg gelukkig. Ik hoop dat vanwege ons, hij het vaker zal doen. Hij heeft wel familie, maar niet in de buurt en hij zit de meeste tijd achter de tv, eet en slaapt. We veranderden zijn perspectief en ik hoop dat het zo zal blijven, ook als we niet in de buurt zijn. Ik huilde toen we vertrokken... Timek is zo'n goede coördinator en een goede ziel. We houden echt van hem. Het toppunt van alles was de tuin opruimen voor de Russische oude mensen. Het was zo'n goed en geweldig jaar. Veel dank aan "Lechaim".

https://youtu.be/BCOmQjSKRVs
Daniel: er zijn dagen dat oude mensen (en jongeren ook) niet de energie hebben om iets te doen of iemand te ontmoeten. We geloven dat alles licht en met glans moet zijn. JUllie geven hem de wil en met jullie hulp kwam Yossi uit zijn kleine kamer en zag zijn vrienden en was blij om hen te zien, en zei waren ook blij om hem te zien.

Shalom vanuit Galilea,
Timek

Pardes Channa


Yechaim: we kwamen om Yonna en Isaiyhu te bezoeken, en Jonah en Aliza. Het bezoek was geweldig. Yonah was zoals altijd blij om ons te zien en verkondigde aan iederen wie kwamen om Holocaust overwinnaars te bezoeken en brachten haar chocolaatjes.


Yechiam Yonna en Talor

We vertelden haar dat ze de mooiste was in het appartement... erg grappig was dat voor haar. Toen gingen we naar Isaiah die in zijn bed lag. Maar hij sprak met ons, vrolijk om ons te zien en vertelde hoe moeilijk het voor hem was om uit bed te komen. Maar hij kijkt naar het nieuws en leest de krant. Toen gingen we naar Jonah.


Jonah

Jonah vertelde ons over haar emigratie naar Israel en hoe hard ze moesten werken. De meisjes hebben haar blij gemaakt. Tot slotte kwamen we bij Aliza. Yael: vandaag ging ik met Zvia, Morgan en Shira en we hadden plezier samen. We begonnen met Gizela, ze had een goed humeur maar voelde zich niet lekker - jammergenoeg...toen gingen we naar Shulamit en die voelde zich veel beter, en na de operatie aan haar hand was het niet nodig om nog een te ondergaan en ze hoeft geen spalk meer te gebruiken. We hoorden over de concentratiekampen en het bezoeken van Duitland, en hoe blij ze was in het land te zijn.


Aliza en haar gasten


De hele groep met Sulamit

We gingen naar Dina, haar dochter had haar haar geknipt wat haar erg goed stond en toen gingen we naar Zipporah en brachten haar een pakketje. Aviva was zoals altijd heel blij dat we kwamen.Aviva houdt van hen

Modiin

Shir: afgelopen weekend gingen Itamar en ik naar Ganet en Shulamit.
We begonnen met het bezoeken van Ganet. Het was de eerste keer in haar nieuwe onderkomen in Modiin. Het is gewoon een plezier om haar zo gelukkig te zien in het hebben van goed gezelschap en niet alleen te zijn in haar huis. Ganet is een liefhebber van mensen en haar te zien in goed gezelschap doet plezier Ik ben blij dat ze zo moedig was om de stap te nemen. We hadden plezier om bij te praten en belden hoe het met haar ging en spraken over onze suporters en familieleden.


Shir Janet en Ita

Toen gingen we naar Shulamit en we zaten samen met Ilona in haar huis. Shulam herstelde van haar oogoperatie en kon al veel beter zien. We spraken over de familie, over de toekomst, het verhuizen naar Beersheva voor onze studies. Shulamit en Lonnie waren erg geinteresseerd, en was een aangenaam gesprek, warm en met affectie.

Chaq Shavuot Sameach

Daniel Braun


Nieuws uit het Noorden

16 mei 2019, 11 Iyar 5779

Beste vrienden,

We zijn in de laatste maand van het vrijwiligersjaar met de studenten. Het was wederom een heel vruchtbaar jaar. Alle studenten hebben een geweldig en toegewijd werk geleverd in het wekelijks bezoeken van de Shoa overwinnaars. Ze hebben allen een geweldige relatie opgebouwd die zal blijven bestaan ook na de vrijwilligersperiode. Veel van de studenten hebben aan de Shoa overwinnaars belooft contact te houden. Ze hebben ook beloofd hen te bezoeken en dit gebeurt vaker dan ik weet.


Roi van afgelopen jaar die EliRam en Irit bezoekt, maar nu als soldaat

Schoonmaken in Jafim's huis: Omer en Tomer, samen met Hadas en Lotem hebben Jafim's huis helemaal schoongemaakt. Het was niet makkelijk om Jafim ervan te overtuigen. Jafim heeft vele jaren weerstand geboden dat de studenten schoonmaakwerkzaamheden in zijn huis zouden doen. Maar deze groep studenten is er in geslaagd. Hoe het gelukt is, is een geweldig verhaal.


Schoonmaken in Jafim's huis

In Jafim's huis werd de troep steeds groter. De keuken, badkamer en woonkamer waren zwart van vuil wat zich vele jaren had opgestapeld. De vloer in de woonkamer lag vol met ongebruikte dingen, kleren, oud eten en rotzooi. Het begon ermee dat de studenten Jafim een goede 2e hands mooie sofa brachten en een tafel waar hij bij kon eten. Dat was een geweldig begin. Omer en Tomer bouwden langzaam en stukje bij beetje gedurende wekelijkse bezoekjes meer vertrouwen. Ze speelden spelletjes, luisterenden naar Jafim's favoriete muziek op youtube etc. Uiteindelijk stond Jafim toe dat er een klein beetje werd schoongemaakt. De 4 studenten veranderden Jafim's huis in een geheel schoon en geordend huis. De muren, keuken, vloeren blinken nu allemaal. Jafim heeft nu ruimte om te leven, en zich erin te verheugen. In een paar uur van hard werken, hebben de studenten een groot wonder gedaan in Jafim's leven. En niet alleen dat. Ze hielpen hem met het minderen en stoppen met roken en ze spoorden hem aan en hielpen hem om te stoppen met gokken op internet. Jafim begrijpt dat, maar we zullen een nieuwe groep moedige studenten nodig hebben in het volgende seizoen die zullen doorgaan met het doen toenemen van Jafim's eigenwaarde en het verlichten van zijn leven.

De studenten van Mayan Baruch brachten mooie bloemen bij Rachel en plantten hen in haar kleine tuin. Was een vreugde gaf dat!

Mischien herinner je je nog dat Steve's huis afgelopen jaar is afgebrand. Steve was in diepe gedachten verzonken en wist niet dat de airconditioning boven zijn hoofd vlam vatte vanwege kortsluiting. Zijn buurden maakten hem wakker en het was een wonder dat Steve het overleefde. Tot op vandaag dankt hij HaShem voor het wonder. Vele van zijn levens herinneringen zijn verbrand maar wat niet verbrand is, is zijn oude boek van de onafhankelijkheids oorlog in 1948, toen hij foto's nam van die oorlog. Dit was een tweede wonder wat gebeurde. De overige dingen en boeken waren zwartgeblakerd door het vuur, de rook en de waterschade. De studenten ontdekten dat veel van deze waardevolle dingen nog steeds opgeslagen waren buiten zijn kleine huis en begonnen het schoon te maken. Steve kan het niet zelf doen en dit een een geweldige kans voord e studenten om te praten en werken en ervaren, wat heel waardevol is. We zullen volgend jaar verder gaan totdat alle dingen schoongemaakt zijn voor Steve.

Studenten met Rachel van Rosh Pina. Rachel leest de kaart die Margo heeft meegebracht van de groep uit Nederland.


Margo en Rachel

Het vieren van het einde van het seizoen in Chazor. Het was al met al een geweldig jaar.


Chazor - het einde van het seizoen

Studenten genieten van Marit's openhartigheid in haar huis in Chukuk.


Met Marit van Cukuk


Studenten met Jossi in Chukuk. Voor Jossi was dit een onvergetelijk jaar.

Margo, de "Lechaim-to-life" representatrice van Holland, heeft me vergezeld gedurende onze bezoekjes met de studenten in Katzrin, Rosh Pina, Chazor en in Kiboets Neot-Mordechai. Ook bezochten we Zfat met Shir. Margo kreeg een geweldige indruk van Lechaim-to-life in actie. Dank je wel Margo en al de andere supporters van Holland voor jullie liefde en financiële support!

Bezoek aan Ester van Zfat:Dank voor jullie ondersteuning!

Zegen Timek.

Timrat

Gistern gingen we naar Tamar en ze was erg blij dat we kwamen, en vertelde dat ze wacht van tijd tot tijd op de volgende ontmoeting. Ze opende de albums en begon te verteleen over haar leven. Ze bracht een heleboel bladzijden die haar leven beschreven. Her was erg indrukwekkend wat dit vertelde over haar leven. We gingen onder de indruk weer terug naar school.

Zfat

Afgelopen vrijdag was een heel bijzondere dag voor Margo, Timek en mij met enkele van de Shoa overwinnaars hier in Zfat. We begonnen met het bezoeken van Shalom. Margo en Timek bewonderden de oude stad en de unieke locatie van de huizen. Shalom's unieke huis, is klein en vol met dingen en souvenirs net als een unieke kleine winkel. De gesprekken waren grappig en aangenaam, met het gebruik van vier talen: Hebreeuws, Engels en een beetje Nederlands en Frans. Er waren ook persoonlijke en emotionele dingen die Shalom ons vertelde over zijn leven.

Toen kwamen we aan bij Moses en Irene, de chemie was er onmiddelijk. Ze verstaan redelijk goed Engels wat het makkelijker maakte om te communiceren. Ze vertelden over het leven in de Holocaust, emigratie naar Israël en de integratie problemen, in het bijzonder hun liefde voor het land en Zfat en hun familie. Ze vertelden over hun zoon en zijn vrouw en de twee dochters die in Ashkelon wonen en dat ze communiceren met hun zonen via Skype vanwege de afstand, maar dat ze elkaar zien tijdens de Feestdagen.

Later gingen we naar Julie die vertelde hoe blij ze is met de bezoekjes en dat ze van alle kinderen en soldaten houdt. Ze deelde ook over haar dagelijkse problemen die toenemen en waar ze niet aan gewend is geraakt de laatste 6 maanden. Ze vertelde dat ze in het verleden actief was en dat ze nu moeite heeft met lopen maar dat ze nog steeds iedere dag ondanks alle moeilijkheden het huis verlaat en naar de club gaat.

Het laatste bezoek was samen met Esther. We liepen langs het oude restaurant van vorig jaar herfst waar we een heerlijke lunch aten en we de 84e verjaardag van Esther vierden met koffie en cake. Ik bracht haar thuis en gaf haar een geschenk en een zegenspreuk en las het in het Hebreeuws en Engels en het was heel bijzonder in allle opzichten. Esther vertelde over de vele moeilijkenheden waaronder ze had geleden in de Holocaust, het gebrek aan kleding, honger, opgezwollen benen en het lopen door de sneeuw en het moment waar de familieband ontstond terwijl ze onderzochten om te vluchten voor de nazi's, wat hen in de bossen bracht. Het was tegen het einde van de oorlog. De nazi's herhaalden regelmatig dat dat ze het niet zouden overleven en dat ze hen niet zouden laten gaan. Het is werkelijk een wonder. Het riep bij de studenten een glimlach en vreugde op, met een gevoel van ontzag,.

Ik was heel blij over het plezier en de bijzondere tijd met Margo en Timek en de verbinding met de winnaars, en het zien van de vreugde aan beide kanten.

Toen bezocht ik Lillian. Haar kleindochter vertelde me dat ze naar Israël was gekomen met haar man en haar familie en haar zoon die een zware operatie moest ondergaan. Lillian is een echte moeder die de problemen van iedereen heel persoonlijk ter harte neemt. WE haalden veel dierbare herinneringen op en Lillian vertelde hoeveel ze haar echtgenoot mist, zijn aanwezigheid, zijn rust, zachte stem en zijn genegenheid. Het bezoek was bijzonder en vol verlangen.

Shir en Ester (vanuit Zfat spreken we erover wat de bezoekjes van de studenten voor Ester betekenen. Bekijk de video, He/En)
https://youtu.be/n1m2ZZRsK50

Daniel spreekt met 3 studenten van Mayan Baruch.
https://youtu.be/tmfVmgjqblA

Daniel Braun
E-mail:danielxrw@gmail.com
Phone:+972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il

 


Wat is er voor nieuws in het Noorden.

1 mei 2019, 26 Nissan 5779


Beste vrienden,

We hebben onze lieve Shoa overwinnaars bezocht, een paar dagen voor de herinneringsdag van de Shoa. Dit zijn heel gespannen dagen voor hen. De media en allerlei soorten activiteiten worden georganiseerd rond het thema en voor sommigen is het erg moeilijk om er mee om te gaan, ook veel emotionele pijn komt naar boven.

Bijvoorbeeld Ruchama. Afgelopen zomer heeft ze plotseling haar enige zoon verloren. Hij was vijftig jaar en kreeg een hartaanval en stierf. Vanaf toen huilt Ruchama dagelijks om haar zoon en is niet in staat om haar leven weer op orde te krijgen op een manier dat het leven weer zinvol is. Ik heb haar vaak gevraagd of ze hulp nodig heeft, maar ze antwoordde dat ze haar hele leven zichzelf heeft kunnen redden om met moeilijke situaties om te gaan. Ze zou zich nu ook wel kunnen redden.


May en Adi met Ruchama in Hazor

May en Adi, geweldige jonge en toegewijde meisjes bezoeken Ruchama. De studenten doen en deden het heel goed dit jaar door haar iedere week te bezoeken. Ruchama bleef sterk en liet niet zien dat ze pijn had of verdriet. Tot vandaag. De intensiviteit van de komende Shoa herinneringsdag maakte het mogelijk. Ze gaf toe aan de studenten dat ze hulp van buiten af nodig had om met de pijn om te gaan. Ik geloof dat dit al een deel van een genezingsproces is. Nu moet ik de juiste persoon vinden om haar te helpen op een professionele manier. Ik heb HaShem's hulp nodig hiervoor.

Een ander voorbeeld met Mina


Mina met Bar en Ophre

Mina zit midden in een behandeling van chemotherapie. Baruch HaShem, de therapie lijkt succesvol te zijn. Behalve dat Mina al haar haar verloor en dat ze niet naar buiten mag om zwaar werk te doen. Maar Mina's hoofd is vol met zorgen en pessimistische gedachten. Ze denkt dat alle mensen haar bedriegen en haar benadelen. Ik geef toe dat ze moet zien om te gaan met bureaucratische problemen en ze is moe om te blijven vechten met autoriteiten. Een stroom van klachten is niet makkelijk te stoppen als al haar gedachten een weg naar buiten vinden en ons ten gehore komen. En dan Ophre, een jonge studente die vrijwilligster is, die zoveel om Mina geeft, springt erop in en zegt: "Maar Mina, er zijn ook veel goede mensen die je zoveel helpen. Vergeet het niet". En het is waar. Mina krijgt iedere week bezoek, niet alleen van Ophre en Bar. Ook Judith bezoekt haar iedere week. En er zijn vele anderen. Mina lach en zegt tegen me: " waar vindt je zulke bijzondere jonge mensen die me elke week bezoeken? Jaar op jaar stuur je me de beste mensen die ik ooit ontmoet heb. Waar vind je ze? Mijn antwoord is dit: Baruch HaShem, Hij is degene die om Mina geeft en voor haar zorgt. Ze weet wat ze nodig heeft. Ze kan niet naar buiten gaan, de studenten bezoeken haar en brengen haar eten en koken voor haar. Mina hoeft maar een ding te doen: te ontspannen. Dat is moeilijk voor haar om te doen.

En dan Steve.


Steve met Noj, Itamar, Yuval en Amit

Steve is een heel bijzondere man die gered is uit Duitsland door een kindertransport. En zo werd Steve Brits. In deze video kijken de studenten terug op een vruchtbaar jaar met Steve. De video is in het Hebreeuws, maar u die de taal niet machtig bent, zult er wel iets uit oppakken en u zult de lachende gezichten zien die meer dan duizend woorden zeggen. Rivka zal enkele van de hoogtepunten voor me vertalen in deze video hieronder. Geniet ervan!

Timek.

https://youtu.be/xcfo9BX81Sk

Zfat

Deze keer deed Zippora het goed en het was leuk haar te zien. Zoals gewoonlijk hadden we heerlijk eten en deelden elkaars belevenissen nadat we elkaar lang niet meer hadden gezien. Ze vertelde over de Seder die ze had gehad met haar familie, en het was heel saai toen de senioren club gesloten was. We hebben besloten dat van nu af aan - tot aan het einde van het jaar - dat ze iedere week zullen komen tot de volgende stop ook al moeten we later in de avond terugkomen. We willen elk moment benutten en slaan daarvoor ook het eten in de Kiboets over om te kunnen bezoeken, dat is favoriet wat we geleerd hebben om hecht te worden


Zippora van Chukuk met Moshe en Yoed

 

Zippora op Jom HaShoah.

We merken hoe onze omgang met de winnaars ons heeft geraakt. We hebben Moses ook ontmoet en Irina en Julie. We begonnen te praten over wat we gingen doen in de toekomst. Moses is heel geïnteresseerd in ons persoonlijke leven. Irina voelde zich niet goed en we gaven haar lapel en snel goalie helpt ons hartelijk en we voelen ons thuis. We zien hoe ze last heeft van pijn aan haar voet, maar we kunnen haar niet helpen. Maar elke keer als we haar zien lichten haar ogen op en sprankelen, en dat maakt het weer goed. Gisteren ontmoete ik onze geliefde Shalom.


Itai en Shalom

We ontmoeten hem in een goed humeur, hij lachte en vertelde ons over zijn dag. Door de Holocaust en het gedrag tegen Joden gedurende de oorlog. Het was heel betekenisvol en fijn om haar te ontmoeten. Rachel: ik heb het gevoel dat mijn vrijwilligerswerk mijn hele kijk op de Holocaust herinneringsdag heeft beïnvloed, het geeft me meer persoonlijk begrip, wat me verbind met de geschiedenis van de Holocaust en de pijn die nog steeds aanwezig is in onze natie en in ons dagelijks leven.


Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Phone: + 972 54 772 3510
Welcome op onze website: lechaim2life.org.il


Nieuws uit het noorden


18 april 2019, 13 Nissan 5779


Shalom vrienden.

De laatste week zijn we op bezoek geweest bij de overwinnaars. De bezoeken waren zeer speciaal. Hetzelfde als elke voorgaande week.
In Kibbutz Ginosar organiseerden de studenten een verjaardagsfeest voor Batya.At Batya in Ginosar.jpg

Batya geniet erg veel van elk bezoek. Afik, Amit en Nitsan Hebben haar vergezeld op een wandeling door het dorp. Batya was meegegaan op de scootmobiel. Haar leven is zoveel beter geworden door een simpele daad van liefde door de studenten.


Batya met Amit

Ran en Ira zijn deze week op bezoek gegaan bij Chadassa en Arontzik. Ze geven zoveel om ze. Vandaag waren ze een Pesachpakketje gaan brengen. Chadassa straalde.


Ran and Ira with Chadasa and Arontzik in HaGoshrim

Het was vandaag haar verjaardag. Dat had ik niet door. Ze prees de studenten en gaf ze allemaal een warme knuffel en warme feestdagzegeningen.

In Kiryat Shmona Yuval and Noj visited Raya.

Raya maakt altijd een erg smakelijke cake. Ze is niet het type persoon die heel erg veel naar buiten gaat. Daarom is ze heel erg blij als er vreugde haar kleine huis binnen komt in de vorm van studenten.

Gisteren ben ik op bezoek gegaan bij alle shoa overwinnaars waar ik voor zorg om ze een gezegende en koshere Pesach toe te wensen. Voor iedereen was een voeselpakket met alle ingredienten die nodig zijn voor de Pesach en zijn gerechten. Van ieder van de overlevenden hoorde ik wat voor een positief effect het brengt in hun dagelijkse leven.

Onderstaand een paar voorbeelden:

Mina uit Chazor bevindt zich in het midden van haar chemotherapie.

Ze kan haar huis niet verlaten en haar eigen familie is niet beschikbaar. Ophre en Bar helpen haar met de boodschappen en het schoonmaken. Voor Mina zijn deze studenten als engelen. Ze vertelde me dat ze dichter bij haar hart dan haar eigen familie.

Tzipora die uit Chukuk komt, zit in haar stoel buiten haar huisje. Niemand had haar bezocht voor een hele lange tijd. Dat was totdat we een paar jaar terug haar tegen kwamen. Ze kwam het land in tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Ze kwam daar aan in Banjas, dichtbij de syrische en de libanese grens. Ze heeft veel geleden en niemand scheen erom te geven. Nu kan ik aan haar gezicht zien dat het proces van genezing in haar ziel gaande is.

Haar gezicht glansde Zodra ik binnenkwam met de Pesach geschenken. Ze vertelde dat ze het erg waarderen kon dat ze niet vergeten was en dat ik haar bleef bezoeken. Zeker tijdens de vakantieperioden. Ze was erg blij met de mooie Cyclame.


Cyclame

Deze plant had ik haar een paar maanden geleden op Tu beshvat gegeven. Ze wees naar een plant die ze elke dag kan zien vanuit haar stoel.De plant is nog steeds vol met bloemen, een reflectie van de innerlijke vreugde van Tzipora.

Jafim from Katzrin vierde zijn verjaardag.


Yafim from Katzarin

Jafim is een erg eenzame man. Zijn zoonwoont ergens anders in het land. zijn enige kleinzoon is nu drie jaar oud. Hij heeft hem nog steeds niet gezien. De studenten kwamen en brachten een cake voor hem mee om zijn verjaardag te vieren. Jafim werd daar erg emotioneel van.

Mijn wens aan jullie allemaal is een betekenisvol Pesach.

Timek

Zfat

Rachel Ran en Yair: We zijn op bezoek gegaan bij Zipporah. Het was erg goed om haar na zo een lange tijd te zien. Ze vertelde ons over haar broer.


Zippora met haar bezoek

We hebben samen Pitabroodjes gegeten met Za'atar en Labane (het heeft erg goed gesmaakt). Tijdens het eten ging het gesprek over stemmen en helaas moesten we dan ook best wel vroeg vertrekken om onze stem te laten horen. Zoals gebruikelijk gaven we haar een knuffel en spraken af om snel weer een volgende bezoek te doen.

Yoed en Niv: We waren op bezoek bij Juli en voelden ons erg op ons gemak bij haar.

We hebben een interesante conversatie gehad en maakten daarbij een omelet. Het gesprek ging onder andere over de verkiezingen, de mensen waarop we gingen stemmen en de uitkomst daarvan. We merkten op dat haar voet weer pijn doet. Gelukkig neemt ze hier medicatie voor om de pijn te kunnen handelen.

Itayi, Yuval and Adi : We hebben Eli opgezocht. We waren blij hem weer te zien! Het was een hete dag en dus hebben we met hem voor zijn huis gezeten en gepraat over religie en geschiedenis van de joden in Zfat over de jaren heen. We hebben veel nieuwe dingen geleerd.

Passover 2019 Modiin


Riri houdt veel van Shir

Ik geloof dat goed door goed aangetrokken word in de wereld. Het goed wordt (is) gedragen als een verhaal dat zich uitspeelt op de schouders van de religieuze jeugd die naar de Modiin komen. Ze brachten me zakken gevuld met boodschappen die ze gehaald hadden bij de supermarkt in onze stad. De mensen van de supermarkt hadden ons toevertrouwd dat ze de holocaust overwinnaars bij wilden staan en waren blij dat ze iets konden doen voor onze organisatie omdat we voor ze opstaan.

De zakken waren gesorteerd in individuele zakken die voor de overwinnaars waren voorbereid. We gingen van huis tot huis om alles wat we in liefde hadden ontvangen te delen onder de winnaars. Ze waren ons zeer dankbaar!

Tussen de bezoeken tot nog toe waren Shulamit, Chemda Mordechai, Riri, Svetlana en Dimitry. de mooiste bezoeken waren wel die aan Riri, Svetlana en Dimitry.

Riri zit in een moeilijke situatie met haar gezondheid. Ze vertelde over hoe dit haar veranderd heeft tot nu toe. Ze had nagedacht over alles wat ze met de Pesach zou willen doen en de producten die ze nodig zou hebben. Zelfs hoe ze daar moest komen was hier deel van. Alles wat we voor haar gehaald hebben was op haar boodschappenlijstje voor de Pesach. Het voelde voor ons als een geschenk uit de hemel.

Het was voor Svetlana en Dimitry heel speciaal om te weten dat er sprake is van een familiaire band met ons. Het is voor hen bijzonder dat we om ze denken.


Svet. and Dimitri smile and happy

Het is een zegen dat ze altijd zo dichtbij zijn ons hart zijn. Zelfs als ze hulp nodig hebben is het met liefde en bedachtzaamheid gevormd.

Wij wensen jullie allemaal een gelukkig Pesach en een goede reis om de beste versie van jezelf te worden die je kan zijn om deze wereld een iets betere plaats te maken. Het doen van goed trekt altijd het goede aan.

Shir


Pardes Hanna

Deze week hebben we onszelf uitgerust met pakketjes van alles het beste. Allemaal dankzij onze waaardevolle Shuki die het hele jaar door onze metgezel is geweest. Ze heeft elke cent gespaard om haar inzetting te rechtvaardigen dat ze het beste zou doen wat ze kon voor onze organisatie.


Kamcha De Passcha

Dankzij de mensen die ons vrijwillig hebben voorzien van fruit en groenten, konden we Ruth uit Thalmai Elazar voorzien van een van haar brandende verzoeken. Een enkel woord van haar kan bergen verzetten. Natuurlijk proberen we ook gezamelijk een goed pakket samen te stellen. Dat is voor zowel diegenen die het verzamelen als de mensen die het pakket maken waar. Een mooi pakket met gezonde ingredienten.
Ik ben daarna op bezoek geweest bij Yael en Dani (De man die naast me staat). We zijn naar iedere man en vrouw van onze overwinnaars gegaan om ze te zegenen. Daarnaast brachten we ook geschenken mee voor de Pesach. Het was een genot om de de vreugde te zien die dit bracht.Lechaim vanwege het feest van de vrijheid (Pesach).

De knuffels en de feestelijke vreugde rechtvaardigden de moeite. Tzvia en Yechiam hebben ook hun zegeningen gestuurd namens de studenten van Neve Micheal.

De familiebanden groeien tot in de diepte door en we zijn dankbaar voor alle donoren die ons in staat stellen om dit wonderlijke privelege te ondersteunen. De connecties tussen de harten van de jongere en oudere generaties door een kameraadschap is een wonder die een prachtige vriendschappelijke relatie mogelijk maakt. Wij gaan door met de wandeling die we hand in hand maken met deze mensen. Onze hoop en onze ervaringen leren ons dat dit licht brengt in de levens van deze mensen die soms in een volledig isolement zijn gekomen. Een gezegende Pesachvakantie aan alle vrienden en vrijwilligers gewenst.

Rivka


Chag Smeach !!!

 

 

Nieuws van "L'Chaim"

4 april 2019, 9 Nissan 5779

Yechiam: Gisteren kwam ik terug van een week waarin ik als reservist was opgeroepen en voordat ik naar huis ging bezocht ik met mijn dochtertje deze geweldige vrouw, Gizela. Dat is mijn antwoord op een wereld die eigenlijk niet wil weten van ons bestaan als natie. Vooral in de zo spannend dag nu, waarin het lichaam van Baumel werd teruggegeven aan zijn familie, voor een herbegrafenis in Israel zelf (na 30 jaar).


Yechiam, Gizela met het dochtertje van Yechiam


Modiin

Keshet Tamar en Ronnie - We bezochten Leah voor een tweede keer na lange tijd en ze was druk bezig. Ons bezoek viel pas na Poerim, dus brachten we haar daarom toen pas haar Poriempakket langs. Ze was erg opgewonden over haar pakket (Mishloach Manot) en ze stond er op dat ze het open zou maken en we met haar zouden genieten van een paar kleine dingetjes uit het pakket.


Lea met Tamar en Roni

We vertelden haar wat we gedurende Poeriem hadden gedaan en zij vertelde ons dat dit de eerste keer was dat dit de eerste keer was dat ze zichzelf vermomd had en zelfs gewonnen had in de kostuumwedstrijd!

Toen vertelde ze ons over haar verleden en de moeite om na de oorlog te acclimatiseren in Argentinië. Ze vertelde ons hoe ze de hele zomer de Spaanse taal bestudeerde om de grote kloof tussen de jongens van haar leeftijd en haarzelf te verkleinen. Haar verhaal was spannend en inspirerend. Aan het eind namen we afscheid en spraken af om haar binnenkort weer te ontmoeten. Ze was heel blij met ons bezoek en dat waren wij ook.

Noah Benjamin Shay and Maya : We hebben Chemda opgezocht op zaterdagavond (de avond na de shabbat) en besloten we dat iedereen wat lekkers mee zou nemen om er een gezellig avondje van te maken. We hadden "Hamansoren" gemaakt, groene salade, vleesballetjes en cupcakes.
Chemda was verrukt en liet ons zien dat ze van plan was geweest om met ons olijfoliesalade en radijssalade voor te bereiden die we altijd samen bereidden. We dekten onze tafel samen en lachten veel, zoals gewoonlijk. Chemda vertelde ons over de pijn die ze de laatste tijd heeft ervaren en hoe lastig het was om een doktersafspraak te maken op een termijn die voor haar goed uitkwam. We toonden video's van onze felbegeerde "Coronation" en vertelden haar iets over het fotograferen. We aten samen en dronken thee met desserts. Het was leuk, grappig en heerlijk zoals gewoonlijk!


Pardes Channa

Deze keer bezochten we onze overlevenden en het was met veel vreugde dat we het gedaan hebben. U kunt op de foto de vreugde zien van Eliza die het bezoek "viert" en van alles klaargezet heeft voor de hele groep.


Bij Aliza thuis

Yael en Salomit zijn onafscheidelijk en verdiepen hun vriendschappelijke liefde voor elkaar.Yael en Shulamit

We bezochten Aviva. Ze is klaar voor de Passover, alles in haar huisje glimt en is schoon.

Aviva

Aviva praatte over de verkiezingen. Zippora heeft een visueel probleem en moet wachten op een oog-operatie.

Gizela stond na een hele lange tijd weer op haar eigen benen en voelde zich erg bemoedigt.Gizela met Rivka

Dina was erg blij met haar pakket, vanwege haar medische conditie kon ze niet naar de winkel om zelf boodschappen te gaan doen. We gingen tevreden naar huis en hopen elkaar deze komende twee weken nog een keer te ontmoeten.

Mechina Baram in Zfat

Yoed : Het was vandaag een speciale dag! Vandaag bezocht ik Mozes en Arena. We praatte veel over Jerusalem en religeuze aspecten waar we het over hebben gehad tijdens onze studie, de laatste week. Mozes en Arena gaven hun mening over deze onderwerpen.


Moshe en Yoed

Daarna spraken we over filosofie en geschiedenis. Om half drie kwam ook Niv aan en deed mee aan ons gesprek. Hij vertelde van een seminair van een paar dagen geleden. Ook Avia kwam nog binnen en vertelde van wat situaties waar hij tegenaan was gelopen die week. Zelf (Yoed) ben ik toen naar Juli gegaan, om haar gezelschap te houden.We praatte wat over politiek en ik vroeg haar hoe het met haar ging. Ik heb nog scrambled egg met haar gemaakt dat we samen met smaak opgegeten hebben. Het was een leuk bezoek.

Rachel and Yoed: We waren bij Esther nadat we elkaar een tijd lang niet hadden gezien, het was een leuk bezoek. Ze voelt zich een stuk beter, we hebben zelfs een moment gehad waarop we gedanst en gezongen hebben. Ik was geschokt van haar energie! Natuurlijk aten we heerlijk eten en ze vertelde ons over haar vriend. Aan het eind hebben we haar een cursusje 'foto's maken van je telefoon maken en opsturen via What's app' gegeven. Het was erg leuk en verwarmde ons hart.


Ester, Rachel en Yoed

We kwamen aan bij Shalom en hij was oprecht blij om ons te zien. We praatte over over onze trip naar Jerusalem, we vertelden hem over alle heilige plaatsen die we gezien hebben onderweg. We hadden een goede tijd met hem.

Shabbat shalom!
Rivka


Nieuws uit het Noorden

25 maart 2019, 18 Adar Sheni 5779

Lieve vrienden van Lechaim,

In al onze plaatsen in het noorden van Israël: Kyriat Shmona, Kibbutz HaGoshrim Neot Mordechai, Chazor, Rosh Pina, Katzrin, Kibbutz Chukuk en Genasar. De studenten brachten Mishloach Manot (geschenkpakketjes voor de Feestdagen) naar de shoa overwinnaars. Diegenen die konden, gingen met de studenten ook naar hun buren en gaven ook aan hen een geschenk. Het was een vreugdevolle dag voor zeer velen.
Steve, samen met Yuval en Itamar gingen eropuit en gaven een geschenk aan de buren van Steve. Een vrouw in een rolstoel.


Steve en Yuval

Ze hadden een waardevolle tijd samen en terwijl Steve naar de dokter ging, bleven de studenten bij de vrouw en brachten liefde en vreugde in haar kleine huis. Jossi in Chukuk ging eropuit met Shachar, Iti en Adva en brachten Misloach Manot naar de buren zoals je kan zien op de foto hieronder.


Shachar Iti en Adva met Yosi

Hetzelfde gebeurde in Kibbutz Genosar, waar de studenten heen gingen met EliRam's vrouw, omdat hijzelf niet kon gaan.


Rosh pina - met Rachel

In Rosh Pina brachten de studenten Mishloach Manot naar Rachel en volgende week zullen ze het naar Chana brengen die niet thuis was op die dag. In Chazor brachten de studenten Jaffa, Ruchama en Bracha tezamen voor een Purim feest. Ze bereiden Purim liederen voor en zoetigheden voor op tafel.


Jafa Ruchama en Bracha genieten van Purim samen met de studenten

Purim in Hazor

Ruchama maakte ook heerlijke koekjes. Voor een moment verdwenen alle zorgen voor Ruchama en Jaffa. Mina kon niet met ons meedoen omdat ze een chemotherapie behandeling had gehad de dag ervoor en het huis niet kon verlaten, dus bezochten Ophre en Bar haar en brachten Mishloach Manot. De volgende week zullen de studenten doorgaan met Purim en naar Jaffa, Ruchama en Bracha gaan om de Mishloach Manot naar de buren te brengen.


Jafa met Ram en Ira


Raya met Ram en Ira

In Kiryat Shmona gingen ik, Rom en Ira van deur tot deur en brachten Mishloach Manot naar al onze overwinnaars daar. Voor degenen die hun huis niet kunnen verlaten vanwege hun gezondheid was het een bijzondere tijd toen we met een presentje kwamen wat liefde weergeeft en groeten van al onze Lechaim supporters! Dank voor het ondersteunen van ons!

Chaq Purim Sameach,
Timek

Pardes Channa

We hadden een vrolijk Purim feest in Neve Michael. Volwassenen en jongeren verzamelden zich en het meest populaire masker was een hoed op het hoofd.


Hoeden ! Het meest populaire masker met Purim


Leren wat je kan doen met ballonnen


De kroon


Ruth Michael en Morgan zitten samen te leren


Yael, Shulamit en een van de jongens

De stemming was verhoogd en we zongen Purim liedjes met Morgan en een trompetspeler die hem assisteerde.


Zingen met Morgan en een vriend met trompet

Toen kwam een deskundige die ons leerde hoe hondjes te maken van de ballonnen. We bliezen de ballonnen op met een speciale pomp en leerden om figuren te maken. Het was kleurrijk en interessant. We gingen door met spelen en zongen met Morgan en een vriend.


Aviva , Bat el en Yechiam met een kroon van Ballonnen


De tafel is vol met ballonnen

Yechaim groette alle deelnemers met de feestdag. Zvia gaf een pan soep. Toen begonnen we vragen te stellen over het feest en 3 meisjes en kinderen van Yechaim wisten details van het feest wat heel mooi was. Toen werden Mishloach Manot gegeven door de jongsten en de ouderen gaven het aan de jonge studenten.


Yona met Hadasa

Morgan gaf Mishloach Manot aan Ruth en Michael

Het was heel bijzonder. Op de terugweg ging Yael met Shulamit en brachten Mishloach Manot aan buren. Ze waren niet thuis maar hun kleinzoon nam het aan en bedankte hen. Aviva, Rivka en Dani kwamen bij Garmen die erg blij was om ons te zien en bedankte ons voor de verrassing.

Zfat

Shir: Purim was dit jaar heel bijzonder voor mij, in de drukte van mijn dagelijkse werk waar ik blij mee ben, heb ik 2 dagen genomen om me te focussen op Lechaim, de familie die mij zo aan het hart ligt. Op de eerste dag vierden we een bijzonder en vreugdevol Purimfeest in Zfat. De winnaars en de vrijwilligers waren verkleed voor het feest. We waren allemaal in hoge afwachting voor de ontmoeting met deze geweldige deelnemers en de vreugdevolle atmosfeer.


L'Chaim foto in Zfat

We gingen rond en ieder vertelde over een blije gebeurtenis in zijn/haar leven. Het was bijzonder om recente en gebeurtenissen uit het verleden van het afgelopen jaar te horen voor sommigen. Ik was in het bijzonder geraakt door het verhaal van Esther over het ogenblik dat haar boot in Israel aankwam, en ze zich realiseerde dat ze eindelijk in Israel was. Gedurende de ronde was er een van de winnaars, Zipporah, die het niet eenvoudig vond om een goed moment uit haar leven te vinden, die iedere dag de pijn draagt van het verlies van haar broer, en worstelde om iets goeds te vinden om te zeggen.. Ik was geraakt toen ik de liefdevolle hand van Yair zag, de vrijwilliger die probeert om haar te troosten en er mee door wil gaan. Het was bijzonder om Maitar te horen, mijn vriend sinds ik 4 jaar ben, die met me meereisde van Modi'in en er altijd naar uitziet om deel te nemen in deze gebeurtenissen en ziet hoe goed het gedaan wordt, alle presentjes en de liefde die er tussen de mensen is.


Dansen

Purim dansen

Daarna hadden we een leuk bingospel en na ieder slot ging het gepaard met een rijmpje. Ieder deed mee en sprak over het Purim verhaal wat de trouw aan hun hart en de moed en het geloof van Mordechai en Esther aan het licht bracht. Uiteindelijk dansten we en zongen samen Purimliedjes. Na het feest gingen we naar Yehudit die een moeilijke tijd doormaakt door kanker, bestralingstherapie en het herstel van de operatie.


Yehudit

We brachten haar het pakketje en een zegen en ze nam het geemotioneerd aan. In Modiin ging ik van huis naar huis en gaf de pakketjes. Mijn vriendin Stav vergezelde me bij enkele bezoekjes aan enkelen die ze kende uit het verleden toen ze met me mee deed. De nacht voor de bijzondere dag ging ik naar de charmante Mordechai die langzaam hersteld van pneumonia en per dag aan de beterende hand is.


Mordechai vertaald de woorden van Shir

Het was een magisch bezoek. We hadden 2 talen nodig om met de Russische zuster te spreken. We vertelden haar over de tradities en het boek van Esther en de bronnen van de tradities voor het feest, er was veel geduld nodig om zin voor zin te vertalen met Mordechai als geweldige tolk ertussen in.

De volgende dag begon ik met Janet in haar bijzondere nieuwe woning in Modiin. We zagen hoe blij ze was met de ze verhuizing.

Janet met haar bezoekers

Al jaren praatte ik er met haar over en supporte het en nu is het wekelijkheid. Ik bracht haar een geschenk voor het nieuwe huis en ze was erg blij en lied ons het huis zien. Toen we afscheid namen met innige omhelsingen wensten we haar zegeningen, warmte en liefde in dit huis.
Het volgende bezoek was bij Chemda. We zaten en praten elkaar bij over de laatste gebeurtenissen in ons leven, mijn verjaardagsfeest, haar herinneringen aan verjaardagen met haar Yankele (gezegend zij zijn herinnering).


Chemda Stav en Shir

Ze ontmoete Stav voor de eerste keer en was trots om te vertellen over haar kleinkinderen Amurat Lechaim en hoe veel ze van hen houdt.
Toen gingen we naar Svetlana en Dimitri. Ze waren verheugd dat we kwamen met de gebruikelijke Misloach Manot en in het bijzonder ook met de groeten.


Shir Stav Svetlana en Dimitri

Svetlana las met prachtig Hebreeuws en vroeg Stav hoe ze het had gedaan. Het antwoord was: geweldig en ze glunderde van het compliment.

Later bezocht ik mijn lieftallige Shulamit. We hadden een samenzijn die ons opbeurde zoals altijd. De relatie de we opgebouwd hebben is echt iets speciaals. We spraken over het leven en zoals altijd over de liefde, over geloof, over muziek, over Judaisme, over Purim en het was verbazingwekkend. Shulamit heeft een lieve hulp die bij haar woont en ze is er erg tevreden over en hoopt op die weg verder te gaan.


Shulamit met Shir en de vrouw die voor haar zorgt


Groeten aan Dana

Toen maakten we een pakketje en groeten aan Dana haar geweldige buren die ik al kende, die we samen met Shulamit bezoeken. Dana was heel blij met het pakketje en de groeten. Het was een heel bijzondere ervaring.

Toen kwam ik bij grootmoeder Sarah en Abraham. Ze zeiden dat het niet nodig was iets te brengen en dat mijn bezoek meer waard is dan al het andere. We spraken over grootmoeder Sarah's hulp op school. Dit jaar begeleid ze emotionele kinderen die haar hulp nodig hebben, en ze vertelde heel enthousiast dat een van de kinderen haar hartelijk bedankt had en zei dat ze heel behupzaam is voor hem..We spaken ook over het leven en mijn studie voor het komende jaar.

Uiteindelijk kwam ik bij mijn lieve Riri, die zich weer niet goed voelt na weer een weekend in het ziekenhuis met problemen van hartfalen.

Riri met Shir

Ze was zo blij dat ik kwam. Ze was in tranen over onze ontmoetingen en vertelde dat het goud waard is. Ik ontmoete ook haar goede vriend die haar helpt en over haar inzit.

Het was een bijzonder feest die de ziel goed doet. Dat de vreugde van het feest levend mag blijven iedere dag gedurende het hele jaar.

Shir

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 351
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il
Wat is er nieuw in "Lechaim" en de vraag om een bijdrage voor de Puriempakketten (volgende week).

7 maart 2019, Adar I 30, 5779


Zfat
Lior Assaf: we kwamen bij Larissa voor de laatste keer want ze gaat terug naar Kiryat Shmona om dichtbij haar zoon te wonen. We maakten samen de lunch klaar en hadden er echt plezier in en spraken over hoe het in Kiryat Shmona zou zijn. We kochten een presentje voor haar en schreven een afscheidsgroet en zij kocht voor ons chocolaatjes. Het was indrukwekkend en triest en ze huilde bijna toen ze de zegeningen las. Moeilijk om te gaan want we hebben een fijn contact gehad.


Larissa en Lior maken Soefganiot

Adi en Yuval kwamen voor het eerst bij Efraim en zijn vrouw. We deden een korte introductie en ze waren erg aardig. Zijn vrouw ging naar een andere kamer en hij bleef bij ons en sprak over de Holocaust en zijn familie en wist een beetje meer. Toen nam hij ons mee naar zijn kantoor en lied ons foto's uit het verleden zien en vertlede ons vanwaar ze waren enzovoort.


Efraim met Adi en Yuval

Toen vertelde hij ons ook wat hij in de organisatie doet die de naam "open hart" draagt en liet een certificaat van erkenning zien en vertelde over het werk met airconditioners en ging toen naar de tuin en lied de vooraad zien met de donaties van de organisatie en legde uit wat zijn rol daarin was. Zijn vrouw en zoon kwamen en we spraken een beetje over de televisie en zijn inhoud en het feit dat wij geen televisie hebben, en of het goed of slecht is en zijn daarna weer gegaan.

Itay: op een mandag bezocht ik Eli. Toen ik aankwam was hij bezig met het schoonmaken van zijn huis. Een 98 jarige man die leek op een jongeman - het motifeert mij om door te gaan en maakt me voor het eerst aan het glimlachen. We gingen gelijk het dak op met Eli. We zaten en spraken en ik had er echt plezier in. Iedere keer ben ik blij om hem weer te ontmoeten met zijn eindeloze kennis en zijn unieke gevoel voor humor.

Rachel Yair: Vandaag was een hele goede dag met Esther. We hadden samen een hele goede tijd met eten, lachen en discussiëren...We voelen dat er vooruitgang is in onze relatie. Ze is zelfs teleurgesteld als we niet genoeg met haar praten en ze durfde ons om hulp te vragen om dingen naar haar toe te brengen die ze nodig heeft. Onze relatie wordt steeds beter met een hoop liefde.

Yoed en Niv: we kwamen bij Moshe in de namiddag en we bespraken wat we de afgelopen 3 weken hadden meegemaakt. We vroegen Mozes naar zijn activiteiten gedurende de week en leerden hem iets beter kennen. Daarna hielpen we hem met zijn nieuwe huistelefoon.


Arna & Moshe met Yoad en Niv

Itay en Lior: Maandag was iets anders dan andere keren. We kwamen om Shalom te bezoeken. We lachten en spraken met hem, en hij vertelde over zijn seniorencentrum en over zijn verleden. Onze ontmoeting was kort maar uitstekend. Toen gingen we door naar Eli. Jammergenoeg hadden we te weinig tijd met hem maar met de tijd die we hadden spraken we over onderwijs in Zfat en veel andere dingen. Iedere keer moet ik zeggen dat het me blij maakt om de geweldige humor te zien en de vreugde in zijn leven, het is onbegrijpelijk. Hij is een heel bijzonder persoon met veel wijsheid.

Yoyed en Niv: we ontmoetten Juli en hadden helaas weinig tijd... maar zoals gewoonlijk behandelde ze ons als haar kleinkinderen. Ze sprak over de routine van de seniorenclub en Zidane kwam om haar een rugbehandeling te geven. Hij komt iedere 2 weken en ze verteld dat het haar niet helpt.


Juli is blij

We hebben veel met haar gelachen, meer dan de voorgaande keren (dat is altijd grappig voor ons met haar).

Rachel: Ik was dit keer alleen met Esther, en het was heel leuk. Ze lijkt zich beter te voelen en had veel energie. Ze vertelde me verhalen over de Holocaust en haar grote broer die zelfmoord gepleegd had. Het was bijzonder om zulke persoonlijke dingen te horen. Op een dag, zei ze, zal ik een ontmoeting regelen met mijn familie zodat we iederen leren kennen ( ik wil ook graag haar kleindochter weer zien, natuurlijk!) Toen ik wegging vertelde ze me, zoals gewoonlijk, dat ze van me houd.

Noa, Shir en Qadi van Zfat bezochten Annette en we hadden een interessante discussie met haar en ze vertelde over haar verstandhouding met haar omgeving en haar verkleden als dokter als ze naar het apartement van haar buurvrouw gaat die ziek is, alleen om haar en haar familie blij te maken en haar dochter voorziet ons altijd van thee met biskwie.


Annet Noa, Shir en Adi

We bleven lachen en praten en we ontdekten dat Snoopy de zanger haar kleinzoon is en hoorden zijn liedjes. We waren blij met haar.

Modiin

Adi en Nitzan: het was de eerste keer dat we Shulamit bezochten. Ze vertelde iets over zichzelf, dat ze naar Israël emigreerde toen ze 3 jaar was.

Shulamit Rosh Hashana

We spraken over het leger, enkele van haar kleinkinderen op school gaan toelatingsexamen doen en ze verteld ons dat ze een vrouw zoekt die bij haar wil wonen en voor haar wil zorgen.

Nieuw uit het Noorden

Zoals altijd ontving Rachel ons met een omhelzing en een kus. Rachel is een warme en gevoelige vrouw. Ze praat niet veel maar is wel bewogen. Er is altijd iets op tafel en haar dochter voorziet ons van een kop koffie. Mika en Dina spraken over de activiteiten van d Mechina, we spraken over de plannen die Mika en Dina hebben voor de dienstperiode. Mika zal bij de marine gaan en Dina wil een soort sociaalwerkster worden bij het IDF. We spraken over de komende verkiezingen en over muziek. Rachel houdt van licht klassieke muziek. Ze luistert iedere dag. Het was een waardevolle tijd met Rachel, we zien uit naar de volgende keer en konden niet weggaan zonder een omhelzing en een kus.

Mina in Hazor is zo blij met de wekelijkse bezoekjes van de studenten Ophre en Bar. Ze helpen haar met van alles en nog wat en alleen al met haar spreken geeft haar veel voldoening. Mina was in een goede stemming toen we kwamen. We konden ook een beetje lachen om de problemen die ze ervaart. Door naar problemen op een andere manier te kijken helpt om ze anders te zien. Mina heeft niemand om mee te praten dus dit bracht haar op nieuwe verfrissende ideeën. Ze was zo dankbaar toen we haar verlieten. Mina moet een nieuwe behandeling ondergaan in het ziekenhuis van Safet. Ze ziet er een beetje tegenop.


Ophre met Mina in Chazor

Ophre met Mina

Shachar, Ita en Adva bezochten Yossi en maakten samen een maaltijd klaar. Wat een vreugde het was kan je zien op de foto beneden.


Shachar Ita en Adva met Yossi in Chukuk

Ieder van ons ziet uit naar volgende week!

Groet, Timek

Pardes Channa

Vandaag gingen maar weinig studenten met ons mee om diverse redenen, en ieder van ons had alleen maar één student. We kwamen met uitnodigingen voor Purim, en vroegen ook om pakketje te maken (Mishloach Manot) aan een van de studenten die hen bezoekt. Yael: Het was heel leuk. Ik kwam bij Dina en ze was in een heel goede stemming.


Dina met Yael

Ze opende de oven en liet me zien dat ze net begonnen was om een taart te bakken in haar nieuwe oven. We spraken en daarna ging ik naar Shulamit die lief is, we zaten in de woonkamer en ik hoorde over haar familie en dat verdiepte mijn kennis over haar. Gisteren was de dag dat het verband eraf zou gaan maar helaas, de dokter zag daar haar hand nog niet genezen was en veroordeelde haar tot nog anderhalve maand in het verband. Ze kan nog steeds niet meer uren hulp krijgen ondanks haar medische conditie...


Shulamit met Yael


Als laatste was er Gizela net nadat Rivka daar op bezoek was en haar humeur was beter dan tevoren en het was leuk om met haar te praten.
Zvia: Yonna vertelde ons dat ze gevallen was en een wond had aan haar hoofd en dat het wat hard was, maar ze was wel optimistisch.


Yonna

Yonna (Shoham ) leidde ons naar haar gewoonlijke routine en verkondigde aan iedereen dat we kwamen en wat we voor haar mee hadden gebracht op een enthousiaste manier. Isaiayhu was in een heel diepe slaap. Aliza heeft een probleem met haar buren en dat stoort haar erg. Ze heeft de laatste tijd ook last van hoge bloeddruk...

Rivka: Roth en Michael gingen naar Morgan die hen echt wilde zien, en bracht zijn instument (saxofoon) om een paar mooie liedjes te spelen en het was een leuke verrassing voor hen. Hij speelde op een indrukwekkende manier. Hij houdt ervan om te spelen en het komt recht uit zijn hart. Nadat we hen de uitnodiging voor Purim hadden gebracht gingen we door naar Aviva die genoot van Morgan's spelen.


Aviva luistert naar Morgan

We kwamen bij Gizela sinds lange tijd en ze was erg blij met ons bezoek.


Gizela met Morgan en Rivka

We kwamen bij Aliza om gedag te zeggen en gingen daarna terug naar Neve Michael.

Wat betreft Purim! Lieve vrienden! Dit jaar willen we een kleine revolutie creëren in de benadering van hoe onze winnaars hiermee om gaan. Onze kostbare overwinnaars die een pakketje krijgen met Purim (Mishloach Manot) zullen een persoonlijke actie ondernemen: ze zullen zelf pakketjes naar hun buren brengen met de studenten, om vreugde en blijdschap te geven aan andere harten.. We vragen om donaties om te helpen!

U kan op 2 manieren doneren naar uw keuze:
1. stuur een check naar "Lechaim" aan: Shuki Kestenbaum, Moshav Keshet op de Golan hoogte.
2. boek over naar het bankrekeningnummer van "Lechaim": Bank Mizrahi branch 458, Jeruzalem, rekening 290850.
3. Op onze website: lechaim2life org.il aan de linker zijde is er een rode knop die het mogelijk maakt om elk gewenst bedrag over te maken: paypal en meer. Iedere donatie zal ons helpen.

Shabbat Shalom

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.ilHoogtepunten vanuit het Noorden

25 februari 2019,

Kyriat Shmona

Op de foto hieronder zie je dat Ira, Noja, Maor en Ran een geweldige tijd hebben met Israel en Ludmilla. Ran en Ira gingen samen met Israel boodschappen doen om Israel te helpen terwijl Noja en Maor waardevolle tijd doorbrachten met Ludmilla.


Ira, Noja, Maor en Ran met Israel en Ludmila in Kyriat Shmona

Noya en Yuval met Raya. Veelal is ze alleen thuis. Ze houdt er niet van om naar de seniorclub te gaan en daarom is een bezoek van de studenten voor haar een heel betekenisvolle tijd van de dag. Ze ziet er iedere keer naar uit. Ze bereidt altijd een gezellige tafel voor de studenten.


Noj en Yuval met Raya in Kyriat Shmona

Ran en Ira met Hadassa en Arontzik in HaGoshrim. Hadasse keerde huiswaarts na een operatie. Ze houden van de bezoekjes van de studenten!


Ran en Ira met Chadasa en Arontzik in HaGoshrim

In Kfar Hanasi hadden Daniel en ik een gesprek met de studenten die vrijwiligger zijn in Chazor en Rosh Pina. Ze deelden hun evaringen met ons wat heel inspirerend was. Aan het eind intervieuwde Daniel Adi, Ron en Bar. Je kunt het intervieuw via de link bekijken https://youtu.be/vFNSBhcr6_g (Engels)

Zoals het intervieuw met de studenten van Mechina van Kfar Hanasi spraken Daniel en ik met de studenten van Mechina Meltsar over hun ervaringen. Ze deelden allen prachtige ervaringen met ons. Het is verbazingwekkend om te zien wat een groot potentieel deze studenten hebben en hoe ze met allerlei situatie omgaan. Ze leren om te gaan met dit soort situaties en er niet bang voor te zijn maar om ze te accepteren als deel van hun leven. Alle studenten waarmee ik werk zijn erg verbonden aan de ouderen die ze elke week bezoeken. Het tegenovergestelde is ook waar: de ouderen houden erg veel van ze en zien iedere week naar ze uit.

Shalom,
Timek

Parde Channa

We waren een aanzienlijke groep. Zvia met haar groep studenten kwamen bij Yeshayahu en hij lachte en zei: "Dit is het beste moment van de dag, wanneer je naar me toe komt. Tijd voor lachen en plezier" ... Is het nodig om naar meer van deze bezoekjes te vragen? We verwennen Jonah altijd met chocolaatjes en dit simpele gebaar maakt haar gelukkig. En dan weer naar Aliza die ons verraste met een smakelijke spinazie en zo blij was dat ze dat kon doen. Shaked kwam later en kon niet bij haar weg komen en vertelde dat, vanaf nu, ze haar uitkoos als haar grootmoeder. Yael en 2 studenten kwamen bij Dina en bekeken het nieuwe fornuis die voor haar gekocht was en haar de mogelijkheid geeft om voor haar familie te koken wanneer ze zich beter voelt. Shulamits hand was gebroken toen we haar ontmoeten. Ze vertelde dat de sociale dienst weigerde om haar meer hulp te geven voor deze periode.


Ishayahu een gelukkig man met de bezoeken van de studenten.

Shulamit

Gizela is erg gefrustreerd omdat het moeilijk is om te functioneren met haar handicap aan haar rechter hand... Om naar Gizela te gaan is altijd een groot plezier. Ze vindt onze bezoekjes erg leuk en Yechaim's familie adopteerde haar en kwam haar deze week opzoeken in het ziekenhuis en vierde natuurlijk de Shabbat met haar. Rivka: ik ging met 3 meisjes die heel open spraken en een diepgaande conversatie voerden met Ruth en Michael, die ons met blijdschap ontvingen met zoals altijd verfrissende versnaperingen op tafel. Van daar gingen we naar Jonah die zich niet goed voelde. We spraken een beetje en ze gaf aan dat ze het bijzonder vond dat we erop stonden om naar haar toe te gaan en dat we in haar geinteresseerd zijn. Vandaar gingen we naar Ariva en Bat El houdt echt van haar.

Aviva met Bat el

Zippora kreeg een pakketje van ons en wij renden natuurlijk naar Aliza. Shaked geeft niet op om haar grootmoeder te zien, lachend en vrolijk, die ze lief heeft.


Shaked met Eliza - haar lieveling

Shabbat Shalom,
Rivka

Zfat

Shir: Afgelopen zaterdag was ik in Zfat. Ik bezocht Esther met Itamar, mijn vriend. We maakten samen de lunch klaar en spraken over de familie van Esther. Ze vertelde ons over haar nieuwe achterkleindochter. Ze was, zoals gewoonlijk, in ons geinteresseerd en luisterde aandachtig naar onze verhalen. Na de lunch nam ik zalf en smeerde Esther dit op de pijnlijke delen van haar lichaam sinds haar val - anderhalve maand geleden. Ik lakte ook haar nagels en ze bleef me bedanken. Ik vind het zo bijzonder dat Itamar en ik zo welkom zijn in haar huis en hoe ze snel verbinding hadden. Ze was blij met mijn moeders taart en gaf ons fruitsalade. Het was plezierig. Itamar ging terug naar het leger en ik ging naar Shalom om hem te ontmoeten.


Vanwege de Shabbat (Itamar is een gelovige man), kon ik hem van te voren niet informeren over mijn komst. Het was tegen het einde van de Shabbat en ik besloot om toch maar naar het huis te gaan. Hij was er inderdaad niet, en ik nam aan dat hij in de synagoge was. Ik was niet van plan om naar huis te gaan zonder hem gezien te hebben, helemaal na ons gesprek waarin hij vertelde dat hij heel verdrietig was na zijn terugkeer uit Frankrijk, na vele conflicten die zich voordeden in zijn familie gedurende zijn verblijf daar. Ik wachtte 45 minuten op hem ...


Shabbat met Shalom en Shir

Hij was zo geraakt dat tranen verschenen en ik werd er ook door geraakt... Het bezoek was bijzonder. Hij vertelde over zijn bezoek aan Frankrijk en hij wilde graag horen over Itamar en vertelde dat hij droomde om te dansen op mijn bruiloft. Ik beloofde dat hij de eerste zou zijn die een uitnodiging zou ontvangen. Zoals gewoonlijk moest hij me iets geven wat hij gekocht had zoals een kleine spiegel of een bloem en hij liet me niet gaan zonder dat ik het aannam, ook al vertelde ik dat het beste geschenk is om hem te zien.

Het laatste bezoek was met Lillian. Het bezoek was triest. Lillian vertelde in tranen dat ze wilde sterven en haar Meir wilde vergezellen in plaats van zo eenzaam te zijn. Ze vertelde me over haar familie moeilijkheden en haar eenzaamheid gedurende de dag wat haar tot op het bot raakt. Ik vond het erg om te horen en belde haar dochter ( ze was als een tante voor me) vertellend hoe we haar konden helpen. Het was een goed gesprek over wat mogelijk was (Lillian vroeg me dat te doen). Ik hoorde over haar charmante kleindochter, met de hoop op een betere tijd voor Lillian. We omhelsden en kusten elkaar en ik ging naar huis en bad voor haar.

Yair, Rachel en Esther waren er deze keer en het was een beduidend bezoek. Ze voelt zich niet goed de laatste tijd, de dag voordat ze naar de dokter ging. Ze weten niet precies wat ze heeft. Toen we aankwamen was ze erg moe en had geen energie. Ze verwend ons altijd en wil de keuken niet uitkomen, maar deze keer was het moeilijk voor haar om op te staan uit de bank. Het was zo stil... maar we spreken met haar, en langzaam (het viel me niet op totdat het gebeurde) werd ze levendiger. Uiteindelijk begon ze te bewegen en liep rond het huis zoals ze altijd doet ( een persoon die normaal gesproken niet kan zitten). Uiteindelijk moesten we gaan en gaf ze tropisch voedsel mee voor de reis. Ze vertelde hoe goed het haar had gedaan dat we waren gekomen en hoe goed we voor haar waren. We horen dit hartverwarmende verhaal ieder keer.

Assaf en Lior: We kwamen bij Larissa en aten haar lunch en bloemkool en citroentaart als toetje.
We spraken over de oorlog, ze vertelde wat zij en haar man overkomen was. Toen vertelde we haar dat ons volgende bezoek onze laatste keer samen zou zijn en besloten om er iets speciaals mee te doen. Niv, Yoed en Youval: we kwamen bij Julie met Yuval van de Mechina. We lachten veel en voelden ons thuis. We spraken over politiek en plaatsten de bank in haar kamer, zoals ze gevraagd had. Toen we weg gingen zei Julie: ik wacht al weer op de volgende keer.

Shabbat Shalom voor jullie allemaal!

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 3510
WElkom op onze webstie: lechaim2life.org.il
Wat gebeurt er in L'Chaim?

7 februari 2019

Modiin

Shir : Gedurende de laatste week heb ik bij grootmoeder Riri geslapen, die een moeilijke periode doorbracht in haar leven en ons bijna had verlaten. Ze had een longontsteking op gelopen en is nu weer herstellende. Het gaat steeds beter met haar. Haar zoon kan niet autorijden en heeft een gezin met vier kinderen.


Samen met Riri op de foto

Riri en ik hebben een week gehad, waarin we heel dicht bij elkaar gestaan hebben en daarin hebben we zelfs lol gehad van kwalitatieve aard. Elke avond, voor we gingen slapen, kwamen er onderwerpen aan de orde die best diep gingen. Onderwerpen als liefde, biologische kleinkinderen en niet-biologische kleindochters, die regelmatig van zich lieten horen via ontelbare berichtjes via de telefoon van de verschillende lokaties waar ze leven. Met dank aan de Allerhoogste gaat het nu steeds beter en voelt ze zich gelukkig en kon ik bij haar zijn in deze moeilijke periode en zo G-D het wil, ook in de toekomst.

Shir: Vandaag (woensdag) bezocht ik grootmoeder Janet. Deze week was het Gastons herdenkingsdag. Ik voelde me daar erg vedrietig onder en herinnerde me nog goed onder welke omstandigheden ik hem ontmoet heb. Tijden waarin we gelukkig waren en goede tijden samen hebben gehad tijdens de bezoeken. Janet is gelukkig zo ver dat ze zich kan uitstrekken naar een nieuwe toekomst.


Janet and Shir

Janet zal in Modiin blijven wonen. Ik deel met haar mijn privéleven als met een echte oma. We hebben over haar kinderen en kleinkinderen gepraat en ook over haar vierde achterkleinkind - een achterkleindochter ! Ze vertelde me ook over haar zoons' verwonding in de strijd om de Libanon op 22 jarige leeftijd, waarbij hij zijn twee benen verloor.... Ik was helemaal enthousiast toen ik hoorde wie zijn vrouw is en hoe hij haar leerde kennen. Ondanks de moeilijke tijden en de uitdagingen die er aan zaten te komen in de toekomst, bleef ze bij hem. Zelfs toen hij haar zelf vroeg om opnieuw een eigen leven te gaan leiden, omdat ze een betere partner zou kunnen vinden als hij....

Tamar Rony en Keshet : De eerste keer dat we Lea ontmoette was op een donderdag. We stapten een onbekend klein huisje binnen wat vol hing met foto's en allerlei voorwerpen die waarde hadden vanuit het verleden. Zoals in een museum.

Toen we het gesprek startte vertelden we over onze levens, school, families, jeugdbijeenkomsten etc. Lea vertelde over haar familie en over haar deelname aan projecten in het theater, waar jeugd en Shoa overlevenden samenwerkten. Het bleek dat we veel gezamenlijke vrienden hebben en daar werd ze helemaal enthousiast van. Ze vertelde ook over haar kindertijd en immigratie naar Israel op haar 91e en over haar leven nu. Ze liet zien wat ze over haar broer geschreven had die gestorven was tijdens de Holocaust. Maar dat is maar een klein stukje van het verhaal. Wat ze vertelde (uit haar herrinneringen als drie jarig meisje) raakte mijn hart. We hadden niet in de gaten dat de tijd zo snel gegaan was.....

Rachel Efrat: Allereerst vroegen we Svetlana hoe het met haar ging en ze antwoordde dat de tijden de laatste periode wat moeilijk waren, waarbij doktersafspraken wat teveel haar leven beheerstte....


Svetlana gelukkig met Rachel en Efrat.

Svetlana vertelde dat haar ogen nagekeken moesten worden, omdat ze zich niet zo goed voelde, maar bang was voor de operatie. Toen haar moeder deze zelfde operatie moest ondergaan was het effect daarvan niet naar verwachting.

We vertelden Svetlana dat we op school Purim aan het voorbereiden zijn , over de staatsgreep en kroning. Svetlana gaf aan dat ze het schoolnieuwsblad "Yachad " leest, gecombineerd met religieus en seculier materiaal. Daar heeft ze plezier in. Haar familie was seculier toen ze klein was, omdat het onveilig was om Joods te zijn in de Sovjet Unie. Ze spraken in huis Jiddisch. Haar grootouders waren religieus en ze herinnerde zich nog dat ze met hen reisde en dat hun huis een gescheiden keuken voerde (melk en vlees apart van elkaar in verschillende ruimten).

Ze liet ons een bloem zien die Dmitri voor haar meegenomen had, omdat ze zo hard werkte om de electra te fixen. Het is de mening van Svetlana dat meisjes een familie nodig hebben om voor hen te zorgen en dat dat belangrijker is als een universitaire studie. In een familie moet je op elkaar kunnen terugvallen als het nodig is. Met Chanuka geeft ze alle kleinkinderen "Chanukagelt" (Jiddisch voor Chanoekageld ?) en dat ze uitziet naar haar achterkleinkinderen.

Rachel vertelde over haar kleine broertjes en hoe haar kleine broertje was begonnen met kruippogingen. Svetlana vertelde over Danny, haar kleinzoon. Hij was het kadootje op haar verjaardag. Hij is maar twee dagen later geboren. Ze heeft een goede relatie met hem en kan overal over praten met hem. Danny heeft ook een vriendin met twee kinderen en hij is leraar op een balletschool. Dansen is zijn beroep. Hij heeft gedanst in "Dansen met de sterren".

Shayi, Maya, Noa, Yael en Benjamin: We hebben Chemda bezocht afgelopen vrijdag.

We set at the table and prepared chips and salad and sat down to eat (of course the food was really tasty as usual). Chemda told us about her week and she had complications with all kinds of electricians who arrived late and so on.


Maya Yael and Chemda

Wij zaten aan de tafel met het voorbereide eten en gingen zitten om te eten. zoals gewoonlijk was het eten weer verrukkelijk en zeer smakelijk. Chemda vertelden ons over de week die ze gehad had en de complicaties die ze had met de electriciëns die te laat waren.

Na de maaltijd haalden Chemda een taart tevoorschijn, gaf de groeten aan mij en Maya en een cadeau samen met bloemen die we om onze hoofden konden binden. Aan de tafel genoten we van druivensap.

Gisteren hebben Maya, Shay en ik een bezoek gebracht aan Chemda in verband met de herrinnering van de huwelijksviering met haar Yankale (gezegend is zijn herrinnering). Onder genot van thee en koekjes hadden we veel plezier en een hoop gelach. Er werden verhalen verteld over hem, en wij vertelden over de nieuwste nieuwtjes. Na wat video's bekeken te hebben uitten ze genoegen en genot dat wij tijd hadden vrij gemaakt om haar op te peppen deze dag.

Pardes Chana

Zvia : Het plaatje beneden is van Ishayhu toen hij jong was.


Ishayhu als jonge man.


Ishayhu is een gelukkig man.

Hij liet een album zien met plaatjes die hij in detail kon uitleggen, wat zeer interressant was. Yonna was zeer blij met de plantenpot en de chocola.Yonna is gelukkig met de aanwezigheid van de meisjes.

Yonna ontmoette met ons met blijdschap, en liet ons plaatjes zien van haar jeugd als jonge blije vrouw. onder genot van koekjes luisterden we naar haar verhalen. Ze had haar mond vol over de cardiovasculaire passage, waarna ik poogden uit te leggen aan de meiden wat dat inhield. Met haar eigen handen maakten ze couscous voor ons, en ze uitten haar genoegen dat ze weer gezond is. Wij waren ook blij en gelukkig dat ze hersteld is.

Yechiam begint samen met Gizela de Sabbath.

De vreugde van dit bezoek hebben we allemaal ervaren. Deze avond hadden we studenten van Neve michael die Gizela vroegen om haar levens verhaal te vertellen. Het was een opwekkende ontmoeting.

Rivka: Deze keer hadden we cadeau's: we hadden planten meegenomen uit de kas (plm.50 stuks).
Ook hadden we mandarijnen en sinasappelen van de wortel fabriek die ons elke twee weken een zaadpakket geeft waar we blij mee zijn.


De plantjes en de mandarijnen.

Hartelijk dank voor alle welwillendheid en de gegeven contributies.

We bezochten Ruth en Michael die altijd vloeiend onderwerpen weten te vinden waar we over kunnen spreken.


Ruth met "planter Michael" en de meisjes.

De meiden praatten over zichzelf en het koppel praten over hun verleden, het was zeer plezierig. Bij Dina kwamen we erachter dat ze haar telefoon niet kon vinden in huis, wat gerapporteerd werd. Hopelijk word dat snel opgelost.Dina met de meisjes

Een oudere vrouw kan niet zonder communicatie blijven, Het huis stond op zijn kop, samen met elkaar hebben we even opgeruimd.
Het doet zeer om te zien wat arm zijn is met zoveel wat je mist,zeer zeker als je hulpeloos bent.

Aviva is kostbaar en zeer blij om ons te zien met onze aanwezigheid.


Aviva met de meisjes

Shumalit is vorige week gevallen, wat resulteerde in een gebroken arm. Ze zit onder de blauwe plekken en het doet nog steeds pijn.
Haar schoondochter kwam haar ophalen naar hun huis, zodat ze in deze verzwakte staat beter kan herstellen met de hulp van haar familie.

Het laatse bezoek was bij Aliza.


Shalomit met een gebroken hand


Aliza

De meiden kunnen haar niet missen en houden veel van haar. Samen hebben we couscous gegeten en waren we blij om haar in goede gezondheid te ontmoeten.

All the best,
Rivka


In the North

Dear Friends,

Bracha uit Hazor geniet van de bezoeken de wekelijkse dialogen die zij heeft met de studennten van Kfar hanasi mechina, Linoy en Lilach.
Ze zei: "er gaat niks boven hart tot hart physieke connectie, er is niks wat dat kan vervangen". Ook voegde ze toe:"De studenten behoren tot de top van de israëlische samenleving'.


Op dit plaatje ziet u Bracha en Ruchama samen met de studenten.

TIjdens de wekelijkse gesprekken kwam het aan het licht dat een van de ouders van de studenten een collega heeft in het ziekenhuis in Be'er sheva,die de aangetrouwde familie van Bracha bleek te zijn. De man van Bracha's dochter, die ook op de zelfde afdeling werkt. Dit soort connecties kunnen we niet plannen, maar zijn het werk van G'D die ons samenbrengt.

Dit is ook niet de eerste keer dat ik dat soort verhalen hoor van connecties tussen studenten en SHOA winnaars. Dit jaar krijgt Marit van Kibbutz CHukuk bezoek van Na'ma en Mika. Terwijl ze praten ontdekten ze dat de ouders van Mika en Na'ama zeer dichte vrienden waren van Marit en haar man toen ze in Tel Aviv woonden. Mika en Na'ama wisten niks daarvan voor dit aan het licht kwam. WOW!Op dit plaatje zie je Na'ama, Marit en Mika.

Er was ook een supernatuurlijke ontmoeting aantal jaar geleden. Toen Avraham uit Ginosar nog leefde was op dat moment Alon, een student uit Mechine meitsar op bezoek. Ze ontdekten dat Alon en de zoon van Avraham elkaar kenden! Denkt u dit eens in : zowel de zoon van Alon en Avraham, leven beiden in Amerika en niet in het kleine israël!

Je moet ook nog weten dat de studenten, wanneer ze als vrijwilligers komen, geen idee hebben wie ze gaan bezoeken. Dat is de manier waarop de Eeuwige werkt.

Shabbat Shalom,
Timek

Zfat

Rachel Yair : We hadden een goede tijd op bezoek bij Esther. Zoals gewoonlijk was er een maaltijd toen we aankwamen.
We gebruikten samen de lunch en daarnaast praatten we en bekeken samen de nieuwe amnestieregels. Daarna speelden we een spelletje Rummycub en vertelden ze hoe leuk ze het vond wanneer we langs komen. Ze voelt zich jonger, al heeft ze wel tekort aan energie vanwege medische problemen. Dit zorgt dus ook gedeeltelijk dat we minder kunnnen bezoeken. Aan het einde van het bezoek zagen we dat het beter met haar ging vanwege onze aanwezigheid.

Itayi : Ik was op bezoek bij Eli, het was een genot. Elke keer drinken we thee en eten wafels, waar een hoop zaken ter sprake komen.


Eli

Bezoeken aan Eli behoren tot onze herhalingsoefeningen ..... Het is altijd goed om zijn humor te horen en de waarop hij geniet van het leven.

Yoed en Yniv : We waren bij Moses en Irene. Zoals gewoonlijk werden we verwend met noten en snacks .. Wanneer we langskomen zijn er glimlachen en een hoop warmte.Arna & Moshe met Yoad en Niv

We hebben ook gepraat over onze plannen in de toekomst; leger, school... We overlegden met hen en zij vertelden ons over hun studies op de universiteit, architectuur en techniek. Als laatste verwendden Arna en Moshe ons met snoep.

Lior en Yuni bezochten Larissa : het was geweldig.


Larissa with Shir

Larissa had een heerlijke lunch gemaakt, er volgden gesprekken over haar man en ze zei dat hij een goede man was en hem nog steeds mist.
Vandaag was haar verjaardag en de familie belden om haar te feliciteren, waarop ook ik (Shir) haar ook het beste toewenste.

Shabbat Shalom !

Shir en Rivka


Als toevoeging op dit bericht een video van de studenten met Daniel


Verhalen van helden

27 januari 2019, 23 Sh'vat, 5779


Shalom friends!

Waaruit bestaan die heroische verhalen dan?

Deze morgen kwam ik bij onze Shir vandaan. Shir heeft een zeer moedig verhaal, volledig menselijk en toch vertellend van een heldenmentaliteit - die ze laat zien in de praktijk, terwijl ze het zichzelf niet eens bewust is. Haar verhaal is een treffend voorbeeld van het eerste gebod: "Houdt van de ander zoals je van jezelf houdt". Shir's reactie omtrent L'Chaim is terug te vinden in deze brief.
Leest u de brief alstublieft en probeert u zich in te leven dat het gaat om menselijk werk gedaan door mensenhanden met een "bijzonder kado", een kleine vuurvlam van de Eeuwige Zelf. Leest u zelf wat er gebeurt als we er voor kiezen om die Goddelijke vlam Z'n werk in ons te laten doen en 'gewoon' een mens te blijven!

Ook vraag ik uw aandacht voor het ongelooflijke doorzettingsvermogen van alle studenten en vrijwilligers in alle sectoren: Pardes Channa, Zfat, Kiryat Shmona, Chatzor haglilit Modiin Rosh pinna en meer. Week na week, zelfs wanneer het weer erg koud was (is) en de voorwaarden (om onder te werken) niet eenvoudig zijn (waren). Onze helden, komen met een groot hart, een enorm licht en bezieling onze overlevenden opzoeken, ook in de winter. Beste vrienden, dit is het resultaat van heel veel doorzettingsvermogen. Het zijn topprestaties die geleverd worden en het brengt eer aan de éénheid van de groep die blijft staan achter onze winnaars.

Shabbat Shalom
Daniel


Modiin

Maya, Adi, Noa en Yael. We kwamen aan bij Chemda op vrijdag in de namiddag. Er waren veel mieren in haar apartement de laatste dagen, dus hebben we rozemarijn gestrooid in de hoop dat het zal helpen. Daarna hebben we de lunch bereid met cornflakes, groene bonen en 2 salades. We hebben aan de koffietafel gezeten en gegeten. Chemda vertelde ons dat ze Yitzhak Navon op een reis ontmoet had en hem aan het lachen had gemaakt. Ze vertelde over de mieren in haar huis en over leuk uitziende mannen... We hebben veel gelachen.Bloemen voor Chemda

Timrat

We zijn 10e graads studenten van de school die Tamar Bar Levav van Timrat bezoeken. We spreken met Tamar over haar complexe leven en inspiratie. Over de grote familie van voor de Holocaust. Het is moeilijk voor haar om over de Holocaust te praten. Ze geeft er de voorkeur aan om over de overwinnaars te praten als pioniers die een familie opbouwen in Israël. We komen er achter dat we werkelijk leven en vreugde brengen in haar leven. Ze is blij als we komen en heel optimistisch, ondanks de moeilijkheden die ze heeft ondergaan. Terwijl ze kracht haalt uit ons bezoek aan haar, krijgen we dat ook van haar terug.

Nieuws uit het noorden

Afgelopen week bracht ik een mooie bloeiende plant met een foto van de studenten naar de huizen van de Shoa overwinnaars op Tu Beshvat. De studenten zijn spontaan tijdens hun bezoeken. Yuval van Mechina Mayan Baruch, schreef bijzondere woorden vanuit zijn hart op de achterkant van de foto en gaf het aan Rachel in Kibbutz Neot. Je ziet Rachel op de foto Yuval's bericht lezen.


Rachel

Yuval vroeg aan Rachel om aan hen te geven voor hun leven zoals zij zelf is, zo gelukkig en gezond. Rachel antwoorde: "Om een optimist te zijn, kan alleen omdat het een gave is van HaShem". Daarna vertelde ze ons haar verhaal uit haar jeugd. Hoe ze ermee omging als kind van arme ouders, hoe ze leerde om blij te zijn met speelgoed die ze zelf had gemaakt van dingen die ze had gevonden. Haar ouders hadden geen geld om speelgoed voor haar te kopen. Na een waardevolle tijd van luisteren naar Rachel's verhalen, keerden we allen terug naar huis met vreugde in ons hart.TuBeShvat in het Noorden

Ik bezocht Klara ook. Haar man Mordechai had een beroerte gehad 2 weken geleden en sindsdien is haar leven compleet veranderd. Haar 3 dochters en haar broer Anatoly zorgen goed voor Klara. Ze bezoekt Mordechai iedere dag in het ziekenhuis. Sinds kort is Mordechai overgeplaatst naar een revalidatie kliniek. Mordechai's linker been en linker hand zijn verlamd. Er is hoop en we bidden ook dat hij snel mag herstellen. Met de hulp van HaShem zal hij spoedig weer naar huis mogen. Klara is blij om te weten dat er mensen zijn van LeChaim die om haar geven nu ze in deze moeilijke situatie verkeerd.

Shalom,
Timek

Pardes Channa

Yechaim: bezoek aan Gizela. Ze voelde zich niet goed en vertelde dat ze zich altijd voelt als een kat.. altijd neerkomend op haar voeten en weer opstaand om verder te gaan. Zvia was bij Aliza die zich al veel beter voelde. Ze heeft een verzorgster die bij haar woont. Vandaag heeft ze koekjes gemaakt die ze al lang niet meer kon maken.


Aliza is blij met de meisjes

Yeshayahu gebruikt de deken die we hem hebben gebracht en die ervoor zorgde dat hij glimlachte.

De deken van Ishayahu


Wandelen met Yonna

Jonah heeft met ons met een blij hart haar ronde gedaan....

Yael: het was heel leuk deze keer, we hebben Dina ontmoet - en ze vertelde terloops dat niemand haar boodschappen doet. Haar verzorgster kan het niet doen en ook haar zoon heeft geen tijd, dus vertelde ik haar om, als het nodig is, het aan mij te vragen en dat ik het dan misschien voor haar kan doen. Shulamit is innemend. We kwamen dit keer met benodigdheden voor Coobe (het is een kotelet gevuld met griesmeel en vlees) die we gemaakt hebben en het was erg smakelijk. Met Gizela hebben we ook een korte tijd doorgebracht.

Het 2e bezoek van Noa en Shir die vrijwilliger zijn in Zfat

Tegen het middaguur belde de verpleegster van Annet ons en vroeg ons om te komen en bij Annet te zijn zodat ze niet alleen zou zijn. We kwamen graag en zaten samen zoals altijd met thee en koekjes, zongen liedjes voor haar, dansten de tango, ze leerde ons Frans (goedemorgen, dank u en hoe heet u), en spraken toen over haar kinderen. Ze vertelde over 2 kinderen die gestorven waren, op een optimistische manier, niet op een manier dat we treurig zouden worden. We stonden versteld van Annette, iedere keer als we ontdekken hoe sterk deze vrouw is, fascinerend, charmant en grappig. We zijn dankbaar dat we haar mogen kennen.Annet

Vandaag om 16:00 uur ontmoetten we Janet anders want in de morgen waren we bij haar op de club waar ze is gedurende de dagen. We vierden Tu Beshvat met hen. Toen we in de middag aankwamen was ze blij om ons te zien en zongen we de liedjes die we 's morgens op de club hadden gezongen en lachten en hadden samen een goede tijd. Langzaam zien we hoe Annette zich meer opensteld voor ons en deelt over haar verleden. Ze vertelde hoe haar familie van Marokko kwam en hoe ze haar man had ontmoet - en hun liefdesverhaal. Hoe ze woonden in Kfar Yuval (aan de noordgrens), dat haar man aan het hoofd stond van de arsenals en dat ze hem hielp met zijn geheime missie. We wachten op de volgende keer...

Zfat
Rachel: Yair was aan het varen dus ging ik alleen naar Esther deze keer. Het was bijzonder om haar weer te zien na een maand waarin we elkaar niet hadden ontmoet. Het is inderdaad goed met haar maar ik was geschokt toen ik hoorde dat ze al meerdere weken een serieus probleem heeft met haar voet, en dat ze niet naar de dokter wil. Ze is gewoon geen persoon om om hulp te vragen... en ik weet niet wat ik moet doen. Zoals altijd is het eten helemaal voorbereid en zitten we samen om te praten. Ze verteld me dingen die betrekking hebben op haar werk en waarin ze zich niet vrij voelt om dat aan haar familie te vertellen, omdat die willen dat ze stopt met werken. Het deed me goed om te ervaren dat ik haar ruimte geef om te praten over haar moeilijkheden en ze die op deze manier bij me kwijt kan. Het was een heel zinvol bezoek en ik zie haar zaterdag weer.
(Mijn moeder bezoekt het land volgende week en ik wil graag dat ze elkaar leren kennen!)

Itai: deze keer heb ik Eli ontmoet na een lange tijd dat het niet mogelijk was. Ik was heel blij hem te ontmoeten. Iedere keer als ik
hem ontmoet ben ik verbaast over zijn levensvreugde en humor. Hij is blij me te zien. We spraken met elkaar en hadden een hele goede tijd samen. Niv en Yoed: we voelen ons heel erg op ons gemak met Juli. We hoorden liedjes uit haar jeugd en ze was heel blij. Het was schitterend om haar te zien glimlachen en gelukkig zijn. Op maandag ging ik naar Shalom en was ik verbaast hem in feestelijke kleren te zien. Zoals gewoonlijk praten we niet over diepzinnige zaken, maar ik was echt geinteresseerd waarom hij in feestkleding was en vroeg hem ernaar en hoe het de laatste tijd met hem gaat. Hij vertelde over zijn familie en zijn kinderen en vertelde dat hij hen had bezocht in Frankrijk. Het was een unieke ontmoeting met een met een diepgaand gesprek. Ik heb me erg verheugd en leerde veel van hem.

Assaf: ik was alleen bij Larissa (Lior was aan het inventariseren). Zoals altijd maakte ze geweldige blintzes. Nadat we aten vertelde ze over haar zoon die heel hard werkt in Kiboets Shamir's van 's morgens vroeg tot 's avonds om zijn familie te onderhouden... Toen vertelde ze iets over de oorlog en over haar vader die had gediend als soldaat en vliegtuigen onderhield. He was een hele moeilijke periode.


Larissa in haar tuinLior bereid het eten voor.

Ze vertelde over haar geloof en over andere verbazingwekkende dingen. Zo'n bijzondere vrouw! Lior en Assaf: vandaag kwamen we bij Larissa en maakten balletjes van kippevlees met pasta en pannekoeken met appel en dronken thee met haar in de tuin en ze liet ons zien hoe ze plant ter ere van Tu B'Shvat.

Shir : De laatste vijf jaar zijn voor mij een waar voorrecht geweest. Het is zo bijzonder om deel te mogen zijn van de "L'Chaim familie". Sinds mijn voorbereidend jaar heb ik bijgetekend voor een jaar. Elke week is er een ontmoeting met overwinnaars in Modiin en Zfat. We doen dit samen met andere vrijwilligers die een zeer substantieele bijdrage doen aan het leven van deze mensen. Deze ontmoetingen tussen de jonge mensen en de volwassenen zijn voor mij het mooie gezicht van Israel.
Elk bezoek geeft zoveel voor beiden partijen. het ontmoetn is een vreugde voor zowel de grootouders als ook de vrijliigers.
De jonge mensen, waaronder ook ikzelf, leer veel over het leven, de holocaust, liefde, werk en de magie van ons land. Het is een groot geluk om hier te kunnen wonen. Mijn wens is dat deze bezoeken nog lang door mogen gaan voor ons allemaal. het is een Familieband die ons uitdaagt en versterkt met liefde.

Daniel Braun
Email: danielxrw@gmail.com
Telefoon: +972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il


Fabuleuze gebeurtenissen in Pardes Channa

11 januari 2019, 5 Sh'vat 5779

Lieve vrienden,

Met deze woorden wil ik de waardevolle uren proberen te omschrijven van een ijskoude winternacht in Neve Michael die we doorbrachten met de overwinnaars die bij elkaar gekomen waren. Dit was het resultaat van een wonderlijke samenwerking tussen Rivka, onze vertegenwoordigers, Yael, Assaf, onze vrijwilligers, de directie van de school en Ychiam, de manager van de kostschool. Sommigen konden er niet bij zijn helaas. Daarnaast is er ook Zvia. Ze is als een moeder van het huis. Onderstaand, als een resultaat van deze samenwerking, mijn verhaal.

Vanuit mijn standpunt gezien is dit jaar gezegend met een prachtige maar zeer koude winter. Sta me alstublieft toe om aan U uit te leggen wat een Israelische winter inhoud: het koude Israelische weer wordt in de woestijn vergezeld door een erg sterke wind uit het oosten. De oudere mensen hebben hier over het algemeen erg veel last van.


Planten halen uit de kassen

We zijn in de kassen.


De huizen zijn niet gebouwd voor deze winterkou, wat resulteert in de kou die de huizen binnenkomt door de gaten in de muren heen. Wat mij het meeste verbijsterde en mij vervult met een waardering voor de overwinnaars die zelfs met hun hoge leeftijd nog doorgaan met groepsactiviteiten en goede hart tot hart gesprekken. Wat mij het meeste raakte in deze situatie is de alles overstijgende familiaire band tussen de deelnemers, winnaars en studenten. Hier is een belangrijk moment om te benoemen dat 'alles mogelijk is gemaakt door een voorzienende samenwerking tussen professionals, het prachtige Neve Micheal, de directie van het dorp en de vertegenwoordigers van "Lechaim".'


De L'Chaim-to-life familie in Pardes Channa

Tegen het einde van deze geweldige activiteit was er een warme sfeer. Er was warme en heerlijke soep door Zvia gemaakt. Het was een waar genot om mensen te zien genieten van iets simpels als een goede soep en goed gesprek.

Dit is een resultaat van een doorgaande activiteit. Goed gedaan !|

Mijn warmste wensen.

Daniel, Hoofd van "L'Chaim".

 

Viering van Toe Bishvat in Pardes Channa.

Op onze weg naar Kibbutz Ein Shemer werden we begroet door een regenboog in de lucht. Een glimlach tijdens de start van het feest. Een zeer mooie start voor een feest in de regen en de zonneschijn.


De regenboog vergezelde ons

Bij aankomst werden we zeer warm verwelkomd door Noam in de kas. Samen met Channa werden we verwelkomd met warme thee en koekjes temidden van een spectaculair uitzicht op de experimentele landbouw die gebaseerd is op wat de natuur geeft.


Noam sprak en keek op en las

Noam nam ons mee op een tour terwijl hij sprak over het de dingen die hij ons liet zien. De wonderen van de slogan waar het onderzoek betreft en verandering zijn best speciaal. "Gezamelijk met het zeewier zullen we de veranderingen in de wereld versnellen. Deze ontdekkingen kunnen de wereld en onze gezondheid verbeteren. De indruk die dit project op ons gaf was die van trots. Later kregen we nog een souvenir mee van aardewerk en sla.

Daarna zijn we doorgereisd naar Neve Micheal om daar bomen en bloemen te planten. een ander deel was een tuin die veranderd zou worden door onder andere andere planten.


Zvia, Aliza, Daniel Assaf Yael en de studenten planten

Ze lachen vrolijk.

Het is moeilijk om de vreugde te omschrijven die we hadden bij het zien van Aliza. Ze was erg lang ziek geweest. Nu was ze daar, gelukkig en sterk. Zo levendig als ze daar aanwezig was om mee te helpen met het planten was een grote bemoediging.
Onder leiding van Zvia werden er bloemen geplant door Shulamit, Daniel, Aviva en de studenten. De regen wachtte geduldig tot we een droge plek hadden gevonden. Helaas konden we niet te lang blijven omdat het harder ging regenen.Wandelen naar de club in Neve Michael

Na het planten.

In het clubgebouw stond een pan hete soep. Een goede start om op te warmen.
Een zegen die mogelijk gemaakt werd door Yechaim, Daniel en david. De directeur van Neve Micheal. Iets wat ik gelezen had trof me op dat moment. "De man, als een boom in het veld". Morgan speelde een lied voor ons gevolgd door een familiefoto. Onze dappere winnaars die niet bang waren voor het weer konden genieten van een bord met gedroogd fruit, zoals gebruikelijk is.
Daarna was er een warm afscheid met veel knuffels en kussen. Wat een feestdag! het was een geweldige dag!


Morgan speelt op de saxofoon

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Phone: + 972 54 772 3510
Welcome to our website at: lechaim2life.org.il


"Vooruitgang" door genade

3 januari 2019, 26 Tevet 5779

Zfat

Yair Rachel: We hadden een leuk bezoek aan Zipporah. Ze maakte (zoals we wel van haar weten) haar eigen cynische grappen met haar donkere humor. We zijn er al aan gewend, maar we kennen haar goed genoeg om te weten wie ze is. Om een voorbeeldje te geven vertelde ze ons dat ze boos was op haar nieuwe begeleider toen ze arriveerde op de club om haar op te pikken. Ze wachtte buiten om geholpen te worden om van de trappen af te komen, maar de verpleegkundige kwam maar niet, waardoor ze viel, omdat ze het zelf maar probeerde. We raadde haar aan om het te benoemen bij de verpleegkundige en haar te vertellen 'wat haar baan inhield'. Zipporah vertelde dat ze bang was om naar buiten te gaan. We denken na over haar manieren om haar hierbij te helpen. We hebben samen nog Rummikub gespeeld en ze liet ons haar planten op het balkon zien, die ze zelf had geplant en groot had zien worden.

Rachel, Yair en Zipphora

Adi and Yuval: Diamanta nam ons meteen mee naar de keuken waar ze ons heerlijk eten voorzette. Diamanta vroeg me of ik het ijzer van de molen wilde repareren, omdat het vastgeslagen was. Ik heb haar probleem opgelost. Daarna vertelde ze ons over de laatste twee weken van haar echtgenoot (zijn gezondheidsproblemen, waardoor hij uiteindelijk in een ziekenhuis belandde) en ze wilde graag weten hoe ze daarmee om moest gaan... Ook kwam het koude weer ter sprake en hoe je daar nou mee om moest gaan. We hebben gekaart en hebben genoten van thee met koekjes en ook haar verjaardag kwam ter sprake. Het was leuk om dit bezoek af te leggen bij Diamanta en het voelt alsof twee weken wachten te lang is voor een volgende bezoek.....

Diamanta

Yoed en Niv : Vandaag kwamen we bij Moshe en Arna. We zette de conversatie over hun werk en opleiding voort en ook hun geschiedenis, wetenschap en andere gebieden van hun interesse. Archimedes, Hannibal, het Romeinse rijk en vandaar naar de ontwikkeling van de natuurkunde en wiskunde.


Arna & Moshe met Yoad en Niv

We kregen veel ingewikkelde formules onder ogen en we waren verbaasd van Mozes' wiskundige vaardigheden op die leeftijd met zijn extreem goede geheugen, zonder dat hij er nu heel veel mee bezig is. Voordat we weg gingen, drukten Arena en Mozes hun grote liefde voor ons uit door ons hoge kwaliteit chocolade, chips en noten te geven -als echte grootouders...


Modiin


Shir : Deze week ontmoette ik studenten van mijn oude school "Yachad". Het doel was om vrijwilligers te vinden voor het jaar wat voor ons ligt in de hoop dat ze door zullen gaan het jaar daarna.

De leerlingen luisterden nieuwsgierig en rustig en waren geïnteresseerd. Het is opwindend om te zien hoe enthousiast ze zijn over hoe het project werkt en de nieuwsgierigheid om te willen weten hoe het werkt en hoe ze hieraan deel kunnen nemen.

Aan het eind van de shabbat (zaterdagavond) ben ik met twee afgestudeerde studenten - die inmiddels hun tijd in het leger zijn ingegaan- naar mijn grootmoeder en vader Svetlana & Dimitri gegaan. Ik vind het altijd weer bijzonder om met studenten die hun tijd bij ons volbracht hebben in contact te blijven met de winnaars. Het is het bewijs dat er sprake is van meer dan toewijding tussen de studenten en de winnaars. Het bezoek stond in het teken van veel humor en tips voor het leven. Het was een emotioneel bezoek en zeer hartelijk. Ik wens meer toekomstige afgestudeerden een dergelijk bezoek toe.Svetlana & Dimitri


Pardes Channa

Yael en Assaf met twee studenten : We startte met Dina en ze vertelde over haar Marokaanse familiegeschiedenis.

Daarna zochten we Gizela op, we kregen het voor elkaar om haar op haar praatstoel te krijgen en het was leuk. Shulamit bood ons heerlijk eten aan en het gesprek daarna was erg onderhoudend. Voor Assaf was dit een nieuwe ervaring en hij was erg onder de indruk van de volwassenen en jonge mensen. Hij sprak zijn waardering uit over het werk van "L'Chaim" . Zivia was met twee meisjs naar Yeshayahu gegaan, die, ondanks dat hij nog bedlegeris was, toch heel alert was en ons bedankte voor ons bezoek.

Jonah heeft altijd een vast programma als de studenten komen dat begint in de kleine tuin met prachtige planten en vandaar gaan we naar haar kamer toe. Ze liets ons foto's zien van de tijd dat ze verpleegkundige was en vertelt regelmatig over haar dochter die haar regelmatig opzoekt.

Aliza
- eindelijk kwam het tot een goed gesprek na haar catheterisatie en haar vervangen hartklep. Ze was erg opgewonden over ons bezoek. Ze voelt zich veel beter.

Rivka: Ik was op stap met een paar gezellige meisjes en bezocht Ruth en Michael die ons op een heel speciale manier welkom heette, altijd geïnteresseerd in een gesprek over van alles en nog wat. Onze volgende stop was bij Jonah en we ontmoette haar neef, een voormalig schoolhoofd in de tijd van de Shah van Iran.

Vanaf Jonah bezochten we Aviva die ons wat voorlas. Ze is begonnen met lezen en schrijven met haar 80e jaar. Het was verbazingwekkend! Kort en goed: het is nooit te laat om iets nieuws te beginnen.
Aviva

Volgende week vieren we Too Bishvat.

Rivka

Nieuws uit het noorden

Beste vrienden,

Dank u wel voor uw warme support dat het werk van L'Chaim mogelijk blijft maken. Gisteren, op de laatste dag van 2018, bezochten de studenten de winnaars met veel enthousiasme in alle noordelijke gebieden van Israel: Kyriat Shmona, Chazor, Rosh Pina, Katzrin, Ginosar en Hukuk.

Jossi and Marit uit Chukuk werden plat verwend door de studenten met warmte en liefde, zo ook Jafim in Katzrin. Ze hebben zijn kleine appartement schoongemaakt en natuurlijk hebben ze hem de beste wensen meegegeven voor het nieuwe jaar.

Op onderstaande foto ziet u de studenten samen met Bracha and Ruchama in Chazor. In Rosh Pina, openden Rachel and Channa hun huizen voor de studenten uit Kfar Hanasi die hen verwendde met liefde en aandacht.Bracha en Ruchama met de studenten

Channa's is vernieuwd en ze kon de hevige regenval verwelkomen met een warm en droog huis.

EliRam, Batya, Israel, Klara, Rina and Bracha zenden u allemaal hun warme groeten voor een gelukkig en voorspoedig 2019.

Moge de Here u zegenen,
Timek

 


Een koude winter

18 december 2018, Adar A 13, 5779

Modiin

Shir : In de afgelopen week bezocht ik Janet en samen vierde we haar verjaardag. We hadden elkaar een hele tijd niet ontmoet vanwege een aantal examens die ik af heb moeten leggen. Het was goed om haar weer eens te spreken over alles wat haar bezig houdt en de details te horen hierover en hoe ze dit ervaren heeft. Het was een vrolijk bezoek en ze was erg enthousiast over haar verjaarskado en de ballon met de zegenwens er op die ik had meegebracht voor haar. Ze is vandaag 78 jaar geworden.


Janet

Noa Maya - We hebben Chemda opgezocht (maandag). We hebben wat gepraat over de week die achter haar lag en we hebben samen gefrituurde ei en warme yoghurt klaargemaakt en dat gecombineerd met pannenkoeken. Het smaakte heerlijk. Ook hebben we de kaarsen aangestoken en samen gezongen. Daarna hebben we samen thee gedronken en ze vertelde me over haar kleine zusje. Ze liet me (een beetje onvrijwillig eigenlijk) een foto van haar zien. De foto was een paar maanden geleden genomen en liet heel goed haar persoonlijkheid zien.


Chemda Noa en Maya


Zfat

Shir : Vandaag, maandag hebben we bezoekjes afgelegd in Zfat. Ik bracht mijn dierbare Esther een heerlijke kop warme soep met deze winterkou. Ze was er erg blij mee. We hebben samen ontbeten en gepraat over de examens die ik afgelegd had. Daarna hebben we samen wat boodschappen gedaan.

Na mijn vertrek bij Esther bezocht ik Yehudit in het ziekenhuis (Ziv). Ze heeft een operatie ondergaan en hersteld langzaam. Het deed me pijn om haar pijn te zien maar ik was blij dat ik er voor haar kon zijn en de vreugde die het bracht. Ik had wat thee en cake meegenomen en het deed me goed om te zien dat ze er blij mee was. We hebben samen nog even wat gepraat over de dingen die het leven "het leven waard" maakt en dankten onze Maker dat haar operatie een voorbijgegaan station was, ondanks de pijn die ze de laatste uren had gehad. We hebben afscheid genomen en elkaar het beste toegewenst.


Juli en Yhudit met Shir

Adi, Yuval en Yair - We hebben samen Adi, Yuval en Esther bezocht en onder het doen van de afwas bijgepraat. Esther vertelde haar levensverhaal in het kort , met name over het moment waarop de omslag plaats vond tussen de bevolking en de Nazis, waardoor zij en haar familie moesten vluchten. Het was een belangrijke dag. Ze is nog nooit zo open geweest naar ons toe en ik ervaarde dat we een stapje verder kwamen in het contact met haar.

Yoed en Yaniv: We hebben Moses en Arena bezocht en gepraat over hun beroepen. We waren verrast dat Moses ingenieur was en Arena architect. Het was een bezoek met een onverwachtse wending. We hebben ook over de handel gepraat en waar ze vandaan kwamen en nog veel meer.... Het was leuk hen te ontmoeten en erg interessant. Een stap verder om elkaar beter te leren kennen.


Arna & Moshe with Yoad en Niv

Eitai and Lior: We hebben Eli ontmoet. Hij was erg onderhoudend in het gesprek en vertelde veel over de oorlog en over de periode waarin de immigratie in Israel plaatsvond. Hij vertelde ons ook over zijn (huis)bibliotheek, waar we erg van onder de indruk waren.


Itay and Doron with Eli

Pardes Chana

Vanavond heeft Hila, die haar militiaire tijd doorbrengt op Neve Michael, Zvia vervangen, die door ziekte niet naar haar overlevende kon gaan.
Hila Cohen: We kwamen aan bij Isaiahu, maar hij herkende ons niet , zelfs niet toen we vertelde dat we van Neve Michael kwamen. Hij lag aan allerlei slangen vast [e.d. in het ziekenhuis], waardoor we niet te lang durfden te blijven.

Op bezoek bij Yonna


Yonna met de meisjes

Gezellig binnenshuis

De meisjes hielden Yonna gezelschap in haar tuin. Ook Aliza was blij de meiden te zien. Ze praatte veel en deelde wat ze recent had meegemaakt. Vlak voor het eind van het bezoek vroeg ze aan Mayan wanneer ze weer naar huis zou gaan? Maayan antwoordde haar dat ze woont in N. Michael. Aliza bood aan om te gaan praten met haar moeder en ze vertelde Mayaan dat de relatie met je moeder heel erg belangrijk is.
Rivka :


Aliza

Rivka: Ik ging met een jonge vrouw -Yael, die drie jaar geleden student was Kfar Hanasie en deelnam aan ons project - naar Ruth and Michael. Yael heeft besloten zich als vrijwilliger aan te sluiten (opnieuw) bij onze groep om de mensen in haar buurt op te zoeken. U kunt luisteren naar onze conversatie in de onderstaande link. We zijn zo blij dat ze dit besluit genomen heeft.


Ruth and Michael


Aviva met Yael


Dina, Aviva en Zippora bij Shulamit thuis. We waren erbij toen Shulamit haar kleindochter "Mborek" leerde maken.Het is een soort borstkas met vlees en natuurlijk hebben we ook geproefd en iets geleerd over dit Tunesische gerecht. Ons laatste bezoek brachten we aan Gizela.


Yael, Talor en Gizela

Met vriendelijke groet,
Rivka

News from the North

Shalom beste vrienden !

Terwijl ik heel even in Holland ben, gaan de bezoeken van de studenten gewoon door. Yossi vierde de laatste dag van Chanoeka met de studenten. Voor Yossi is dit heel speciaal, want vele jaren brandde hij nooit enige Chanoekakaars. I gaf hem deze Chanukia, zodat hij dit jaar Chanoeka kon vieren; het feest van licht en vrijheid.


Yossi

Rina speelt Rummicum met de studenten

Eliram viert zijn verjaardag met de studenten. De studenten verrastte Eliram met kadoos en ballonnen, waar we voor hem een zegenbede en goede wensen op hadden gezet.


Happy birthday Eliram.jpg

Onderstaand de woorden van de studenten over hun bezoeken bij mijn afwezigheid :
Ravit, Adi, Lilach, Hadar : We hadden een interessant bezoek met : Yaffa, Moshe, Ruchama en Yaffim.

Onderstaand interviews met studenten:

Daniel spreekt met twee studenten van Mechina Baraam
https://youtu.be/vhfnWiLd7G8

https://youtu.be/1iVhrT-TrvU

Gesprek van Rivka en Yael:

Rivka : Wat bracht je er toe om ons in het project te komen helpen drie jaar geleden?
Yael :Omdat de Mechina nog maar net begonnen was en ik goed contact had met mijn grootmoeder en meer oudere mensen. Hun levensverhalen doen me wat. Ik interesseerde me daarvoor.

Rivka : Wat is de connectie tussen jou en de andere mensen ?
Yael : Ik ben erg nauw betrokken geweest bij mijn [L'Chaim] grootmoeder. Toen zij overleed miste ik het contact wat ik altijd met haar had. In het project had ik ook een hele goede relatie met Rachel uit Rosh Pina. In Rachel vond ik opnieuw een grootmoeder waar ik mee kon praten over alle dingen van het leven, over "ons" maar ook gewoon over onze nagels.... Ik begreep dat ik in haar een tweede grootmoeder gevonden had. Dat opende mijn hart.

Rivka : Hoe komt het dat dat je relatie met het land [Israel] ook meer uitkristalliseerde?
Yael : Ik begreep steeds beter waarom mijn land geworden is wat het is en wat daar de aanleidingen voor waren. Waarom het is "wat ze doen" en wat de resultaten daarvan zijn. Hoe het onze erfenis teruggebracht heeft.

Rivka : Wat bracht je terug bij L'Chaim, nadat je drie jaar gediend hebt in het leger?
Yael : Toen ik nog een kind was, was ik altijd verbaast dat ik wel een oma had, maar sommige andere kinderen niet... Ik realiseerde me dat ik een onderdeel van een groter geheel wat ik niet altijd overzie. Ik realiseerde me ook dat de mensen die hier hun bijdrage aan geleverd hebben het verdienen om met respect te worden behandeld, zo lang als ze bij ons mogen zijn. Vanwege hen mogen we in dit land wonen. Ik wil graag betrokken zijn bij L'Chaim omdat L'Chaim werkt met / aan deze verbindingen tussen ouderen en jongeren.

Mijn zegeningen,
Timek


Shabbat Shalom voor u allemaal!

 

 

'Glanzende' Chanoeka-bijeenkomsten

5 december 2018, 27 Kislev 5779

(Editor: Deze brief is een verzameling van allerlei Chanoeka-ervaringen van de studenten van dit jaar, met veel prachtige beelden en foto's.)


Een dankbrief van de laatst terug gekeerde shderot groep:

Beste Shuki en Daniel : Er zijn geen woorden die onze dank en waardering kunnen omschrijven. Je gaf ons het privilege om onszelf vrij te kunnen voelen zonder de gecompliceerde realiteit waar we al zo'n lange tijd mee te maken hebben. We konden vredevol slapen zonder dat we bang hoeften te zijn om gestoord te worden in de nacht. Onze kinderen konden vrij spelen zonder zorgen. De lach op hun gezicht was een lach zonder zorgen

Gods zegen voor jullie beiden. We wensen aan je vrouw (Shuki) een complete genezing toe. We wensen je veel kracht om door te gaan met het vervullen van goede daden. We zijn hiervoor enorm dankbaar; de families Trabelsi, Dadon, Boochboot, Nuriel , Benisho and Avitan.

https://youtu.be/J2QPtFruBAIDe viering van Chanoeka in kyriath Shmona:

Gisteren hebben we een grote viering van Chanoeka ervaren in Kyriat Shmona.

Chanukah in Kyriat Shmona

De winnaars van Kyriat Shmona en Neot-Mordechai verzamelden voor dit festival van licht en hoop.

David de maneger van Neve Michael

Daniel sprak een paar woorden over Chanoeka en bedanktede teams van vrijwilligers en overwinnaars. Een speciale zegen ging naar Klara die het het project in Kyriat Shmona coordineert en an timek die de winnaars en de studenten samen brengt door een klein busje te rijden dat wekelijks de bezoeken mogelijk maakt.


Klara en Rina


Ram en Amit met Steve

Veel dank gaat uit naar de studenten die deelnemen aan het "Lechaim" prgramma met liefde en enthousiasme.
Yuval sprak bemoedigende woorden naar de winnaars en de studenten. We zongen Chanoeka liedjes, dansten en en speelden Chanoeka bingo om onze kennis over de Tanach en hebreeuws bij te schaven. De tafel was goed voorbereid we ervoeren allemaal een grote hoeveelheid liefde en vreugde op die avond.

Yuval sprak bemoedigende woorden naar de winnaars en de studenten. We zongen Chanoeka liedjes, dansten en en speelden Chanoeka bingo om onze kennis over de Tanach en hebreeuws bij te schaven. De tafel was goed voorbereid we ervoeren allemaal een grote hoeveelheid liefde en vreugde op die avond.


Studenten met Ludmila en de dame die keyboard speelde.


Shulamit met de studenten


Zvia kijkt naar Dina die aan het werk is aan de ChanoekiaGizela Zippora en Aviva werken aan het schilderen van de Chanoekia


Werken aan de Chanoekia

In Chatzor gingen studenten langs de huizen van overwinnaars en staken samen de chanoekalichten aan.


Adi met Ruchama

Rivka.

The party : https://youtu.be/m3PNNc_RUKs
Lightening with Aliza the first candle of Chanuka : https://youtu.be/sKf-WLuggK0


Zfat

Lior en Assaf kwamen voor het eerst op bezoek bij Larissa.
Ze liet ons haar tuin zien met alle planten die ze er met haar eigen handen in had geplant.
Daarna hadden we een conversatie met haar over haar familie en het verleden. Ze vertelde ons over haar immigratie naar Israel.


Larissa, Assaf en Lior

We zijn ook naar Lillian gegaan die de film aan het kijken was waar ze zo van houdt. Ze had de kaarsen met haar zoon aangestoken dus was het vanzelfsprekend dat we dat niet meer gingen doen. Rachel en Yair waren op bezoek bij Ester en het bezoek was erg leuk. We zagen de hele familie en vermaakten haar over-kleinkind, Adelle. Ze had een slechte dag met kleine dingen en het was belangrijk voor ons om haar op te vrolijken. Daarna gingen we naar Zippora.


Zippora en Yair steken de eerste kaars aan.

Zippora huilde en vertelde ons een paar moeilijke dingen over haar familie. Onze aanwezigheid was van grote betekenis voor haar. We staken de kaarsen aan en zongen de liedjes met haar. Het deed haar erg goed.Diamenta en Adi

Daarna hebben we Diamanta opgezocht. Ze verwelkomde ons vriendelijk en gaf ons versnaperingen. We vroegen aan Diamanta wanneer ze Chanan had ontmoet. Ze vertelde ons dat ze he hem onderweg tijdens de reis naar Israel via Tunesie. Dat was in 1954 toen hij 18 was en zij 16. Sinds ze met samen waren en de staat ze naar Zfat bracht zijn ze daar gaan wonen. We hebben daarna nog wat over Chanoeka en haar familie gesproken. We waren best nieuwsgierig waar ze de kaarsen aan had gestoken. We brachten haar de geschenken voor het feest en wensten haar een goed week toe. Er waren ook wat resten gevallen glas die uit de kast gevallen waren die we nog even voor haar opgeruimd hebben en ze was er erg blij mee. We hebben daarna nog wat rummikub gespeeld en veel gelachen samen.

Itai : Deze keer ontmoette ik Shalom en Eli. Het was ontzettend goed om ze weer eens te zien. Ik had oorspronkelijk alleen afgesproken met Eli. We hadden een fascinerende conversatie die vanaf Freud tot Bibi (netanyahu) ging. Het was de meest rijke conversatie van de week. We dronken thee en aten koekjes terwijl we veel konden lachen over een hoop. Zijn gevoel voor humor is elke keer weer verrassend. Sterker nog, hij doet alles in om voor zichzelf alles in orde te houden. Een echt rolmodel!Itai en Shalom


Eli

De tweede ontmoeting was met Shalom. We spraken veel en hebben een goede tijd gehad samen. Shalom was erg blij met de geschenken die we hem brachten. Hij had tranen in zijn ogen en zijn uitdrukking was genoeg om ons te vertellen dat hij van onze aanwezigheid genoot.
Shalom heeft een heel erg optimistische benadering waar het gezelschap aangaat. Zelfs als het gaat over het ervaren van moeilijkheden.
Yuval met Israel

Hier volgen nog wat videos en foto's

Chag Chanukah Sameach,
Timek

Yuval van de school Ma'ayan Baruch spreekt de Shoa winnaars toe met woorden van bemoediging tijdens Chanoeka in Kyriat Shmona.

Aansteken van de Chanoeka kaarsen door Noja met Klara tijdens ons Chanoeka viering

Woorden van bemoediging
Daniel Braun spreekt woorden van bemoediging voor de donoren van de Lechaim-to-life project tijdens het Chanoeka feest met de Shoa winnaars uit Kyriat Shmona en kibboets Neot-Mordechai.

 

 

Zonder visie is een volk veroordeeld tot het betalen van een prijs

19 november 2018, 11 Kislev 5779

Nieuws uit het Noorden

Lieve vrienden,

De bezoekjes van de studenten zijn verfrissend voor de zielen van ons allen die deelnemen in dit project. Iedere maandagmiddag gaan 35 studenten van 3 verschillende Mechina scholen die met me samenwerken opgesplitst in groepen, 2 aan 2 binnen in de huizen op 6 verschillende locaties in het noorden van Galilea, waar de Shoa overwinnaars uit zien naar hun komst en met warmte hun levens met hen delen. De liefde, de interesse in elkaar en de warmte is overweldigend. Week na week. U kunt hierover lezen deze week:


Studenten die vrijwilliger zijn in Chazor klaar om te beginnen met bezoeken

Neot: Rachel had zojuist haar 94e verjaardag gevierd (een dag voor we kwamen). Haar hele familie: kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen kwamen om het met haar te vieren.


Rachel van Neot laat de studenten de herinneringen zien van haar zoon

Steve sprak met de studenten over zijn leven. De studenten luisterden aandachtig. Steve is zo blij dat hij zijn ervaringen kan delen over zijn leven met de nieuwe generatie. Steve's optimisme en vreugde over het leven werkt aanstekelijk voor iedereen. : )

Shalom,
Timek

Zfat

Lior Assaf: we kwamen aan bij Marcel. We spraken over het weer en over de sneeuw die ieder jaar valt in Zfat. We spraken over haar kinderen en kleinkinderen en ze liet ons haar foto's zien die ze schilderd. Ze vermaakte ons heel goed en was erg sociaal.


Lior en Assaf met Marcel

Itai Doron: dit is de derde keer dat we Eli ontmoeten. Het voelt alsof we bij elke ontmoeting met hem veel leren. Zijn vriendelijkheid, humor en het optimistisme wat hij heeft in het leven. We kwamen bij hem en hij voorzag ons van falaffel die hij kreeg van het "podium" onder zijn huis.


Itay en Doron met Eli

We zaten en spraken over de historische en philosofische zaken. Toen nam hij ons mee en liet ons zijn bibliotheek zien. Zoals altijd gingen we naar huis met een geweldig goed gevoel. Rachel Yair: we kwamen bij Esther. We spraken over het leven. We maakten eten klaar, spraken, lachten en luisterden naar enkele liederen. Het was echt leuk en we voelen ons als haar kleinkinderen en zij is als onze grootmoeder.


Rachel en Yair met Ester

Niv Yoad en Yuval: We waren bij Julie. Ze nam de telefoon niet op maar we kwamen bij haar aan en ze begroette ons verheugd. We maakten thee en spraken over haar familie en over haar vele jaren in Zfat. Het was heel leuk en we gingen uiteen met een glimlach en ontmoetten haar fysiotherapeut.

Modiin

Nadav, Noa en Shay: Afgelopen vrijdag kwamen we om Chemda te bezoeken na school. Ze maakte voor ons de gebruikelijke olijfsalade, de tamarisk spread en het zuur en andere heerlijke dingen. We spraken over huisdieren, katten, honden en zelfs over vissen.


Nadav, Shay, en Noa met Chemda

Chemda vertelde ons hoe haar vader voor de katten zorgde in het gebied waar ze woonden. We spraken een beetje over school en het leger en de reserve dienst. Ze maakte voor ons een heerlijke bessen smoothie en vertelde ons over haar hoog ontwikkelde gevoelszintuig en dat ze na de operatie veel pijn had. We houden van haar.

Pardes Channa

Deze keer was Yechaim met een kwartet lieftallige studenten en dit zijn zijn woorden: vandaag zaten we met Yona en ze vertelde ons een uur lang over haar fascinerende verhaal sinds ze gekomen is uit Yemen en over haar leven sinds ze in de staat Israël is met haar man, hij was toen 13 en zij 12 jaar oud.


Yona verteld haar verhaal aan Yechiam en de studenten

Het was om jonge meisjes en jongens te beschermen voor de consequenties van voorhuwelijkse verregaande relaties en sindsdien zijn ze gehuwd. Ze hebben voor zichzelf langzaam en bescheiden een leven opgebouwd.

Zivia: Yeshayahu slaapt altijd en verliest gewicht. Het is moeilijk om zijn toestand aan te zien. Jonah ontmoet ons verheugd en neemt ons mee op de gebruikelijk rondleiding in de tuin en het terras en haar kamer.


Yonna met de meisjes

Het leek toen we aankwamen bij Eliza, dat ze er veel beter uitzag na een bezoek aan de kapper. Ze vertelde over het ziekenhuis waar ze kort geleden naartoe moest. Op vrijdag kwamen Yechaim met zijn kinderen bij Gizela. Ze steken met haar de Shabbatskaarsen aan en genoten met haar van de pannekoeken ter ere van de maand Kislev en het komende Chanukah feest.


Shabbatsbroodjes voor Gizela


Aansteken van de kaarsen en de pannenkoeken voor de maaltijd.

Het is geweldig hen samen te zien en het blije gezicht van Gizela.

Rivka: de volgende dag bezocht ik Dina en ontmoette haar zoon met de twee kleindochters die probeerden om orde in huis te scheppen. Ze was blij dat ik haar het pakketje bracht en dankte me er hartelijk voor en ook haar zoon bedankte me. Daar vandaan ging ik naar Zipporah. Ze vertelde me over de gang van zaken in het kopen van een woning van Amidar. Ze wordt vergezelt door Alex Talmor - de advocaat die het pro deo voor haar doet. Lieve Aviva, vroeg aan haar zoon naar het boek wat haar leven beschrijft. Ik heb er stukjes van gelezen en een beetje over haar leven verteld. Shlomit was bij haar achterkleinzoon's bruiloft. Ik wenste haar het beste en hoop haar gauw weer te zien. Daar vandaan ging ik naar Aliza, die liet merken dat ze blij was om me te zien en vertelde hoe goed het haar doet dat ze de jonge studenten en Zvia ontmoet.


Aliza met de meisjes

Aliza vertelde me wat ze doormaakt qua gezondheidsproblemen. Ik moet bekennen dat ze erg moedig is ondanks de moeilijkheden en dat ze desondanks blijft praten en lachen. We wensen haar volledig herstel en een betere gezondheid.

Kiriat Gat - vanwege de crisis zijn de bezoekjes geannuleerd.

Shabbat Shalom!

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 3510

Welkom op onze website: lechaim2life.org.il

 

Wat is er nieuw in "L'Chaim

1 november 2018


Kiryat Gat

Het verhaal van Zoe en Nati: we kwamen voor de eerste ontmoeting met Martzel en Tamar. Hij is een Holocaust overlevende, die in 1991 naar Israël emigreerde. Tamar en Martzel wonen in Kiryat waar we hen hebben ontmoet. Toen we binnen kwamen realiseerden we ons dat het een typisch Russisch huis is met tapijten en alles is er goed geordend. Overweldigd en nieuwsgierig kamen we binnen en begonnen met elkaar te praten. Martzel vroeg vergeving voor het niet kunnen spreken van het Hebreeuws. We moeten begrijpen dat de taal moeilijk is. Iemand van de buren genaamd Martel kwam om zijn verhaal te vertalen en om het ons uit te leggen. Hij vertelde wat er met hem gebeurt was. Hij is geboren in Moldova, en toen de oorlog met Duitsland begon stuurden de nazi's de Joden naar het ghetto in Oekraïne en ze werden gedwongen om te marcheren van Moldova naar Oekraïne wat 400 km was. Veel mensen stierven onderweg. Hij ging door over het leven in het ghetto waar het moeilijk was om te overleven. Zijn familie moest leven in een kamer van 12 (feet) wat krap was. Natuurlijk kwamen er in deze situatie gezondheidsproblemen die niet opgelost konden worden. Na 4 jaar bevrijdde het Rode Kruis het ghetto en stuurde hen naar Rusland, waar hij een graad in techniek behaalde en hij werkte 3 jaar in Uzbekistan. Later emigreerden ze naar Israël en leven nu hier en proberen zich aan te passen wat moeilijk is door de taal. Hij vertelde dat het in het begin moeilijk was om werk te vinden vanwege de taal. Vandaag begrijpt hij hoe belangrijk het is dat je de taal spreekt om te kunnen communiceren met mensen. Ze hebben 3 kinderen, 6 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen die in Tel Aviv wonen, In Duitsland en in andere delen van het land. Tamar en Martzel wonen alleen in Kiryat Gat en de rest is best ver weg van hen. Aan het eind van het bezoek leerden we over Moldova en haar geografische omgeving. We zijn blij dat we gegaan zijn en wachten op de volgende ontmoeting.

Nieuws uit het Noorden
De bezoekjes met de studenten zijn begonnen met veel enthousiasme zoals je kunt zien op de foto's.

Studenten van Maitzar brengen hun bezoekjes op 3 plaatsen in Katzrin: Hadar, Omer, Lotem en Tomer bezoeken Jafim en Ela.
Het bezoek aan Jafim was fantastisch. Jafim vertelde ons zijn ontroerende levensverhaal. Het is geboren aan het eind van de oorlog in Oekraine. Zijn moeder verborg zich in Moldova terwijl haar man vocht als soldaat in het rode leger tegen de Duitsers.De Duitsers hebben veel familie van Jafim gedood. Zijn moeder was heel getraumatiseerd en heeft hem met dit trauma opgezadeld. Jafim vertelde ons dat zijn moeder alleen maar met hem praatte over de verschrikkingen van de Shoa. In de negentiger jaren verhuisden zijn moeder met hem en zijn zuster naar Israël. Ze wilden niet naar een ander land gaan maar alleen maar naar het nieuwe Joodse thuisland. Tegenwoordig woont Jafim alleen. Zijn moeder en zuster zijn overleden en zijn zoon is ver weg in Belarus. Zijn enige kleinzoon is nu 3 jaar oud, en Jafim noemt hem David de Koning (King David) Jafim huilt omdat hij kleine David niet in zijn armen kan sluiten. Hij ziet hem alleen via skype, en hoopt dat hij hem op een dag in het echt zal zien.

Chukuk: Shachar, Iti en Adva bezoeken Yossi. Naama en Mika bezoeken Marit.


Mika met Marit in Chukuk

Het is voor hen beiden een geweldige match. De studenten namen Yossi mee uit zijn huis voor een kleine wandeling.


Awda Iti en Shachar met Jossi in Chukuk

Yossi gaat nooit naar buiten omdat zijn benen zo pijnlijk zijn, maar zoals je op de foto kunt zien loopt Yossi met de studenten en zijn gezicht straalt.


Genosar: Lior en Ravit bezoeken EliRam, terwijl Afik, Amit en Nitsan Batia bezoeken. De vreugde is groot. .


Eli Ram

Studenten van Kfar Hanasi bezoeken 2 plaatsen: Rosh Pina: Mika, Dina, Adi Ziv en Or bezoeken Channa, Israel en Rachel.
Israel ligt nog steeds in het ziekenhuis en zijn toestand is kritiek. Sinds de zomer werkt zijn spijsvertering niet goed genoeg. Hij wordt zwakker en zwakker. Alstublieft bid voor zijn herstel. De studenten zouden hem heel graag bezoeken, maar op dit moment is het bezoeken van Israel met de studenten niet mogelijk.

Channa leeft op door de bezoekjes van de studenten. Ze is sterk in communicatie. Channa komt uit Tunis en huwde haar man op 16 jarige leeftijd. Op haar 17e kreeg ze haar 1e kind en daarna volgden er nog 5 kinderen. Haar man is 8 jaar geleden overleden. De familie van haar man kwam 18 generaties eerder naar Israël uit Frankrijk en ze woonden in Zfat. Channa's kleinkinderen is al de 21e generaties die leeft in Israël. Channa liet ons de lekkage zien na de eerste regenval, alle kamers in haar huis waren onder water gelopen door het dak. Ze heeft dringend hulp nodig om dit te verhelpen en "Lechaim" heeft zich voorgenomen om haar te helpen.


Het huis van Channa heeft een nieuw dak nodig.


Het water komt naar beneden in al haar kamers.

We zijn nu op zoek naar een constructeur die haar dak kan repareren voor er weer nieuwe regen valt. Rachel geniet ook van de bezoekjes van de studenten. Ze houdt van ze en omhelst ze als ze aankomen en weer weggaan.


Chana met Adi Mika en Dina in Rosh Pina.

Rachel zegt niet veel maar de studenten volgen hun hart en sensitiviteit en bereiken Rachel op die manier. Rachel heeft veel pijn in haar lichaam. Ze is lange tijd niet naar buiten geweest.

Chazor: Adi en May bezoeken Ruchama


Mai en Adi met Ruchama in Chazor

Ofra en Bar bezoeken Mina, Linoy en Lilach bezoeken Bracha.


Linoi en Lilach met Bracha in Chazor

Adi en Rom bezoeken Yafa. Tot grote tevredenheid van hen allen.
Studenten van Maayan Baruch bezoeken 3 plaatsen. De studenten van Kiryat Shmona bezochten Bracha, Klara, Israel en Raya.

Ram, Ira, Maor en Noja met Klara, Anatoli en Mordechai en Timek in K.Shmona. Het was een vreugdevol bezoek.Neot Mordechai Noj en Maor bezoeken Rachel en Itamar en Yuval bezoeken Steve .


Itamar en Yuval met Steve in Neot

In HaGoshrim bezoeken Ram, Ira and Noya Hadasa and Arontsik.

Geniet van de foto's die voor zichzelf spreken.

Het aller beste,
Timek

Bezoekjes in Pardes Hanna

Onze bezoekjes die zo verfrissend en geweldig zijn zowel voor de jongeren maar ook voor de ouderen. De ontmoeting, gesprekken en vreugde van deze introducties zijn duidelijk zichtbaar bij onze bezoekjes. Na lange tijd kwamen we bij Roth en Michael die ons hartelijk ontvingen en ons hun nieuwigheidjes vertelden. Op weg naar lieve Jonah was de weg afgesloten en was het onmogelijk om daar naartoe te gaan. We spraken over de telefoon en hoorden hoe het met haar ging.


Dina

Dina gaat vooruit op bepaalde vlakken en heeft eindelijk een vrouw die thuis voor haar zorgt, het huis schoon maakt, eten kookt en aandacht geeft. Aviva was erg blij en we spraken over veiligheid.


Aviva lacht en is blij.

Zippora heeft last van oogproblemen en in de komende dagen zal ze testen doen om uit te vinden wat er met haar aan de hand is. Bij Gizela kwam Zivia aan met studenten en de blijdschap was groot.

We hebben twee nieuwe meisjes, Shaked en Linoie die erg uitzien naar de bezoekjes en ze aarzelen niet om vragen te stellen omdat ze oprecht geinteresseerd zijn naar de mensen die we ontmoeten. Het is een grote verandering en we zijn er erg blij om.


Gizela met liefhebbende studenten


Zvia, Shaked en Gizela

Ook kwam Yechaim met zijn familie om de Shabbat te verwelkomen en haar 92e verjaardag te vieren.


Yecham's familie met Gizela, cadeautjes voor haar 92e verjaardag

Haar bewogenheid en dankbaarheid zijn groot en komen uit de grond van haar hart. Ook Yonah en Yeshayahu ontvingen met grote vreugde bezoek.


Wij allen met Yonna

Onze lieve Aliza voelde zich niet goed en moest opgenomen worden in het ziekenhuis. We hopen dat ze goed geneest.

Het allerbeste,
Rivka


Timrat

We waren verheugd om Tamar Bar-Levav te bezoeken, en hoorden haar verhaal en hun emigratie naar Israël. Het was interessant om naar haar te luisteren, ondanks haar eenzaamheid na de dood van Gad.


Tamar Levav met kleinkinderen

Ze volhard erin om alleen maar positief te denken. Tamar was erg blij met ons bezoek en we hopen dat we ermee door kunnen gaan.

Zfat

Assaf en Lio: Marcella leek ernaar uit te zien dat we kwamen.Marcella onderhield ons heel goed en gaf ons versnaperingen. We voelden ons een beetje beschaamd maar langzamerhand ging dat weg, ze vertelde ons dat ze 8 kinderen heeft die verdeeld over het land wonen en dat ze steeds van de ene naar de andere reist en het er druk mee heeft. Daarna spraken we over het leven in Zfat en ze vertelde ons dat ze ook schildert en lied ons haar prachtige schilderijen zien... We gingen voldaan weg en hadden iets om toe te voegen, en zei vond het leuk met ons en we voelden haar genegenheid.

Yair en Rachel met Esther, het was echt leuk.


Yair en Rachel met Ester

Ze vertelde ons veel over zichzelf en allerlei verschillende verhalen, en ze "voerde" ons zonder ophouden. We gingen weg met een heel goed gevoel. Lior en Assaf - Lillian ontving ons erg goed.


Assaf en Lior met Lilian

Ze vertelde dat ze een beetje droevig was omdat ze alleen is en dat ze naar de kliniek moest omdat ze erg veel stress heeft. We zaten in de woonkamer en spraken over haar familie en ze was erg vriendelijk en het was leuk om te horen. In zijn geheel was het erg goed.

Itai en Doron: vandaag was onze tweede ontmoeting met Eli. Zoals de vorige keer zaten we bij hem en spraken non-stop over vele onderwerpen. Zijn kennis is oneindig en vult ons eenvoudigweg met inspiratie. Overweldigend om steeds weer te zien hoe vreugdevol, wijs, warm en liefdevol hij is om steeds weer met ons zijn kennis te delen en zijn bijzondere ervaringen. De tijd met hem gaat heel snel om, en hij laat altijd een goed gevoel achter. Door de ontmoetingen met hem voelen we ons wijzer. We verwachten hem weer te zien.


Yuval en Adi op bezoek bij Diamante.


Diamenta met Yuval en Adi

We hadden veel plezier met haar, ze stelde ons voor aan haar man, en we ontmoeten haar zoon. Ze vertelde ons hoe het was geweest op de bruiloft van haar kleinzoon afgelopen week. Ze maakte Shakshuka voor de lunch en het was heerlijk. We speelden Rummikub (ze versloeg me bijna). We hebben een hele fijne tijd met haar gehad.

Shabbat Shalom !
Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 3510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il

 De opening van het jaar in Zfat en Kiriat Gat

18 oktober 2018


Shir: Maandag openden we met groot enthousiasme het derde jaar van het "L'Chaim" project in Zfat. De winnaars - ondanks alle moeilijkheden - willen deze ontmoeting niet missen. Drie van de soldaten - die de Holocaust overwinnaars bezoeken - kwamen van de basis om ons te vergezellen. Orit en Daniel kwamen naar onze viering en natuurlijk waren de 10 nieuwe vrijwilligers van Baraam ook aanwezig.


Zfat familie - begin van een nieuw jaar


De verwachting was groot. Overwinnaars van de Holocaust keken uit naar de ontmoeting met de nieuwe "kleinkinderen".


Juli is blij

We deden een introductieronde waarbij ieder zijn/haar naam noemde, waar hij/zij leeft in het land en iets wat hem/haar blij maakt.


Zfat - Shalom met de nieuwe studenten

Dit heeft herstel gebracht van familie en vrienden voor de winnaars, deze bezoekjes via deze jonge organisatie. We splitsten op in kleinere groepjes en maakten zo meer persoonlijk kennis met elkaar.

De vrolijke stemming en de glimlachen kwamen snel en de vreugde was groot aan beide kanten. Het is geweldig om deze magische gebeurtenis te zien jaar op jaar.


Lilian is blij

We hopen op vele jaren zoals deze met vele ontmoetingen en veel ontdekkingen op het gebied van intense bezoekjes en geweldige sterke relaties. Daniel spreekt met de nieuwe studenten: https://youtu.be/MQ8f8ouYEQA

Vandaag vervulde ik nog een droom welke voor mij belangrijk is. Ik heb de derde tak van "L'Chaim" opgezet - een tak in Kiryat Gat en het zal in samenwerking gaan met Mechina leden van Kiboets Gal-On.
De waarheid is dat deze droom nog dieper gaat - een van mijn vrijwilligers zal het naar een volgend niveau brengen. Dus, dank aan Ariel die 2 jaar vrijwilliger was, toen ze senior was in Modiin en grootmoeder Riri bezocht. Met een hoop goede wil en doorzettingsvermogen van alle kanten, hebben we vandaag de nieuwe tak geopend en met de opening was er een bijzondere conversatie met de leden van de vrijwilligers. Ik was zo geraakt bij het zien van de bereidheid en het verlangen om deel te zijn van ons project en het geven vanuit het hart en het oprecht willen leren kennen van de winnaars van nabij.
Ik voel me als een tuinman die ziet dat de bloemen gaan bloeien en groeien na een lange tijd. Veel bloemen verdwijnen, sommige lijken niet te ontluiken en groeien en Ariel is de mooiste bloem die ik me maar kan wensen. Bedankt voor het voorrecht om op nieuwe plaatsen te komen en in hen het licht van de liefde te brengen, relaties op te bouwen en het geven. Misschien zullen er meer bijzondere bloemen zijn zoals zij.

Shir spreekt met Ariel : https://youtu.be/S4k1PQC-qcA

 

Kiryat Gat

Ariel en Deborah

De eerste keer dat we Michael en Batia zagen was met grote verwachting en een beetje stress...Toen we aankwamen bij hen waren we aan de andere kant van de straat en we moesten oversteken en zagen Batia buiten staan en wachten op ons. Ze lachte naar ons en was blij ons te zien en we gingen samen naar hun huis. Het gesprek ging gelijk heel gemakkelijk, Batia sprak over kleinkinderen en achterkleinkinderen en liet ons foto's zien. Michael vertelde ons van zijn leven voor hij naar Israël kwam en over de Holocaust. Ondanks alle moeite vertelde hij hoe belangrijk het is om in Israël te zijn en dat we geen ander land en plaats hebben die zo goed is als dit land. Tegen het einde, wilden we niet gaan maar we hadden geen keus, we moesten met de bus en Michael bracht ons bijna tot bij de bushalte. Ondanks dat we er op stonden geen moeite te doen hield hij vol en vergezelde ons zodat we precies wisten hoe we moesten reizen. We vonden dat heel bijzonder. We gingen met een heel tevreden gevoel weg vanwege de goede band en we wachten op dinsdag over twee weken als we hen weer zullen zien!!

Pardes Channa

Een week geleden, op woensdag openden we het nieuwe jaar in een ontmoeting met de studenten en degenen die doorgaan met het project. Zvia, Yechaim, Daniel en ik, terwijl we het "Lechaim" project introduceren en uitleggen is het bijzonder om het verlangen en het enthousiasme te zien van de succesvollen in het project en nieuwe studenten die wisten wat de juiste vragen waren om te stellen. https://youtu.be/fHF7cYDivdI

Na het ontvangen van de zegen voor de reis gingen we naar buiten. Zvia en een deel van het team, gingen naar buiten met Yonah en Ishiayho. De vreugde was groot want we zetten de relatie voort en het geeft deze mensen kracht zoals Ishiayho - die niet meer uit zijn bed kan komen. Zvia: Het was heel bijzonder. Shaked en Hadassah (de nieuwe studenten) vroegen, hielpen en huilden toen we weg gingen. Ze zeiden dat het te kort was en dat ze graag vaker wilden komen. Yonah werd echt verliefd op hen en stopte niet met hen te huggen en kussen.

Yonna met de nieuwe studenten

Het was bijzonder. Ik werd vergezeld door 3 meisjes die onze mensen zouden bezoeken in Pardes Channa, om Dina te ontmoeten die altijd alleen is, en het is een belangrijke missie die haar hart goed doet en het pakketje met voedsel helpt haar om makkelijker de maand door te komen.


Dina in het begin van het jaar

Aviva kijkt ook uit naar en wacht op de bezoekjes van de studenten. Het is een nieuwe ervaring voor haar wat haar geest verfrist en warmte brengt.


Aviva leert de studenten kennen

Vandaar gingen we op weg om Zippora hallo te zeggen en om te zien hoe het met haar gaat en een voedsel pakket achter te laten. Gizela was heel blij om ons weer bij zich te hebben en vertelde dat ze in het ziekenhuis had gelegen kortgeleden maar dat ze nu veel beter was.


Een nieuw jaar met Gizela

We waren bij haar en wisten dat Yechaim zou komen om met haar de Shabbat te openen. Tzvia kwam naar Aliza en er was veel vreugde.


Aliza met de nieuwe groep van Neve Michael

We zijn weer op de rit - hebben nieuwe vrijwilligers die begrijpen wat het hen kan brengen. Veel dank aan onze supporters die geloven in onze visie en dit project mogelijk maken.

Rivka

Nieuws in het Noorden

Deze week vierden we de eerste bezoekjes aan de winnaars in het hele noordelijke deel van Israël. Ik heb de nieuwe studenten van mechina Mayan Baruch, Meitsar en Kfar Hanasi geintroduceerd bij de Shoa overwinnaars. Het was een grote vreugde om dit te doen.

K.Shmona


Klara en haar man Mordechai en haar broer Anatoli verwelkomden de nieuwe studenten van Mayan Baruch hartelijk.


Ram Ira Maor en Noja met Klara Mordechai en Anatoli

Klara vertelde het aangrijpende verhaal van de vlucht van haar familie en liet het boek zien met al de andere verhalen van alle ghetto overwinnaars van Kiryat Shmoan. Bracha verwelkomde de studenten die in haar huis kwamen met blijdschap.


Itamar Noj Amit en Yuval met Bracha in K.Shmona

De studenten kwamen met een open hart, introduceerden zichzelf en nu kan de verbinding groeien gedurende het jaar.

Rosh Pina
Helaas liggen Israel en Chana nog in het ziekenhuis waardoor we ons bezoek aan hen moesten uitstellen.


Students van Kfar Hanasi bij Rachel in Rosh Pina

Rachel was thuis en verwelkomde ons hartelijk. Rachel omhelsde alle studenten van Kfar Hanasi met veel aandacht en liefde.

Chazor

Ook in Chazor hebben de studenten 2 aan 2 Jaffa, Mina, Bracha en Ruchama bezocht.


Lihoy en Lilach met Bracha in Hazor


May enAdi met Ruchama in Hazor

Zoals je ziet brachten de studenten liefde en licht in de huizen van de winnaars.


Chukuk


Voor Yossi was ons bezoek een echt geschenk. Hij moest lang op dit moment wachten.


Students van Meitsar bezoeken Yossi in Hukuk

Ik zag zijn gezicht glanzen nadat we hem bezocht hadden en hij vroeg gelijk naar meer bezoekjes. Het was echt geweldig. Twee van de studenten hebben familie roots in Argentinie, dus is er een grote verbondenheid om te ontdekken.
Marit was ook erg blij.


Marit van Hukuk met haar nieuwe studenten van Meitsar

Marit deelde een beetje van haar leven (over haar kindertijd).


Genosar


Eliram en Batya verwelkomden de studenten met blijdschap, ze wachtten al, en het moment waarop de studenten het huis binnen kwamen was alsof ze elkaar al lange tijd kenden.

Geniet van de foto's,
shalom TimekNieuws en video

3 oktober 2018

Lieve vrienden,

De Feestdagen zijn voorbij en we zijn volledig op de hoogte van de initiatieven met nieuwe leerlingen op al onze locaties. Opnieuw had ik het voorrecht om tijdens de vakantie met Timek een geweldig Cadett-team van Mayaan Baruch te ontmoeten. Het verhaal van "L'Chaim-to-life" heeft veel harten geraakt en na de bijeenkomst vroeg ik enkele studenten om bij mij te blijven voor een kort video-interview, waarin ze vertelden over hun gevoelens en wat ze tijdens de sessie hebben opgenomen.
Tot slot wens ik jullie een gelukkig nieuw jaar en zet ons activiteitenmodel voort dat mensen verenigt, aanraakt en verheft door de kracht van het leven in zichzelf te ontdekken. Zegeningen Daniel.

Timek: De sfeer en de energie in de klas was geweldig toen Daniel het "L'Chaim-project" en zijn visie introduceerde voor de nieuwe studenten van Mayaan Baruch. Daniel deelde hoe je de Shoa-winnaars moet benaderen - niet als slachtoffers, maar als overwinnaars. De studenten waren verbaasd om deze nieuwe boodschap te horen en erkenden dat ze vinden dat het een juiste en respectvolle benadering is.

Dit is de link naar de video: https://youtu.be/cO348ZqEYvE.

Shalom Timek

Op de derde dag van het Loofhuttenfeest gingen we naar een ontmoetingsbezoek met een tas vol met spullen voor onze winnaars. Dina heeft een Succah en ieder jaar bouwen haar kinderen het voor haar en ze probeert in ieder geval te eten in de Succah (er in te slapen is onmogelijk voor haar). Ze was blij ons te zien en gaf ons couscous wat ze zelf gemaakt had. Van daaruit kwamen we bij Aviva die niet thuis was, dus we lieten ons pakketje achter om aan te geven dat we er geweest waren en later kregen we een telefoontje van haar met gelukwensen en dankzegging voor de aandacht en eer. Bij Tzipora ontmoetten we ook haar kleindochter en zegenden hen met vrolijke Feestdagen. We kwamen bij Gizela en de dame die al vele jaren voor haar zorgt kwam uiteindelijk weer terug en de orde kwam ook weer terug in haar denken en in haar huis. Na haar val in haar kleine badkamer moest ze een renovatie doen die de badkamer meer geschikt maakt voor haar capaciteiten en fysieke mogelijkheden.De nieuwe badkamer die voldoet aan Gizela behoeften

Ze vertelde ons hoe geweldig deze man Ychaim is die met zijn eigen kinderen komt en haar blij maakt met de Feestdagen en op vrijdagavond.

Aliza in de Succah

Aliza vertelde ons hoe haar familie een Succah voor haar gemaakt had om de Feestdagen te vieren door in de Succah te zitten en te eten.
We hadden de intentie om een ander aspect voor de Feestdagen toe te voegen - het opvrolijken van hen die vreugde ervaren bij onze bezoekjes.
Rivka

Modiin

Efrat en Rachel: we bezochten Svetlana na een lange periode waarin we niet konden komen vanwege haar val - en de tijd van herstel die haar verwonding meebracht.

Ten eerste vroeg ze hoe het met ons ging en we vertelden haar over de start van het schooljaar en over onze jaarlijkse trip. Svetlana vertelde ons over hoe haar afgelopen maand geweest was en hoe ze zich voelde.


Svetlana Efrat en Rachel

We aten appels met honing en we wensten elkaar een goed nieuwjaar. We dronken koffie die Svetlana gemaakt had, en ze vertelde dat ze met haar dochter was tijdens Rosh Hashanah avond en de daaropvolgende dag was haar tweede dochter er met de kleinkinderen.
Svetlana vertelde dat zij een nieuwe stoel aangeschaft hadden en dat Dimitri nu comfortabeler zit in de kamer.
Ze vertelde ook dat ze met de sociaal werker hadden gesproken over de noodzaak om de badkamer te vervangen, zodat het in en uitgaan makkelijker zou gaan zonder de kans om weer te vallen. Toen kwam Rachel met een camera en nam foto's en gaf die aan Svetlana. We maakten een foto van Svetlana en Dimitri samen en ze stonden er schattig op, ze waren blij. Nadat we op de computer luisterenden naar een zanger Natty waar Svetlana van houdt, die een Oekraïens lied zong in het Hebreeuws. Ze vertelde dat ze het lied herinnerde sinds ze een klein meisje was.

Viering van een 80 jarige in Modiin

Shir: Afgelopen donderdag waren (bijna) alle kleinkinderen er om het met Chemda te vieren.Hartelijk gefeliciteerd voor Chemda.


Voor de viering belde een meisje van de middelbare school en vertelde dat ze gehoord had van het project en dat ze graag geweldig lekkere cakejes wilde bakken. Ze bood aan ze te maken voor de verjaardag ontmoeting van de vrijwilligers om zo haar deel bij te dragen als vrijwilliger!! Ze was erg onder de indruk van de correspondentie en maakte een geweldige, mooie en heerlijke cake.

De cakejes

De viering was gigantisch. We kwamen aan met de cake, een gift en een zegen en kochten een keramiek cadeautje speciaal gemaakt door een van de moeders. Chemda was erg blij. We hebben veel gelachen tijdens de gesprekken en er was veel humor gedurende de viering. Chemda vertelde ons over Sharon die ook vrijwilliger is. Ik ontmoete haar (ze is zelf moeder). Ze kwam de morgen voorafgaand aan ons bezoek en bracht een geweldige cake en ballonnen. Ik was zo blij dat we in staat waren om haar blij te maken en voelde echte dankbaarheid dat Chemda onze grootmoeder is geworden en een moeder voor Sharon.

Zfat

Shalom was erg verheugd dat ik kwam en vertelde dat het een deel van de dag was met veel geluk, na een moeilijke morgen gehad te hebben. We spraken erover dat het leven vol ups en downs is maar het is een teken van leven en we moeten ons verheugen op de weg.


Shalom die blij is met Shir

Hij was erg blij met de boodschappen en andere spullen en nam zoals een ware gentleman doet, bloemen mee. Gedurende het bezoek kwam een groep toeristen voordat ze zouden emigreren naar Israel in Zfat. De voordeur was open en ze vroegen om kaarsen voor Shabbat die ze nergens konden vinden. We hadden een kort gesprek in het Engels-Russisch-Hebreeuws over hoe goed ons land is. Het was een warm en vrolijk bezoek!

Julie was erg verheugd.

Julie
Ze huilde van emotie en vertelde me hoeveel we bijgedragen hadden en hoe ze wachtte op de nieuwe vrijwilligers, wat me enorm raakte. Ze vertelde over de Feestdagen en over de kinderen en kleinkinderen.

Toen kwam ik bij Diamante en Channan, en ik ontmoete ook de nieuwe hulp van Channan die uit India kwam twee maanden geleden en al een aardig aantal woordjes kende in het Hebreeuws. Ik ontmoete ook hun dochter en een van de kleinkinderen. Ik was verheugd om de sterke en complete Diamante te zien, na een lange tijd van herstel van een moeilijke val. Ze zien ook uit naar de nieuwe bezoekjes en noemden hun eerste ervaringen met de soldaten die op bezoek kwamen.

Uiteindelijk kwam ik bij Esther. Het bezoek was bijzonder zoals altijd. We bereidden spontaan samen eten van wat in de koelkast was. Verhalen van Esther over de goede dingen die er in haar leven gebeuren en het zien van haar verwachting over de bijzondere ontmoeting die hopelijk volgende week zal plaatsvinden met de nieuwe vrijwilligers.


Speciale liefde
Ik zag haar nagels en ze keek me met een scheef oog aan en ik bood haar aan om een nieuwe nagelbehandeling te doen voor haar. Ze was blij en zei dat ik net op tijd kwam! Ze was erg blij en bedankte voor ieder klein ding, of het nu om koffie gaat of dat ik de afwas doe of alleen maar op bezoek kom. We namen afscheid met een liefdevolle omhelzing en ik mis haar nu al.

Noga de soldaat bezoekt Eti in Jeruzalem
Ik kwam na een lange tijd op bezoek bij Eti. Ik kwam haar voor Nieuwjaarsavond bezoeken, maar ze vergat onze afspraak en was niet thuis. Vandaag ontmoete ik haar en vertelde ze dat ze naar familie was gegaan waar een kind geboren was. Ik was blij om te horen dat ze de Feestdagen met familie had doorgebracht.

Noga de soldaat met Eti
Eti heeft pijn aan de ogen en sinds de laatste tijd bemerkt ze dat haar gezichtsvermogen afneemt. Ze vertelde me over haar geloof. Ze gelooft niet, maar ze zei dat voor haar Yom Kippur werkelijk een kans is om vergeving te vragen en misschien dat het lot veranderd wat bezegeld en geschreven staat. We namen afscheid met de beste wensen voor het Nieuwe Jaar en Goede Feestdagen.

Dit is ons nieuws. Het allerbeste aan allemaal en een gezegende Shabbat!

Daniël

 

 

De eerste activiteiten van L'Chaim in het nieuwe jaar

7 september 2018


Zfat

Shir: In het bijzonder voor de Feestdagen, bezocht ik enkele winnaars in Zfat en bracht pakketjes voor Rosh Hashanah, de anderen zal ik de komende week bezoeken tussen de Feestdagen in. Ik begon met de fascinerende Esterka. Ze was erg blij met mijn zegeningen. Ze vertelde me hoeveel ze van de vrijwilligers houdt die ze de afgelopen 2 jaar heeft gehad en die haar hadden bezocht na de voorbereidingstijd met hun families. Ze vertelde dat de soldaten erg gelukkig zijn en dat ze als kleinkinderen voor haar waren geworden.Ester met het geschenk voor de Feestdag.

Ze deelde de vreugde met me van de drukste periode die ze meegemaakt had, de huwelijken die plaats hadden gevonden. Ik was onder de indruk en zag de foto's van de happening en het was gewoon geweldig. Daarna spraken we over dingen van hart tot hart zoals alleen met Esther mogelijk is.Kandelaar met de woorden vreugde en ontspanning

We waren beiden weer verrast over het niveau van verbondenheid en openheid. Ze vertelde me dingen die ze niet eens aan haar kinderen of vrienden verteld. Het bracht me erg in beroering. Zoals altijd wilde ik niet weggaan en ik kan niet wachten op de volgende ontmoeting.

Toen ging ik naar lieve Irene en Moshe. Ze waren dankbaar voor het pakket en geloofden het niet en stopten ook niet om te bedanken en zeiden dat het te veel was.


Irena en Moshe met Shir

Het was een vreugde hen zo te zien. Ze vertelden me over hun plannen voor de Feestdagen, Mozes verhaalde over zijn reis naar Parijs als teenager, en over hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertelden ook dat voor het nieuwe jaar ze uitzien naar de nieuwe vrijwilligers en dat ze blij zijn met de lieftallige soldaten die komen zodra het mogelijk is.

Van daaruit ging ik naar grootmoeder Lillian. Lillians is nog steeds verdrietig om het sterven van haar geliefde Meir , alsof het gisteren is gebeurt.


Lilian en Shir


Ze heeft het vaak moeilijk tijdens onze ontmoeting en ik probeerde om haar te laten kijken naar de goede dingen van het leven.

Toen ging ik naar Zipporah. Ze is een vrouw met een moeilijk levensverhaal en heeft een complex leven achter de rug met veel cynisme en pijn in haar ogen.


Zippora

Ze erkende het letterlijk toen ze al de goede dingen zag die we voor haar meegebracht hadden. Ze sprak over medische zaken en haar bezorgdheid om haar zoon en over haar droefheid over haar leven. Ik probeerde haar te bemoedigen en zei dat al gauw het nieuwe jaar begint en dat ze dan meer kleinkinderen zal hebben, maar ze zei dat ze niet meer kleinkinderen wilde, maar alleen Tal en Emily die haar het afgelopen jaar hadden bezocht.

Uiteindelijk kwam ik bij Larissa. Ze beantwoorde de telefoon niet en ik besloot om haar te verrassen hopende dat ze thuis zou zijn. Ze was erg geëmotioneerd en verbaast me te zien. Ze omhelsde me hartelijk voor de zegeningen en het geschenk. Ze liet me vol trots foto's met kleinkinderen zien en ze plaatste de foto's die aan haar gegeven waren in het centrum van de woonkamer. We spraken over het komende jaar.

Het was een heel drukke dag en aan het eind ging ik blij en tevreden terug naar Modiin.

Pardes Channa

Hallo aan al onze vrienden! Dit keer werd ik vergezeld door studenten van Neve Michael met vreugde en inzet. Natuurlijk kwamen we met waardevolle pakketten. We bezochten al onze vrienden en waren blij en gelukkig. Natuurlijk voegde de komende sfeer van de Feestdagen geluk toe en de reünie tussen de studenten en de volwassen helden. Jammergenoeg hebben we Gizela en Aviva niet ontmoet maar we hopen dat we hen spoedig zullen zien en dat we hun verbeterde gezondheid mogen vieren. Yeshayahu was na de lange zomer zo verheugd om de nieuwe bezoekers te zien. Je ziet hem glunderen.


Ishayhau en de jongens

Jonah was ook blij met de ontmoeting en de zoetigheden en geschenken voor de Feestdagen.


Yonah van Shoham blij met haar bezoekers

Het hoogtepunt van ons bezoek zal morgen plaatsvinden als Yechaim en de studenten bij Dina komen na de happening die gisteren was in herinnering aan de rechtvaardigen, het erf was achtergelaten vol met afval van het event en er was niemand om het op te ruimen.


Dina's erf

Studenten en Yechaim namen de handschoen op en morgen namiddag zullen ze de situatie herstellen en orde en schoonheid herstellen in Dina's plaats als een ware daad van liefde voor de mensheid. We zullen er spoedig over vertellen.

Yechaim: hoor mijn verhaal: gisteren gingen jongens en meisjes eropuit met Holocaust overlevenden die voor hen veranderden in grootouders. Één van de meisjes van de Zion groep, zag Dina's huis en de omgeving die erg vies was en waar geen lekkere geur hing
en ze voelde zich verantwoordelijk om er iets aan te doen. Ze pakte de telefoon en vroeg me om te komen kijken. Ze bood aan om voor Dina een verrassingsbezoek te organiseren om haar gelukkig te maken. Dat is wat er vandaag is gebeurt. Wij - 10 leerlingen in leertijd, gingen naar Dina's huis met vuilniszakken en gereedschap geschikt om het erf en het huis schoon te maken. We gingen pas weg nadat alles keurig en netjes was. Voor Dina was het uiteindelijk netjes en schoon en klaar om de Shabbat en de Feestdagen in te gaan.


Met Dina na de schoonmaak.

Het bewijs de kracht van iemand die begaan is en daarmee de wereld kan veranderen...
wat een genot is het om te zien dat de studenten in plaats van nemers veranderenden in gevers. Het gaf ons allen een goed gevoel, de vreugde die het geven met zich meebracht...


Studenten uit Jeruzalem helpen in de tuin.


Ruth Michael en Hodaya

We wensen alle vrienden van onze vereniging - de beste wensen voor het nieuwe jaar, hopend op een ware dialoog tussen mensen die in vrede willen leven. Laat ons in staat zijn om in vriendschap met elkaar en onze buren te leven. Warme zegeningen en dankbaarheid aan alle donateurs die in staat zijn om ons in dit werk te vergezellen en alle vrijwilligers die miraculeus hun missie volbrengen en de levens van volwassenen verlichten die kostbare liefde en interesse verdienen.

Rivka


Zvia groeten voor het begin van het jaar.

https://youtu.be/0R46yTHWNnU

In het kort verteld ze over het voorrecht om deel te zijn aan het project en hoe het erg belangrijk werd voor de studenten die ook deel werden van het project.


Yechiam's groeten

https://youtu.be/AChjkXF-4QY
https://www.youtube.com/watch?v=QUFqTEzFo8k&feature=youtu.be

Yechiam verteld ons hoe hij het belang van dit project begreep en hoeveel het hem geeft alsook de studenten, en hij hoopt dat de verbinding met "L'Chaim" door zal gaan en veel vrucht zal dragen.

Nieuws uit het Noorden

Lieve vrienden,
Het was een enorme vreugde om Rosh HaShanah groeten te brengen aan onze moedige overlevenden. Het was een vreugde om Israel Moskowitz van Rosh Pina in een betere gezondheid te zien. Vele weken vocht hij en hij was 3 keer in het ziekenhuis en de dokters konden niets vinden. Nu weten we dat het constipatie was.


Israel met zijn kleinkind


Hij wist het, ik wist het, maar de doktoren negeerden de eenvoud van Israel's probleem en klachten. In plaats van hun handen op zijn buik te leggen, maakten ze CT scans, en vonden niets, telkens maar weer terwijl Israel een hevige en verschrikkelijke pijn in zijn buik had. De dokters vonden niets. Uiteindelijk ontdekten ze dat het constipatie was en ging het weer beter met Israel. Het was niet nodig geweest om zo veel te lijden. Israel kan weer lachten. Dank aan HaShem!

Ook Tzipora van Chukuk waren blij met mijn bezoek. Haar hele leven voelde ze zich eenzaam en nu is er iemand die om haar geeft. Dat haalt een deel van haar zorgen weg en daarvoor wordt er plaats gemaakt voor vreugde in haar hart. Ze lag ook in het ziekenhuis, kreeg antibiotica en nu komt ze thuis op krachten.

Ruchama verloor haar zoon toen ze nog maar 50 jaar oud was. Hij overleed plotseling terwijl hij aan het werk was. Hartaanval. Ruchama verkeerd nog in een shock. Ik kon haar geen verlichting brengen omdat er geen woorden voor zijn, geen antwoorden voor alle vragen. Alleen HaShem weet het...

Veel groeten van alle andere lieve mensen, EliRam en Batja van Ginosar; Marit en Jossi van Chukuk, Jaffa, Mina Bracha van Chazor, Rachel en Channa van Rosh Pina. Vandaag ga ik door met het brengen van groeten verder uit het noorden.

Shalom,
Timek

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Telefoon: + 972 54 772 3510
Welkom op onze website: Lechaim2life.org.il