Het einde van de activiteiten aangaande studenten activiteiten dit jaar:

5 juli, 2020, 22 Tamuz, 5780Alle studenten van de mechinot (scholen) in Mayan Baruch, Kfar Hanasi en Meitsar hebben de laatste weken de eindbezoeken gebracht bij de overwinnaars. Iedereen heeft zijn best gedaan om te uiten wat een eer en genot het was om deel te mogen zijn van dit proces en samen met een klein cadeautje dit te versterken.Dit project is zeer belangrijk om aan een band te bouwen tussen de jonge en oudere generatie. Vanuit onze kant konden wij verder niets aan festiviteiten plannen, dus hebben de studenten dat op hun beurt gedaan tijdens de bezoeken.

De meeste studenten hebben beloofd contact te houden met de winnaars ook na dit project, sommige hebben beloofd in de zomer maanden langs te komen. In de video's vertellen de studenten hoe het hun privé leven heeft beïnvloed. De meesten hebben gezegd dat het hun manier van spreken indringend heeft veranderd richting ouderen en winnaars in het bijzonder.

Een aantal van de studenten vertelden ons dat ze geleerd hebben hoe ze om kunnen gaan met hun eigen grootouders (sommigen zijn ook shoawinnaars) op deze heel nieuwe manier van communiceren. Ze waarderen het nu meer om tijd met hen door te brengen, met hen te praten van hart tot hart op een nieuwe frisse manier.

Het is een grote vreugde om van deze jonge mensen te horen wat ze uit dit project hebben gehaald. Sommige studenten hebben ook hun ouders meegenomen tijdens het jaar, en toonden hen deze levens veranderende ervaring. De corona crisis heeft zelfs de hechte vriendschappen verbeterd. En het feit dat de studenten aan het eind, na deze plotselinge pauze van bezoeken,de winnaars weer konden bezoeken, was een zeer grote zegen voor ons allemaal.Onderstaand foto's van de eindbezoeken


Veel plezier bij het kijken naar deze foto's,
Timek
In Katzrin - Roi, Ronna, Shira en Gali uit Mechina Meitsar met Jafim en Steve

In Ginosar - Amit Maya samen met Shachar en Eliram uit Mechina Meitsar 

In Neot - Mordechai Yotam, Emily Yuval en Oded uit Mechina Ma'ayan Baruch op bezoek PeretzRachel  Rivka


Photo's voor Steve

Einde van de jaar-evaluatie met Daniel, Baruch, Yuval, Emily, Roi and Roni (bezoekers van de winnaars in Kyriat Shmona) in Ma'ayan

In Chazor Oz, Roi en Vered van Mechina Kfar Hanasi op bezoek bij Mina

Itai en Dotan op bezoek bij Bracha (met haar kleinkind)Eindejaarsbijeenkomst  met Daniel en Timek in Kfar Hanasi met alle studenten van de mechina die deelgenomen hebben aan het Lechaim Project.De video's

Interview met studenten uit Ma'yan Baruch mechina, aan het eind van het projectjaar met  Daniël, Yuval en Emily,  in Kibbutz  Neot-mordechai.

https://youtu.be/PSoyv5jvC4o Engels
https://youtu.be/3VIAJuoCPlo Hebreeuws


Eind van het jaar opsomming met Meitsar studenten:

Overzicht van onze studenten uit Mechina Meitsar die met ons werkten in het Lechaim project in Katzrin, hebreeuws en engels. 

Overzicht van onze studenten uit Mechina Meitsar die werkten met ons in het Lechaim project in Chukuk en Ginosar, hebreeuwsAir-condition for Sofia from Tzfat

25 juni 2020

Beste vrienden,

Opnieuw een kort berichtje over de manier over de  werkwijze van  L' Chaim.

Op maandagmorgen vertelde Orit uit Tzfat mij over de situatie waarin de  90-jarige Sofa uit de Ukraine zich bevond.

Ze woont alleen in een gebied waar veel veel armoede voorkomt in Tzfat zonder air-conditioning. Sofa's gezondheid en welzijn lijdt onder de winterkou en de zomerse hitte doordat haar longen aangetast worden door de kou en door de warmte.  Sofa heeft een zoon die woont in de Ukraine.  Dus, toen ik van haar situatie hoorden om 01.00 uur in de morgen, besloot ik om de volgende dag (zonder enige twijfel) een nieuwe air conditioner voor haar te regelen. Dinsdagavond was het apparaat bevestigd aan de muur en deed het zijn werk.  Sofa kon niet geloven dat dit haar overkwam, omdat verschillende organisaties haar deze toezegging gedaan hadden, maar hun belofte niet waren nagekomen.  Ze kon niet bevatten hoe snel het apparaat geleverd werd en daadwerkelijk functioneerde. In maar 1 enkele dag was alles geregeld!


Sofia zit nog helemaal in shock nadat ze eindelijk een airco heeft.

Beste vrienden, we hebben uw support heel erg hard nodig voor situaties als voor Sofa en andere overlevenden.

Ik hoop dat u zich voor kunt stellen hoe het leven van onze overlevenden 100% verbeterd door het installeren van airconditioners. Het is een totaal ander leven. Het is het verschil tussen “gehenom” (hel) en “Gan Eden” (paradijs). Werkelijk waar! Nu bevindt Sofa zich eindelijk in “Gan Eden”. Met dank aan Orit uit Tzfat, Shir (die dit op facebook gezet heeft), Timek, (die u dit bericht in het Engels toestuurde), aan u (die ons zo wonderbaarlijk altijd weer het werken mogelijk maakt) en bovenal aan de G-d van Israël. Hallelujah.


Shalom Shalom,
Daniel

--

Daniel Braun

Email:danielxrw@gmail.com
Phone: + 972 54 772 3510
Website: lechaim2life.org.il (hebrew)
lechaim2life.org.il/english  (english)Open brief van 16 juni  2020


Shalom Beste vrienden,

In korte woorden zou ik u graag de groeten uit Israël doen. Zoals jullie kunnen zien, zijn de studenten terug gekomen voor het L’Chaim project. Ze hebben geweldige bezoeken gedaan en we voelden dat ze elkaar echt gemist hebben. Van beide kanten: de studenten misten de winnaars en de winnaars misten de studenten. Er liggen nog een aantal bezoeken op ons pad voor het jaar voorbij is, maar ik kan u zeggen dat het voor ons allen een grote vreugde is. Het brengt veel licht in de harten van mensen. En we zien veel vrucht die zich openbaart in de harten van de studenten.

Beste vrienden, we willen nog meer kunnen helpen. Om meer mensen te adopteren; we willen meer airco’s kunnen geven aan hen die dit echt nodig hebben, voor ondersteuning van vervoerskosten naar b.v. het ziekenhuis, elektriciteitskosten. Daarnaast zijn er nog algemene zaken waarin we voor deze mensen voorzien. Laten we samen doorgaan.

Toda raba,
Zeer veel dank,

Daniël Braun

Nieuws van het noorden

Meteen nadat de lockdown geannuleerd was, begon ik (Timek) de winnaars in de volgende steden te bezoeken: Kirjat Shmona, Chazor, Rosh Pina en Katzrin en de Kibboetsim in Chukuk, Ginosar en Neot-Mordechai. Het was geweldig om de winnaars weer te zien van oog tot oog en te zien hoe het met ze gaat. Een paar weken geleden begonnen de studenten me te begeleiden. Eerst de studenten van de school (Mechina) Kfar Hanasi en later ook de groep uit Ma’ayan Baruch en Meitsar. De vreugde was onvoorstelbaar groot om te zien hoe ze weer binnen konden komen en elkaar weer konden omhelzen. Tenminste voor hen die er niet bang voor waren. De winnaars ontvingen de studenten als vers levend water na een lange droge periode. Een periode waar ze nauwelijks enig menselijk wezen hadden ontmoet. Dat heeft sommige van hen zeer hard getroffen. Baruch HaShem dat we nu elkaar weer kunnen ontmoeten. In deze video kun je de studenten van Kfar Hanasi horen net voor ze de eerste bezoeken starten, na de lockdown.  De video is gedeeltelijk in Engels en Hebreeuws.

De andere video is van studenten van Mayan Baruch, die winnaars in kibboets Neot-Mordechai bezoeken. Ze vertellen hoe ze zich voelden toen ze de winnaars weer zagen. Ook deels in het Engels en Hebreeuws.

Geniet ook van de foto’s die bijgevoegd zijn die meer dan 1000 woorden spreken. Groeten, Timek Yuval, Oded en Emily op bezoek bij Rivka Rivka uit Neot, is 97 jaar oud en ontving ons met een grote glimlach. Wij omhelsden haar en luisterden naar haar interessante verhalen. Rivka is een van de winnaars die niet bang was voor het virus. Toen ik haar voor het eerst bezocht, vroeg ik of ik binnen mocht komen, of ze niet bang was om me te ontvangen. Ze antwoordde: bang waarvoor? Kom binnen! en we knuffelden. Zelfs tijdens de corona crisis bezochten en knuffelden haar kinderen en kleinkinderen haar. Rivka is een gezegende en vrolijke persoon. De meeste winnaars in de kibboets waren minder bang (onder de crisis) in vergelijking met de mensen in de steden.

Steve uit Neot is 87 jaar en ervan overtuigd dat zijn immuun systeem dit virus zal weerstaan. Het grootste deel van zijn leven heeft hij gezond geleefd, in verbinding met Elohim ,in dagelijks gebed. Wat hij gelooft is dat dit hem tot nu toe bewaard heeft tegen een hoop problemen en ziektes. Na het bezoek bij Steve waren de studenten en ik, zeer geïnspireerd.


Ofri Mika en Daniela met Ruchama in Chazor


Vered met Mina in Chazor


Roi met Bracha in Kirjat Shmona


Ofir en een nieuwe student met Marit in Chukuk


Itai met Bracha in Chazor

Nieuws uit Modiin en Tsfat van Shir

Ik ben heel blij dat, ondanks de corona crisis de diepe relaties die men opgebouwd heeft, niet verwaterd zijn in dit jaar. Ik was ontroerd te horen hoe elke winnaar gesterkt was door de recente ontmoetingen met de studenten en ik was zo blij dat de studenten eindelijk de kans hadden om de winnaars te ontmoeten en een foto te maken met hen als een blijvende herinnering. Deze bezoeken doen enorm veel goed voor de ziel en voegen een hoop licht toe aan hun levens. Het lezen van de vrijwilligersrapporten en opsommingen, verwarmen het hart. Wetende dat, zelfs zonder de vele bezoeken zoals ieder jaar normaal is, elke student iets van L’Chaim in zijn leven en hart zal toepassen en meenemen.


Hoe de studenten het programma van dit jaar hebben ervaren Rotem

Dit project heeft mij het belang geleerd van het investeren in de oudere generatie. Ik heb veel geleerd van hen over geluk en tevreden te zijn met weinig. Hoe een bezoek in de week een mens een hele week kan verlichten; ook mij!


Shira
In het begin was ik een beetje bang om vrijwilliger te zijn. De angst van 1 op 1 te zitten met oude mensen. Maar die gevoelens waren ongegrond als ik nu terugkijk op alle bezoeken.

Hagar -Het zijn van een vrijwilligers heeft me een hoop gereedschap gegeven. Naast het ontwikkelen van conversatie, en luistervaardigheden, heb ik een zeer goede band opgebouwd met Lillian en Yehudit. Ik leerde veel van beide en het was echt plezierig om hen beide te leren kennen en te weten dat het hen blij maakte.

Doron - Deze bezoeken hebben mij bewust gemaakt dat er mensen zijn in de wereld die zo wanhopig aandacht nodig hebben om blij te zijn. Als ik dat kan doen voor hen, zal ik het zo doen, zoals ik het zelf zou willen als ik op hoge leeftijd leeftijd ben.

Van de recente ontmoetingen van Rotem en Yonatan - Het was een zeer opwekkende ontmoeting. Wij stelden Eli een paar vragen, en vroegen advies voor de komende noodzakelijke IDF legertijd. 6

We aten samen pizza en spraken over geloof en andere interessante zaken. We brachten een groet aan Frida en gaven hem een fotolijstje met onze foto erin, en hij gaf ons een boek over zijn leven.

We hebben Shalom bezocht nadat we hem een lange tijd niet gezien hadden. Hij vertelde ons over de Corona periode en hoe hij deze had meegemaakt. We deelden onze plannen met hem voor de toekomst, over de school- academie en het leger. Voor dit bezoek hadden we een fotolijst van ons meegenomen. We moesten weer verder en zeiden tot ziens. Hij was erg dankbaar voor het bezoek en ontroerd.

Dan - Ik ging alleen op bezoek bij Esther, omdat Omer bezig was met een legeractiviteit. Ze was erg teleurgesteld dat dit voor nu onze laatste ontmoeting was. Tijdens de ontmoeting voelde ze zich niet goed. Toch was ze blij dat ik bij haar was. We hebben veel gesproken over het afgelopen jaar en voelde een echte verbondenheid. Tegen het einde van het bezoek gaf ik een fotolijst die we hadden gemaakt voor haar. Ze was erg gelukkig hiermee en moest bijna huilen. Het was een prachtig om mee te maken.

Hagar en Doron - We waren vandaag op bezoek bij Jehudith en hadden samen erg veel plezier. De eerste keer dat we langs kwamen, dat ze zoveel heeft gelachen, ze vertelde grapjes en was echt in een goede stemming. Ze vertelde ons, dat ze deze week bij haar dochter in huis was met de hele familie. Ze hebben daar shavuot gevierd en hadden veel plezier. Ze mist haar familie heel erg en heeft eindelijk iedereen gezien. Ze vertelde ons veel over haar kleinkinderen. 

Dankwoord van Isena
Ik zou Amuta Lechaim graag willen bedanken voor hun gulle donatie voor het bestellen en plaatsen van een airconditioner in mijn appartement. Mijn naam is Isena Kinsbursky,een overlevende van de holocaust. Ik woon met ondersteuning in een appartement in Tsfat. Het was voor mij niet mogelijk om een airconditioner te kopen. Hierdoor heb ik erg geleden door de hitte in de zomer. Het was heel erg speciaal voor mij, om een donatie te mogen ontvangen. Jullie verlangen om de oude van dagen en overwinnaars te helpen is heel erg speciaal. Er is geen enkele andere organisatie die dit doet in Israël.


Met veel respect en waardering,
Isena
L'Chaim-to-life

Een wonderbaarlijke  respons van onze studenten uit Modiin en Safet

22 april  2020

Lieve vrienden,

Dit is een extra brief die hoort bij het nieuws wat jullie gisteren ontvangen hebben.  Het bevat zeer diepe en prachtige ervaringsevaluaties van de studenten vanuit Baram en Modiin. Deze contacten met de Overwinnaars tijdens de Shoa herinneringsdag zijn een belangrijke brug.Met een beetje geduld kan je lezen wat het effect is van het “ L'Chaim project” op de studenten.

Geniet ervan,
Daniel braun

MODIIN

Tomer:

De ontmoetingen die ik met Chemda beleefd heb, hebben mij een dieper begrip gegeven van de problemen die overwinnaars als Chemda tegemoet zien. Het gevoel van eenzaamheid en financieel lijden waar veel Shoa overwinnaars nu mee worstelen. De herinneringsdag mist zijn als je de levenden niet ondersteunt en negeert. Als aanvulling heeft Chemda mij een manier geleerd om een positieve blik op het leven te ontwikkelen en daarmee sterker te worden.

Maanyan en Liyah:

Grootmoeder Sarah gaf ons een nieuw en uniek inzicht over de Holocaust herinneringsdag. Tijdens dit bezoek hebben we veel geleerd van haar wereld visie, geloven en haar meningen. Het is een ervaring die je veel leert over bepaalde onderwerpen. Wij hebbende verhalen uit de eerste hand gehoord en waardeerden de kans om een beter inzicht te krijgen over wat het eigenlijk betekent om dit lijden mee te maken. Het is mooi om te zien dat er in het dagelijks leven manieren zijn om hiermee om te gaan.  Tussen de gesprekken en verhalen door, was het belangrijk voor de mooie vrouw om interactief mee te doen in het gesprek. Het was erg belangrijk om het onderwerp tegemoet te zien met stille kracht en moed. Ze stond ons niet toe om een onderwerp te ontvluchten uit angst.  Zij maakt een zeer duidelijk punt met wat ze vertelt. Eentje die voor ons belangrijk is. Het is een voorrecht dat wij deze verhalen mogen horen.

Grootmoeder Sarah is een warme, inspirerende, en prachtige vrouw met een groot maar diep verlangen. Ze deelt de belangrijke boodschap die ze diep in zichzelf draagt. Onze gesprekken samen hebben een duidelijker visie gegeven, waar het over de Holocaust gaat. Deze gesprekken hebben ons en haar rijker gemaakt in ervaring en liefde.


Gal en Elazar:

Onze bezoeken aan Yehudit waren erg goed voor ons.. Het ontmoeten en leren kennen van deze vrouw, heeft ons geleerd dat zij een komieke vrouw is met een vreugdevolle levenshouding. Het voelt goed om te weten dat haar dagen vrolijker zijn bij bezoek. Dat maakt deze bezoeken erg de moeite waard.

Wij hebben nog dagelijks contact met haar, waar foto’s over en weer gedeeld worden.  Beide kanten voelen zich hier goed bij, met de wens om deze connectie te onderhouden voor zo lang  als mogelijke is.


Adar, Yael en Zohar:

De waarheid is dat we nauwelijks over de Holocaust gesproken hebben met Svetlana en Dimitri. Aangezien Svetlana hier niet graag over wil praten. Het zou een erg vreemde sfeer gecreëerd hebben als wij haar hierin zouden forceren.

Onze ontmoeting met de Holocaust overwinnaars, Svetlana en Dimitri, hebben ons in staat gesteld om meer te begrijpen over de belevingswereld die achter de Shoa herinneringsdag verschijnt.

Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen. De eerste is dat ze niet graag over de Shoa sprak als onderwerp. Dat zegt al heel erg veel. Dit was voor ons al een erg grote aanduiding van haar beleefwereld. Svetlana sprak daarentegen wel over het antisemitisme wat ze doorleefd heeft in Ukraine.

Svetlana leefde in de stad genaamd Harson in ukraine, waar ze thuis yiddish sprak en verder alleen de landstaal gebruikte voor buitenshuis. Alleen maar vanwege de omgeving die zeer antisemitisch was.

Het was overal. Op school en op straat was dit voor haar een zeer moeilijke ervaring.

De wortel van de Holocaust is de Jodenhaat. We voelen ons daarom beter verbonden met hen, Zeker nu we over de ervaringen van deze twee overwinnaars horen.

Geen van de vrijwilligers die wij kennen, heeft een directe familieband Shoa met  de overwinnaars. Daarom was het moeilijk om in het begin een familieverband te leggen met deze mensen die heel veel meegemaakt hebben. Het is soms erg moeilijk om een verbinding te voelen met iemand die erg veel op zijn schouders mee draagt.

Door deze gesprekken hebben we de kern gevonden die een hele hoop Shoa overwinnaars samen brengt. Wij hebben geleerd wat de betekenis van de Shoa is. allemaal door de gesprekken met Svetlana en Dimitri.
We kunnen nu met enige trots zeggen dat we twee doorbijters kennen die dit meegemaakt hebben.


Shiri Tamam:

Het is erg prettig om een nauwe familieband te vormen met Miriam! Ze vertelt soms verhalen waar ik aan haar lippen hang om niets te missen. Mij besef groeit in een vorm die ik nooit had verwacht.Mijn waardering voor alles wat ik heb, word steeds dieper.

Haar positieve energie is het beste wat ik in een mens kan vinden. Miriam is een prettige persoon, die een ontzettend mooie en sterke persoon is. Ik ben zo blij dat ik haar ontmoet heb!


Yael
De Holocaust Herinneringsdag is altijd al een dag vol betekenis geweest voor mij.
Op deze momenten denk ik terug aan een jaar die ik nu reeds heb beleefd met Oma Sara. Elke ontmoeting met deze speciale vrouw is weer een ander moment om te praten over deze gebeurtenissen die ons telkens weer verwonderd doen staan. Haar verhalen over deze tijd bewegen ons telkens weer tot verandering.


Tijdens de Holocaust herdenking van dit jaar, zal ik nadenken over de verhalen die ik uit de eerste hand heb ontvangen. Niet de verhalen uit de tweede of de derde hand. Dat is iets wat deze dag verandert in iets wat zoveel meer betekenis heeft. Iets waar soms een dieper begrijpen van de gebeurtenissen voor nodig is.

Nitzan
De familieband met Miriam heeft mij beïnvloed op een heel goede manier. Ik heb mezelf beter leren kennen. Mijn nood voor geduld en een wens om te geven, waardoor ik haar ook beter kon geven wat zij zelf nodig had. Twee a drie keer per week bel ik haar. Het is ook precies wat ik zoveel mogelijk probeer te onthouden. Het geeft mij vreugde om dit te mogen doen.

Na elke ontmoeting met Miriam, ga ik weer terug naar huis met een goed gevoel. Het is zo fijn om haar gelukkig te zien.

Tijdens dit jaar is mijn visie op de Holocaust herinneringsdag veranderd. Het kreeg een nieuwe betekenis die het de voorgaande jaren nooit heeft gehad. De gebruikelijke manier waarop ik deze dag ervoer is grondig veranderd. Over de jaren heen was deze dag voor mij een erg verdrietige dag. Dit was ver buiten de diepte die nu ervaar. Het was erg schokkend om dit onder ogen te zien.

Dit jaar voelt het ergens nog deels hetzelfde. Maar dankzij oma Sara is er nu een extra gevoel van waardering, naar de mensen die dit doorleefd en overleefd hebben. Deze hindernis in de tijd heeft velen het leven gekost. Heel veel mensen zijn hun geliefden kwijt geraakt. Desondanks deze verschrikking kozen deze mensen om door te gaan met hun leven. Om in Israel te komen wonen en daar met veel liefde nieuwe gezinnen te bouwen… Het is dankzij hun dat veel van ons, vandaag hier mogen leven. Dit heeft mij in laten zien dat de inzet hiervoor niet mag worden gezien als iets vanzelf sprekends. Deze mensen verdienen een ontzettend grote dankbaarheid vanuit ons samen.

SAFET

Yonatan Baram
De band die ik met de Holocaust overlevenden op heb mogen bouwen is erg sterk! Het is een voorrecht om deze mensen te mogen ontmoeten door dit programma. Aan het begin van dit jaar heb ik kennis gemaakt met Eli en Shalom. Direct kreeg ik het voorrecht om hun wereld binnen te stappen. Een wereld gevuld met levenswijsheid en ervaring naast een sterke wens voor leven. Hun vaardigheid om anderen iets te leren en te geven is zo veel waard! Ik heb er zo veel mogen ontvangen. In de weken die er op volgden, hebben onze wekelijkse ontmoetingen deze familieband alleen maar sterker gemaakt en dichter bij me geplaatst.

Voordat ik Eli en Shalom had ontmoet, was het moeilijk voor mij om in te beelden dat ik werkelijk een band op kon bouwen met een 70 jarige persoon. Laat staan een persoon die 98 jaar oud was!!
Deze notie zou voor mij totaal absurd zijn. Naarmate tijd verstreek, kwamen ze alsnog mijn hart binnen. Het was een hele ervaring om met een andere blik naar deze mensen te kijken. Het is zeer speciaal om te zien hoeveel we van ze kunnen leren. De voorgaande periode is niet makkelijk geweest. Het is in deze tijd geweest, dat ik erg veel sterkte heb mogen putten uit Eli, maar ook uit vanuit Shalom een deel heb mogen leren. Eli is een persoon die in zijn levenstijd zoveel heeft meegemaakt. Desondanks alles is hij nog steeds optimistisch. In deze tijd is het voor mij erg moeilijk om vrienden en andere mensen te ontmoeten. Vooral omdat dat op dagelijkse basis was. De persoon die ik op dit moment het meeste mis is Eli. Mijn gesprekken met hem zijn werkelijk zeer speciaal en ik mis deze interactie met hem heel erg.


Ik hoop dat ik Eli en Shalom weer snel mag ontmoeten. Het is goed om terug te gaan naar de normale alledaagse gewoonten. Onze diepe en lange gesprekken. In de tussentijd proberen we contact te houden via de telefoon. Wij putten dan nu hier onze kracht uit.


Hagar
Zowel Yehudit als ook Lilian, zijn geen overlevenden van de Holocaust. Toch is mijn band met hen erg belangrijk en betekenisvol. Het zijn beiden warme en liefhebbende vrouwen die al zoveel hebben meegemaakt. Hun verhalen zijn altijd spannend en informatief. Ik heb al zoveel geleerd van hen beiden en mijn dankbaarheid is daarom ook zeer groot. Dankbaarheid voor het ontmoeten van deze vrouwen en dankbaarheid voor het zien van echte kracht en liefde. Het is soms zo moeilijk om echte liefde en echte kracht te zien. Yehudith leert mij denkstrategieën in een veelvoud van spellen en leert mij daarmee ook een deel van haar kennis en denkwijze.


Bij Lilian heb ik heel erg veel geleerd over de oorlogen van Israel.Daarnaast heft ze mij verteld over haar man, Meir en zijn verbinding met Israel. Ik heb hen beide lief en waardeer ze dan ook ontzettend veel! Het is dan ook met grote dankbaarheid dat ik een privelege heb ontvangen. Als mijn aanwezigheid hun lijden en eenzaamheid ook maar een beetje kan verlichten, zal ik er zeker voor ze zijn.
Pesach: Bloemen en een video campagne voor de overwinnaars

13 april 2020,   19  Nissan, 5780


Shalom vrienden!

Wij wensen jullie allemaal een zeer gelukkige pesach vakantie toe! Deze week werd er door Shir een nieuwe maar grote campagne gestart voor de Shoa Overwinnaars in Tsfat en Modiin. Zij zond de bloemen, de studenten hadden video berichten opgenomen. Zelfs als de video's in de hebreeuwse taal zijn, kan je er nog steeds heel erg van genieten als je naar deze video's luistert! De studenten van dit jaar en het vorige jaar, hebben samengewerkt op dit prachtige project. Zij belden de ouderen op pen brachten hen een besorot Tovot of ook wel een wens voor geluk, gezondheid en kracht, tot deze corona pesach over is gegaan. We bidden dat dat snel een werkelijkheid mag worden.


Een hartelijke  groet van Daniel, Timek, Shuky en Shir.


Vandaag hebben we om de Pesach vakantie te vieren en herinneren, bloemen gedistribueerd aan de winnaars in Modiin. De vreugde was zeer groot!


Het zien van de Winnaars, maakt het moeilijk om ze zo ver van ons vandaan te zien. Het was voor de overwinnaars een complete verrassing en ze waren ongelovelijk enthousiast. Mijn enthousiasme was dan ook groot.


Als een toevoeging, heb ik vandaag alle winnaars die geen smartphone hebben, de video van onze vrijwilligers getoond. Samen met de mensen die met deze Overwinnaars door de jaren heen, een band opgebouwd hebben.  Iedereen heeft zichzelf op de foto gezet, zij het thuis of in een militaire zone. Allemaal om hun geliefde grootouders te feliciteren op deze vakantiedag. Het was onmogelijk om onze ogen droog te houden. Morgen zullen alle andere videos worden verzonden. in gedachten houdend dat het voor de seder aankomt. Het zal een grote morele ondersteuning zijn, als ze zien hoeveel er om hen gegeven wordt.  Tegelijkertijd zullen er morgen zullen in Safed, verschillende bloempotten aankomen bij de winnaars.

Het is geweldig en verwonderend om te zien hoe de levenskracht zo nu en dan zijn zijn veerkracht in volle glorie laat zien.
Het is dan ook ontzettend mooi om de verbindingen tussen mensen, telkens verder te zien groeien.  Zelfs als het vier of vijf jaar geleden was, sinds het laatste bezoek aan de winnaars. Het heeft iets in de harten van deze studenten achter gelaten.  Onze wens is, dat na alle omstandigheden tot nu toe, deze vakantiedagen  dagen van groei zullen mogen zijn.  Daarom is het goed om binnen in het hart te kijken, om te zien wat er nodig is. Wie zou er om zich heen kijken om te zien op de speciale mensen die we in ons leven gevonden hebben, om even verrder te kijken dan ons eigen zelf en de huls die daar bij hoort. om te zien waar hulp nodig is. Belangrijker nog, om gezond te blijven!!!


Video voor Judith
v=nUe0mZ7XGrY?https://www.youtube.com/watch

Video voor Shalom
v=udy1X_2f5kM?https://www.youtube.com/watch

Esther
v=HmSc6CYllFs?https://www.youtube.com/watch

 Clara
https://youtu.be/pQsUKwElArg

Video voor Shulamit
feature=youtu.be&v=NAgqwKNwVcg?https://www.youtube.com/watch L'Chaim activiteiten gedurende de corona crisis

2 april 2020, 8 Nissan 5780


Shir: verhaal over Shalom vanuit Safet.

In het midden van al deze chaos die deze wereld nu doorloopt, is er bewijs dat er niks in de weg staat voor het echte verlangen om te helpen. Shalom deelde met Orit (die elke dag langskomt, om ontbijt te maken en hem een riem onder het hart te steken) dat hij de laatste tijd nogal vaak uit zijn oude bed gevallen was, wat een hoop pijn veroorzaakte.  Zij bleef niet ongeroerd en deelden het gelijk met mij.Met gedeelde krachten en een hoop goedwil en verlangen om te helpen hebben we een bijna nieuw ziekenhuisbed voor hem kunnen kopen. In de avond werd deze geleverd aan het krappe huis bij SHalom door de jongens van Orit.

Helaas moeten de 'gezondheids organen' van de overheid nog met hun beloften over de brug te komen, wat misschien wel tot 2050 kan duren.....

Shalom

Het is belangrijk om te weten dat,  waar Shalom woont - in de kern van Safet -  auto's niet welkom zijn. Het bed is daarom midden door het dorp heen gedragen om aan te komen bij zijn huis. Het is een daad van ongetwijfelde doorzettingsvermogen en toewijding, om de slaap van Shalom veilig te stellen en hem een goede nachtrust te geven. De kracht wat een team genereert is niet te onderschatten, en de kracht die er ligt  in het 'geven'.

Studenten vanuit Baram bellen regelmatig met de Overwinnaars van Safet. Er zijn een hoop gesprekken met Shalom en hij lijdt erg onder de Corona-stilte. Zonder twijfel maakt Orit het een stuk draaglijker voor hem, maar het blijft moeilijk.Al die tijd alleen thuis met de vraag of ik al kom, dat hij me mist, maar de situatie niet geheel begrijpt.Gisteravond hebben we lang gesproken net voor het bed afgeleverd zou worden en hij was zeer blij om dit te horen.

De geweldige Esther probeert de crisis rustig op te nemen door series te  kijken, muziek te  luisteren, te rusten en dingen online leren. Het verlangen om te koken is verdwenen en ze mist haar routine en ontmoetingen met mensen en met  name de bezoeken van de studenten. Ze krijgt heel veel telefoontjes van de soldaten, studenten en oud studenten van de vorige jaren. Zij heeft vele malen geuit hoe ze dit waardeert.

Julie is verhuist naar en ander rehabilitatie-centrum na haar serieuze val. Ze uit dat ze blij is met de locatie , maar de limiten die gesteld worden aan bezoeken, vindt ze lastig. 

Zoals gewoonlijk zijn het de geweldige fijne mensen Moshe en Irena die hun optimisme aanhouden en rust houden.Voor Irena is dit een standaard-situatie aangezien ze  problemen heeft met haar voeten. Zij verlaat het huis zeer weinig en Moshe gaat voor 'solo wandelingen' op z'n gemak.

Eli gaat door met wandelingen bij zijn huis, en is blij dat we hem bellen en zegt dat zijn zijn zoon geweldig goed op hem let. Dit gebeurt op afstand en de communicatie gebeurt goed, dit als effect dat er voor alles gezorgd word.

Lilliam heeft ene hoop problemen gehad om de dood van Meir z'l te verwerken, en heeft moeite met het eigen herstel.

Judith uit Safet is zeer blij met de hulp tijdens deze moeilijke periode en bedankt ons vaak. Ook vertelden ze mij dat ze het niet makkelijk vind om deze hulp te vragen, maar het raakt haar hart en helpt haar verder op een juiste manier.Ze lijd een hoop onder het verlies van een routine, nu haar huis dicht is en niemand meer langskomt.

Shir: in het algemeen leert deze periode ons over de belangrijkheid van deze speciale connecties en ontmoetingen op een stabiele basis, deste meer in moeilijke tijden. Er is niks anders wat me blijer maakt in deze tijd, en mijn hart vult, dan een gesprek met deze geweldige grootouders van mij met hun reacties. Van beide kanten hoor ik positieve verhalen aangaande deze verbindingen tussen jong en oud, deze gezegende activiteiten hebben maar een naam: L'Chaim!
Het voelen van de liefde en zinvolle joodse activiteiten is duidelijk het juiste gevoel!!!

Elad: Shira en ik hebben gepraat met Moshe en Orna, waar uit kwam dat ze zoals altijd optimisch bleven.Sinds onze bezoeken gestopt zijn, en ze het huis weinig verlaten, zijn hun gewoonten ( in het algemeen) niet veranderd.Ze waren blij om van ons te horen.

Hagar: Zeer recent heb ik met Judith gesproken waar ze mentaal laag en depressief klonk.De huidige situatie is zeer moeilijk voor haar, maar nu kan niemand haar bezoeken op dit moment.  Ze zit de hele dag voor haar tv en voelt zich verdrietig, met de angst wat ze zal doen op de avond van de Seder en hoe ze het alleen zal doen...  Ze was wel blij met de voorraaden die geleverd waren door L'Chaim.

Dan: Omer en ik hebben gepraat met Esther die alleen thuis verblijft, waar haar kinderen haar niet bezoeken uit angst om de infectie te verspreiden.  Terwijl ze alleen thuis is, krijgt ze vaak belletjes om haar gezondheid te peilen.

Rotem: Jonathan en ik hebben de Overwinnaars onafhankelijk van elkaar gebeld, waaronder ook met Eli en hij klonk optimistisch.  
Ook wil ik graag toevoegen dat Eli wandelingen is gaan ondernemen, wat zorgelijk is. In alle zorg heb ik mijn opinie gegeven maar hij hield vol dat het helpt, en dat hij het kan zonder hulp te vragen. Het klonk alsof Eli de situatie niet geheel correct begrijpt maar het ook lastig vind om thuis alleen te verblijven.

Shir vanuit Modiin gaat door...

Onderstaand mijn opsomming van een aantal gesprekken die ik  (Shir)heb gehad met Overwinnaars:

Wonderbaarlijke Jeanette zegt dat ze kwaliteitstijd met zichzelf spendeert en geniet van muziek luisteren. Ze geniet van het huis opruimen, en warme goede gesprekken.

Judith vanuit Modiin vertelden mij dat dit een kans was om aan vriendschappen te werken, met als positieve kant dat ze een hoop grappige filmpjes kreeg van vrienden, lokaal of over de hele wereld.

Simi en Rafi waren zeer blij dat ik belden waar we gepraat hebben over de diepe les dat corona geeft: waardeer wat je hebt, gedraag je correct, en dat er iets groters is dan ons.

Miriam from Modiin liet weten dat ze best wel wat moeilijkheden ervaarden in het herstel van een aantal operaties die ze had ondergaan na een val, maar dat ze blij was dat ze tijdens de periode van de quarantaine gewoon in haar eigen huis mocht blijven.   Ook zij redde zich met de boodschappen.  Wel was ze heel gelukkig met de telefoontjes van de meisjes die haar regelmatig belden.

Onze charmante Shulamit zei dat deze quarantaine niet gemakkelijk  voor haar is omdat ze haar familie niet kan zien. Ze gaat niet naar buiten maar blijft optimistisch, maar ik heb haar ook vertelt dat waar ze al doorheen is geweest haar van binnen sterker heeft gemaakt. Ze was blij was om dat te horen.  

Mordechai gaat door een zeer moeilijke gezondheids crisis en is een stuk ouder geworden, wat mijn gevoel voor hem aangaande corona niet veranderd heeft.

Hij is verzwakt en speelt weinig schaak meer, wat een van zijn enigste pleziertjes in leven was, maar hij was blij dat ik hem belde en hij vertelde mij dat Hagit  (vrijwilligster sinds 4 jaar en moeder van vier kinderen, met een prive zaak)  die normaal gesproken wekelijks langskomt, nu gebeld had tot zijn plezier.

Chemda heeft zoals gebruikelijk haar humor om het probleem te verlichten, 'om limonade van citroenen te maken'. Heel veel 'kleinkinderen van dit jaar en vorig jaar' belden ook, naast mij en zij verzekerde mij dat ze zich allerminst verveeld.

Riri zegt dat ze deze periode als hersteltijd pakt, en ze voelt zich ook al beter na de erge gezondheidsproblemen (naast de ademhalings problemen). Zes maanden geleden ben ik bij haar blijven slapen om me er van te verzekeren dat het goed met haar ging in de nacht. Ze is dankbaar dat ze zich beter voelt en daar zijn wij ook blij om, wel zegt ze dat ze voorzichtig is met naar buiten gaan.

Svetlana, Dimitri, Groetmoeder Sarah en Abraham waren zeer blij om mijn moeders cakes te ontvangen (waarvan wij weten dat ze die geweldig vinden en speciaal voor hen gemaakt zijn).De twee koppels pakken samen de moeilijkheden die ze hebben op en het maakt me blij dat ze samen zijn.

Timek uit Galilea:

Ik zie en ervaar dat onze studenten elke Overwinnaar bellen met liefde en toeweiding, het doet beide partijen goed.

Wat me zeer erg bemoedigde was om te zien dat tijdens deze moeilijke dagen, Yuval die nu in het leger is, de studenten gemobiliseerd heeft. Elke week bemoedigt hij de groep om tenminste twee Overwinnaars te bellen, om ze door deze periode heen te slepen. Ik zie het als de vruchten van het werk vanuit L'Chaim. De zaden die zijn geplant im de studenten hebben goede grond gevonden; in in deze tijd zien we daarvan de vrucht.  De studenten zijn ook erg verbonden met de Overwinnaars in deze periode, het geeft ze genoegdoening dat ze iets kunnen doen in deze tijden.

Rona als voorbeeld, is in contact met Ela, Anna en Jafim van Katzrin. Zowel Ela en anna blijven thuis en doen het op dit moment goed in deze periode.

Jafim

Voor Jafim is het anders, hij vecht met zijn gezondheid en heeft zijn dagelijkse wandelingen en ontmoetingen die nu gelimiteerd zijn, zo hard nodig. In zijn normale leven is hij al zeer alleen en nu is het alleen maar moeilijker voor hem.

Rona's ouders leven in NewYork waar de situatie niet gezond is op dit moment, Baruch Hashem dat haar ouders veilig zijn op dit moment.

Itai is in verbinding met Bracha die het geweldig vind, ze noemt de studenten "geliefden".

Linoi and Lilach with Bracha in Chazor

Een telefoontje van 'haar studenten' geeft haar extra genot en energie voor de rest van de dag, dit is het verhaal van de meeste Overwinnaars op dit moment. Baruch Hashem zijn ze allemaal veilig (af)wachtend in hun huizen, terwijl ze hopen op beterschap.  Elk belletje is een groot helpend moment.

Vered en Roy bellen Mina om de aantal dagen, ze heeft deze gesprekken serieus nodig over haar leef situatie. Vered en Roy luisteren geduldig naar haar en proberen haar aan te moedigen, ze houden van Mina met hun hele hart.

Mina in Chazor

Mina heeft enkele weken geleden een hart infarct gehad, waardoor ze zonder waarschuwing, vooraf, op de grond viel.  Niemand weet hoe lang ze daar gelegen heeft. Toen ze weer bijkwam moest ze zichzelf schoonmaken en daarna heeft ze een ambulance gebeld. De ambulance ging met haast naar het ziekenhuis en ze is nu weer thuis, maar ze is bang voor een herhaling. Met de behandeling die ze nodig heeft voor haar kanker, heeft ze ook vertraging (omdat ze moet wachten).  Dit zijn hartbrekende tijden en daar moet Mina over praten.  Ze heeft een luisterend oor nodig!  Op die manier zijn Vered en Roy haar levenslijn op dit moment.

Shalom,
TimekVervolg van het leveren van de basale behoeften van onze winnaars

26 maart 2020,  1 Nissan 5780

Geliefde vrienden,


De huidige grote uitdaging met Corona raakt ons allemaal. Zoals ik de situatie begrijp, is dit een duidelijk teken van HaShem dat deze wereld op een doodlopende weg aangekomen is. De menselijke ego heeft grote schade aangericht op deze planeet, en daar ondervinden we zelf de gevolgen van.
Kanttekening hierbij is dat ik ook duidelijk wil stellen dat dit geen straf van HaShem is.

Het is een grote uitdaging om te zien dat we onze huidige prioriteiten moeten omschakelen en veranderen. Het kapitalisme begint zijn doel op deze aarde te verliezen als doel om na te streven, we hebben geen keuze dan andere keuzes te gaan maken. De verandering kan ook niet halfslachtig zijn, maar moet kompleet zijn.  Hier speelt het potentieel van de mensheid een grote  rol, dat we in staat zijn om meer liefde en zorg  voor de aarde te hebben en een van hart tot hartverbinding tussen mensen.

Wij moeten wel door hebben dat dit geen grap is, levens staan op het spel, er zijn al mensen overleden. Als we voor het leven willen kiezen zullen we de moed moeten hebben hier voor te staan en soms onze ego opzij te schuiven. Het is los van alles een lang proces, maar we moeten starten met het leren van een nieuwe taal en wel direct.  Een nieuw lied: "Shir Chadash".  In Lechaim doen we ons best om tussen de jonge en oudere generatie een licht te ontsteken en een eenheid te bewerken. Dit heeft tot zover goede resultaten gegeven. Deze eenheid zou een voorbeeld moeten zijn om het woord van G'd te begrijpen, heb elkander lief als jezelf.

Deze week hebben we prachtige producten, eten en schoonmaakproducten gebracht aan een aantal Overwinnaars in het noorden. Timek zal hier meer over zeggen. Onze studenten gaan door met het bellen van onze Overwinnaars en blijven in contact met hen. Het is een groot voorrecht om te werken in onze tijd, al hebben we wel een lange weg te gaan.  Ook bidden we HaShem om  genezing van deze wereld  en heel basaal om  bevrijding.

Zeer veel dank aan iedere vriend over de hele wereld en in israël.  Zelfs in een tijd als deze , met name in een specifieke tijd als deze, blijft u ons ondersteunen.
Deze hulp hebben we hard nodig om door te gaan en onze overwinnaars te brengen wat ze nodig hebben in hun omstandigheden.

Heel veel dank, Toda Raba,
Daniel.


Van Timek:
Dit was de 2etweede week dat ik de Winnaars kon voorzien van de meest noodzakelijke goederen,
op deze lijst staan de volgende producten.
- vers voedsel, groenten en fruit
- opslagmateriaal, schoonmaakartikelen, toiletpapier, hygiëne materialen
- medische items

Ook hadden we tijd om een goed en leuk Pesach feest pakket in elkaar te zetten.


Het pakket is klaar

De Overwinnaars waren zo dankbaar vanwege deze hulp en aandacht. De laatste berichten zijn dat ze tot dit moment in goede gezondheid zijn.
Het is een vreemd gevoel om ze niet te omarmen en twee meter afstand te houden. Het begrip was er wel en niemand is bang, ze accepteren de situatie zoals het is.

Het nieuws en verhalen dat ik heb gehoord van de Overwinnaars over het contact met de studenten is prachtig.
Dit contact is zeer speciaal voor deze mensen. Yahav is een van de toegewijde en enthousiaste studenten van vorig jaar Mechina,wonende te Mayan Baruch, die studenten in actie gezet heeft. Op haar initiatief werd er een lijst opgesteld " wie wie zou bellen in Neot Mordechai en Kyriat Shmona".
Deze lijst is gevuld met oud studenten die zeer enthousiast verdeelden wie ze zouden bellen.

Orit in Safet, kookt maaltijden op een dagelijkse basis voor Shalom en levert deze af bij de meest nood hebbende.
Naast het voedsel worden er ook schoonmaakproducten afgeleverd, naast wat de ouderen nog meer nodig hebben.
Dit dankzij Shir die dit heeft geregeld.

Groeten,
Timek
 


Jafim krijgt zijn pakket

Luistert u naar de woorden van lof van onze geliefde Shoa Overwinnaar Jafim van Katzrin: https://youtu.be/I0IxoJzTTDc
Ook een woord van dank naar onze donoren in betrekking tot Corona in Israël van Daniël: https://youtu.be/ws3KpEKEYxM    
Een heel speciaal rapport van Lechaim

27 februari 2020,  2 Adar 5780


Verslag van onze studenten en vrijwilligers

We willen graag delen hoe onze studenten het deelnemen aan het Lechaim project ervaren en wat de bezoeken aan onze overlevenden voor hen betekend.

Rona, (Helemaal rechts op de foto) die uit Mechina Meitsar komt, heeft Aliya gemaakt vanuit Amerika. Haar ambitie is het bestuderen van filosofie. Ze heft zichzelf toegeweid aan een betekenisvol leven. Rona heeft samen met Gali, Shira en Roi de bezoeken aan Jafim, Ella en Anna in Katzrin gebracht.


Op bezoek

Rona: Voor mij persoonlijk is dit een van de meest betekenisvolle gemeenschappelijke integratie projecten waar ik ooit deel van ben geweest. Het bouwen van een persoonlijke verbinding met de Shoa overwinnaars is een proces wat het hele jaar door een positieve werking heeft op beide partijen. Deze ontmoetingen zijn vaak van persoon tot persoon. Mijn wekelijkse bezoeken zijn erg goed, Het is altijd verlichtend voor mijn hart om tijd door te brengen met hen. Het is goed om te weten dat ik iets gedaan heb wat er echt toe doet. Zeker als hun week helemaal goed is na een bezoek waar ze zo naar uitkeken. Het vult mij met een voldaan gevoel.

Itai komt uit uit Mechina in Kfar Hanasi. De bezoeken brengen hem in Chazor. Daar bezoekt hij Bracha samen met Chazor.
We hadden een gesprek met onze studenten over “vrijwilligerswerk”. Maandag is de dag waarop de studenten van de Mechina hun vrijwilligerswerk doen maar ook de dag om de bezoeken aan de Shoa overwinnaars af te leggen.


Samen op de foto
Itai en Bracha

Itai : “Het voelt voor mij niet als het zijn van een vrijwilliger. Het is voor mij niet het gevoel van het helpen van ‘Arme Bracha’. Dat is niet de situatie”. Het echte verhaal is dat we wekelijks Bracha bezoeken. Dit is niet het zijn van een vrijwilliger; dit is een prachtige ontmoeting. Voor ik in de namiddag op bezoek ga bij Bracha , heb ik in de morgen het echte vrijwilligerswerk al achter de rug. Dat werk is erg intensief en vermoeiend. Het bezoek is het tegenovergestelde daarvan. Het is erg ontspannend en helemaal geen “moeilijk werk”. Bracha is altijd erg vriendelijk naar ons toe en bied ons altijd iets te drinken en eten aan.

Als we samen zijn, voelen de prachtige gesprekken voor haar zo goed. Als zij gelukkig is dan voel ik mezelf ook goed. Als we zouden spreken over onze bezoeken als “Vrijwilligerswerk”, zou dat Bracha verlagen tot een arme persoon met een nood. Dat uitspreken of denken, zou heel erg arrogant zijn. Dat is absoluut niet het geval. We bezoeken overwinnaars van de Shoa omdat het belangrijk is voor ons. Het is een zeer speciaal project om aan deel te nemen door deze methode.


In de video vertelt Yuval over de indruk die het Lechaim project haar geeft.

Hij komt uit Mechina Ma’ayan Baruch en gaat samen met Emily, Oded en Yotam op bezoek bij Steve, Rachel, Rivka en Peretz. Deze byzondere mensen wonen in een kibboets die de naam Neot-Mordechai draagt. Onderstaande video is te bekijken door op de onderstaande link te klikken. Yuval spreekt engels en Hebreeuws. https://youtu.be/03lcND4x2CM

Deze voorbeelden zeggen een hoop over de gevoelens van onze studenten die in dit project deelnemen.

Twee bijzondere verhalen
speelden zich in de laatste weken af tijdens de wekelijkse bezoeken.

Ook Jossi's ondersteuner
Jossi samen met zijn vrienden: Shira(helemaal links), Noa, Aja, De ouders van Shira en Jossi’s ondersteuner. Op een dag bracht Shira haar ouders mee om te zien hoe zij betrokken is bij de bezoeken aan de Shoa overwinnaars. Shira is een van de studenten die Jafim in Katzrin bezoekt.
Het volgende gebeurde terwijl ik (Timek) op bezoek ging bij de studenten en Shoa overwinnaars. De mensen die ik op deze dag ging bezoeken, waren Tsipora, Marit en Jossi in De kibboets genaamd Chukuk. De auto stond geparkeerd terwijl ik de pakketten voor Jossi uit de auto aan het halen was. De pakketten van Jossi voor het bomenfeest. Shira sprong uit haar auto die ze net naast de mijne geparkeerd had. Ze was zojuist aangekomen terwijl ik met de pakketten bezig was. Het was een totale verrassing om Shira hier in de kibboets te zien. Het was ruim 50 kilometer bij haar gebruikelijke bezoeklocatie vandaan.
Mijn vraag aan haar was simple; “Hoe komt het dat je hier bent”? Ze wees naar haar ouders die haar hier naartoe gebracht hadden. Deze plaats waar niemand van tevoren gepland had om hier gezamenlijk te zijn! Haar ouders hadden een dag vrij af genomen om vanaf Modiin naar galilea te komen(?) om samen met hun dochter op bezoek te gaan bij de Shoa overwinnaars te Katzrin. Na het bezoek in Katzrin waar ze Jafim, Anna en Ela bezocht hadden, Nam ze hen mee naar een van haar vrienden in Chukuk. Noah is betrokken bij Lechaim en doet de bezoeken aan Jossi. Zo gebeurde het dat we gezamelijk een verrassingsbezoek brachten aan Jossi.

Noa en Aja warren zoals gewoonlijk met Jossi in gesprek rond de tafel. Plotseling was het huis van Jossi vol met zes mensen die allemaal liefde en licht kwamen brengen in zijn kleine huisje. Dit moet hij zeker hebben gevoeld.Voor Jossi was dit een hemels moment. Hij zo gelukkig! Aan het einde van de dag waren de ouders van Shira erg onder de indruk van de grote impact die hun dochter en vele andere studenten hebben op het leven van deze Shoa Overwinnaars. De wekelijkse bezoeken hebben werkelijk een groot effect.
Ze zijn hierna zeer tevreden naar huis gegaan met grote vreugde over wat ze vandaag gezien hadden.


Het bezoek van Noah en Hila aan Chagit

Op afstand maar toch dichtbij
Noah (andere Noah) en Hila waren op bezoek gegaan bij Chagit in Kibboets Chukuk.

Chagit was erg gelukkig en had de gewoonte om elke maandagmiddag op ze te wachten. Dit was tot ze viel. Ze was erg ziek en deze val was genoeg redden voor de familie van Chagit om haar weer in huis te nemen. Het is makkelijker om vanuit huis voor haar te zorgen. Op dat punt verloren ze daarmee de mogelijkheid om wekelijks een bezoek te maken. Desondanks dat verloren ze de hoop niet dat ze haar weer zouden zien! Ze bleven in contact met Chagit via de telefoon, maar waren niet in staat om haar te bezoeken op dat moment. Het was een erg lange reis via het openbaar vervoer.
Desondanks besloten ze om de bus te nemen en die hele afstand af te leggen om Chagit weer te ontmoeten.Zelfs als het maar een enkele keer was. Ze hadden een foto in een frame geplaatst waarin ze samen op de foto stonden en hadden er een briefje met een zegen voor haar bij gedaan.
Chagit was erg blij om deze daad van liefde te zien van deze jonge studenten. Noah en Hila hoefden dit niet te doen maar volgden hun hart desondanks de grote moeite!

Door dit te doen vervulden ze, misschien zonder het zich bewust te zijn, het grootste werk van de Tenach:  "Love your fellow neighbor as yourself”.

Met een hartelijke groet van Lechaim uit Israel,

Timek

Het aansteken van de Chanoekalichtjes met L'Chaim

26december 2019, 28 Kislev 5780


Chanoeka feesten in het noorden

Naast dat we een Chanoeka viering hadden in Kiryat Shmona, hadden we ook een viering in Chazor. Bracha opende haar huis voor de Shoa ouderen en de studenten in Chazor.

Bracha had zelf suvganiots gebakken ( soort donuts met allerlei zoete vullingen). Ze waren verrukkelijk zoals u kunt zien op de foto. De foto ernaast zijn Omer, Jaffa en Roni.

Roni met Bracha
Roni met Bracha.

Omer, Jaffa en Roni
Omer, Jaffa en Roni

De studenten namen veel vreugde mee en we zongen veel Chanoeka liederen, en deelden verhalen met elkaar. De studenten spraken hun waardering uit voor het feit dat ze deel hebben aan dit project. Bracha, Ruchama en Jaffa dankten de studenten voor hun bezoeken.

Samen op de foto

De studenten brachten donuts en andere dingen die op de tafel stonden naar Mina, die niet erbij kon zijn. Ze was zo blij.

Roy verfde en herstelde ook enkele gaten in haar muren en ik maakte haar lamp bij de ingang, dus nu heeft ze weer goed licht als ze haar huis binnengaat. De studenten vertegenwoordigen voor Mina waarachtig Chanoeka licht: in haar huis en leven. In die plaatsen waar we geen Chanoeka viering konden houden, en diegenen die ons niet konden vergezellen, heb ik bezocht en een Chanoeka kadootje van L’Chaim gebracht. Een mand gevuld met allerlei vers fruit en een persoonlijke zegen.

Gaatjes vullen

Mina is blij

Veel groeten van Jafim, Ela en Anna uit Katrin. Jafim voelt zich een beetje beter nu. Hij wandelt elke morgen 4 km. en dat geeft hem goede energie en betere gezondheid. Hij mist zijn zoon en kleinzoon die in Minsk wonen. Jossi, Marit en Tsipora van kibboets Chukuk genieten zoveel van de studenten. Chagit is gevallen en woont nu bij haar dochter, niet in de kibboets. Omdat haar gezondheid niet zo goed is, zal ze waarschijnlijk niet meer naar huis komen. We vinden het allemaal heel erg en bidden voor haar herstel en nieuwe kracht voor Chagit. We missen haar. De studenten die haar bezochten vergezellen nu de bezoeken aan Jossi en Marit.

Zoals u gelezen hebt in ons vorige verslag, bezochten studenten Eli Ram in het ziekenhuis een dag voor de operatie en vierden daar zijn verjaardag. Eli Ram is nog steeds in het ziekenhuis, herstellende van de operatie. Het gaat op en neer met hem. We bidden allemaal dat hij spoedig naar huis mag.

Ook Chana uit Rosh Pina is aan het revalideren na haar heup operatie. Rachel uit Rosh Pina was zo blij om me te zien en was erg blij met de Chanoeka wensen. Rachel voelt zich niet goed en het is zwaar voor haar om de studenten op een regelmatige basis te ontvangen. Het maakt haar verdrietig, omdat ze zoveel van hen houdt.


Rivka met Yuval Oded en Yotam

In Neot hebben we een nieuwe Shoa overwinnaar. Dat is Rivka, zij is 97 jaar en vanaf het eerste bezoek was ze verliefd op de studenten en zij op haar. Yotam: “Rivka kan goed horen en praten en ze wil dat we elke week komen. We hadden een geweldige tijd met haar”.

Fijne feestdagen
Timek

Bijlagen

Chanuka verhaal (engels)
Voorbeeld van YouTube-video Chanuka verhaal in het engels weergegeven
Chanuka story - english
https://www.youtube.com/watch?v=MFwk4nTZpJ0&authuser=0


 

Groet van L'Chaim

12 november 2019, 14 Cheshvan, 5780


Verslag van Mechina Bar Am in Tzfat

Ila bezoekt Yehudit

Ik arriveerde thuis bij Yehudit waar we een tijdje spraken over haar familie en toen speelden we enkele spelletjes domino. We lachten samen en het was echt fijn. Het was zo plezierig.

Jonathan en Rotem bezoeken Shalom

Jonathan en ik ontmoetten Shalom voor de eerste keer op 11.11.2019. Hij woont in een klein volgepropt huisje; we waren een beetje verrast over de hoeveelheid spullen hij hier heeft opgeslagen. Hij vertelde ons over de foto’s die hij genomen heeft van zijn familie en hoeveel hij van het leven houdt. Je kunt zien dat het zwaar is voor hem en speciaal als hij eenzaam is maar ondanks dat is hij gelukkig en vol leven. Hij erkent dat hij begrensd is lichamelijk en emotioneel maar hij lacht met ons en ondanks de taalbarrière lukt het ons om veel te vertellen. Hij is erg geraakt door ons bezoek en zegt dat we voor hem zijn als kleinkinderen.

Raaya bezoekt Eli

Eli beschikt over een kristalhelder verstand en is onvoorstelbaar geïnteresseerd. Tijdens elke ontmoeting met ons leert hij ons een enorme hoeveelheid nieuwe dingen. Hij is een erg sociaal en wijs mens die ervan geniet om ons zijn levensverhaal te vertellen. Elke keer praten we over de Israëlische maatschappij, Judaïsme en filosofie. Eli vertelt ons over zijn levenservaringen en de oorlogen waarin hij heeft gevochten. Ook over enkele grote mannen die hij kende zoals Yigal Allon en Rechavam Gandi. Wij op onze manier vertellen hem over het leven in de mechina en over onze studies aldaar. Een andere keer toen ik Eli bezocht, was het echt verbazingwekkend en we genoten ervan. Door de vele dingen die hij me
vertelde was het fijn om hem dieper te leren kennen en ik vertelde hem ook wat van mezelf. Hij vertelde me waar hij was, en zijn ervaringen tijdens de tweede Wereldoorlog en over zijn vrouw, zoon en kleinkinderen. We spraken ook over dichters. Hetgeen me liet zien wat een wijs man hij is en ook dat was een onvoorstelbaar rijke ervaring voor mij.

Verslag van Shir in Modiin

Bezoek aan Shulamit

Shira, Avi en ik (Shir) slaagden erin om eindelijk samen te zijn met Shulamit nadat we twee weken geprobeerd hadden haar te bezoeken omdat ze zich niet goed voelde. We brachten haar pizza en salade en praatten een tijd. Ik ontdekte dat zij ,net als ik, graag leest maar vanwege een gezichtsprobleem sinds haar geboorte kan ze nu niet meer lezen, hetgeen
voor mij klinkt als een nachtmerrie. Ze sprak ook een beetje over Chanan en zei dat hij haar huis had ontworpen/aangepast voor haar en het was echt plezierig om daar te zijn en haar te leren kennen.


Tomer en Noam bij Chamda in Modiin

Ariël, Talia en Ma’ayan bezoeken Riri in Modiin

Verslag van Timek uit het Noorden

De studenten van de mechina Meitzar, Kfar Hanasi en Ma’ayaan Baruch bezoeken de Shoa overwinnaars week na week. Ze houden ervan zoals u op de foto’s kunt zien. Enkele verhalen volgen onderstaand.

Bezoek aan Chagit in kibboets Chukuk

Het is dit jaar de eerste keer dat we Chagit bezoeken. Het was een geweldige ervaring voor haar. Volgende week kloppen Noah en Hila om 4 uur op maandagmiddag aan haar deur. Elke week. En het feest begint. Chagit vergeet haar ziekte en verdriet meteen zodra de studenten een stap binnen de deur van haar kleine huisje zetten. Noah bracht haar gitaar en
zangboek mee en ze begonnen samen liederen te zingen. Prachtige Israëlische liederen uit het verleden en het heden. Er zijn geen woorden voor deze prachtige verbondenheid te beschrijven. De tijd gaat verder. Opeens rinkelt de telefoon: het is zes uur in de namiddag, tijd om terug te gaan naar de mechina. Noah en Hila geven Chagit een stevige omhelzing en
rennen naar de bus. Chagit is overweldigd door een grote vreugde en geluk en weet dat ze volgende week terug zullen komen.

Bezoek aan Jafim in Katzrin

Voor Jafim zijn deze bezoeken uitermate belangrijk, omdat hij geen familie heeft in de buurt. Gali, Shir, Roeh en Rona bezoeken Jafim elke week. De studenten aanvaarden Jafim zoals hij is, met een grote puinhoop in zijn huis. Het doet er niet toe. Ze kijken naar zijn hart en vinden het fijn om met hem te praten. Het punt schoonmaken pakken we pas op nadat we
hem vaker hebben bezocht. Jafim heeft al ons aanbod ,om hem te helpen met schoonmaken van zijn huis, geaccepteerd. Dat is een grote vooruitgang. Jafim zit er ontspannen bij en zijn gezondheid is verbeterd sinds de bezoeken weer zijn gestart. Dat is een goed teken. We praten over politiek en spelen een schaakspel.Steve in Kibboets Neot- Mordechai

Steve is een heel interessante man om te bezoeken en om mee te praten. De studenten houden van zijn interessante verhalen en zijn levenservaring. Zodra Steve zijn archief opent met foto’s en artikelen die hij heeft gemaakt en verzameld van de onafhankelijkheidsoorlog in 1948, raken de studenten verbaasd.


Eli Ram en Batia in kibboets Ginosar

In kibboets Ginosar begonnen de bezoeken door de studenten op een zeer onverwachte manier. Zowel Eli Ram als Batia werden inderhaast naar het ziekenhuis gebracht, net nadat de studenten hen voor de eerste keer ontmoetten. Batia keerde afgelopen donderdag terug naar huis- het leek goed te gaan- maar ze overleed onverwacht op vrijdag. De studenten en ik bezochten haar broer en dochter tijdens de week van rouw (shiva). Eli Ram kwam ook weer terug uit het ziekenhuis en hij ontving de studenten in een zeer goede stemming. Dat was een gelukkig moment voor ons allemaal. Eli Ram moet volgende week terug naar het ziekenhuis voor een operatie. Het lijkt mij erg serieus, maar hij vertelde me: “Ik heb Nazi
Duitsland overleefd, en veel ander verdriet in mijn leven. Er is niets voor mij om bang voor te zijn. Ik zal ook deze operatie overleven”.


Bezoek aan Shalom en Mina in Chazor

In Chazor bezoeken de studenten Moshe en Jaffa, Bracha, Ruchama, Mina en Shalom. Shalom Cohen is een nieuwe Shoa overwinnaar uit Tunis. Hij is half verlamd, dus dat is een uitdaging voor de studenten. Dotan en Niv bezoeken hem en kunnen met hem een wandeling maken in zijn rolstoel. Mina en de studenten matchen heel goed samen. Nu vergezelt ook Oz Roy en Vered. Ze helpen haar met schoonmaken, doen boodschappen voor haar en zelfs koken ze een maaltijd voor haar. Mina doorloopt een chemotherapie behandeling. We bidden dat de resultaten goed zullen mogen zijn voor haar.

Zegeningen aan eenieder van u die L’Chaim steunt!

 


Verbonden harten in éénheid

24 october 2019, 26 Cheshvan 5780

Shalom beste vrienden,

We hebben de Joodse feestdagen achter ons liggen en staan klaar om de onze studenten te begeleiden in hun bezoeken. Deze beginnen op een maandag van dit jaar. In voorbereiding hierop ben ik samen met Shir op bezoek gegaan bij de studenten van Bar Am. Zij maken deel uit van het programma daar. Samen hebben we deze groep student ontmoet die binnenkort onze overwinnaars gaan bezoeken in Sfat.

We kwam om klokslag half drie aan in het klaslokaal waar deze jonge mensen geduldig op ons zaten te wachten. Ze waren erg enthousiast over wat Shir te delen had over het programma. Ze is een toegewijde teamgenoot die de afdeling van Tzfat en Modi’in op een prachtige wijze leid. Ze vertelde de studenten over hoe ze L’Chaim vijf jaar geleden leerde kennen. Ze was toen nog zelf een student in de Mechina van Ma’ayan Baruch.

Ze legde aan deze jonge mensen uit dat deze ontmoeting zeer byzonder was. Gewoon om te laten zien dat de toeweiding die hoop brengt aan deze overlevers ze werkelijk van slachtoffers naar overwinnaars kan leiden. Shir deelde met de studenten over haar besluit om dit poject te blijven ondersteunen in haar legertijd. In het leger heeft ze een hoop vrienden gemaakt die erg enthousiast waren over meedoen aan dit project.

Het meest speciale deel van onze ontmoetings samenkomst was te vinden in Shir die het doel en de visie van ons programma perfect uitlegde aan deze jonge mensen. Nu kan zij als een jongedame, een verandering brengen naar de harten van veel jonge mensen die door het land verspreid wonen. Tegen het einde van de samenkomst waren de studenten erg enthousiast en wilden graag beginnen aan dit project. Persoonlijk heb ik niets tegen de studenten hoeven zeggen. Het was voor mij een genot om gewoon te zitten en te luisteren naar de woorden die Shir recht vanuit haar ziel sprak.

Graag zou ik iets delen wat mijn hart raakte op een bijzondere wijze. Ze vertelde over de keren dat ze contact gezocht had met de overwinnaars na haar reis uit het buitenland. Ze verrasten haar omdat deze sterke mensen noemden dat ze van tijd tot tijd nog steeds bezocht werden door studenten die ze twee, drie of vier jaar geleden voor het eerst hadden ontmoet.
Deze Jonge mannen en vrouwen bleven niet bij de gebruikelijke bezoeken en telefoontjes. Sommigen maakten tijd voor de overwinnaars en op sommige gelegenheden namen ze zelfs familieleden, of de hele familie mee. Dit ging op die momenten dan over een moeder, een vader, een broer, een zus, of iedereen van het huisgezin. Ik kon mijn oren niet geloven en voelde me verheugd en trots bij het horenvan deze woorden.

Na de samenkomst in Mechina kwam ik terug naar mijn huis in Zichron en Shir reisde terug naar die van haarzelf in Modi’in.De grootste verrassing kwam op de dag daarna. Ik kreeg van Shir een berichtje. hierin omschreef ze de verrassende ontmoeting die ze had gehad met de nieuwe studenten in Modi’in. Deze studenten overwogen om te gaan helpen met het project in hun eigen woonplaats. Shir had verwacht dat het hier zou gaan over zes studenten. Tot haar grote verbazing bleek dat het hier ging over 29 studenten die bereid waren om hun inzet te geven in dit project voor onze “overwinnaars” in Modi’in!

Ik zou graag mijn grote dankbaarheid willen uiten voor een zeer speciaal persoon in Nederland. Een sterke en bijzondere vrouw met een groot hart heeft ons 2000,- euro geschonken. Gewoon omdat ze een sterke verbinding voelt met het werk wat wij doen. Tegelijkertijd zou ik mijn waardering willen noemen voor alle donateurs. Ze komen uit Noorwegen, Singapore, De verenigde staten, Canada en Israel. De toeweiding die ze geven aan het werk van L’chaim. Ik weet dat ze allemaal een gave geven die diep uit het hart komt.

Mijn grote dank is aan Hashem die voorziet. Het is een privelege om te zien hoe hij telkens voorziet. Hierdoor kunnen we dit heilige werk doen waarin de jonge harten en de harten van ouderen weer samengebracht worden. Zoals de tenach ons opdraagt, “laat zonen terugkeren tot hun vaders en de vaders terugkeren tot hun zonen.” We zijn gelukkig met en trots op het bereiken van ons 16de jaar van het bestaan van L’Chaim.

Met dank aan jullie allemaal! Aan de de studenten, de vrienden in Israel en daar buiten. En niet te vergeten, alle mensen die deelnemen aan het L’Chaim project.

Shabbat Shalom!

Sincerely,
Daniel
De bezoeken van Leah, Anna en Jafim.

31 oktober 2019, 2 Cheshvan 5780

Op een maandag had ik de gelegenheid gehad om op met vier studenten van Mechina Meitzarop bezoek te gaan bij twee van onze overwinnaars in de zuidelijke golan hoogten. Twee mensen die we daar bezocht hebben waren Anna en Jafim. Beiden wonen ze in Katzrin. De studenten zijn erg enthousiast om hun jaar samen met de overwinnaars te beginnen. Wekelijks een ontmoeten door het jaar heen en het geluk van deze mensen. Anna was erg gelukkig en gaf ons een warm welkom. Ze was op dat moment herstellende van een ooginfectie en een beeninfectie. Toch was het erg goed om te zien dat ze erg blij was met de mogelijkheid om deze studenten te leren kennen. Ze spraken over hun families (waarin de huisdieren niet gemist mochten worden) en waar ze vandaan kwamen. Ze heeft gewerkt met kinderen van elke leeftijd. Met twinkelende ogen heeft ze ons verteld over de momenten waarop ze studenten betrapt had op spieken tijdens een toets. Iets waar ze erg veel waarde aan hecht is eerlijkheid. De sfeer was erg goed en na een fotomoment gingen we met de wetenschap dat volgende week weer snel zou komen door naar onze volgende bestemming.

De volgende bestemming was het appartement van Jafim. Helaas heeft hij gezondheidsproblemen waardoor het erg lastig is om zijn woning goed bij te houden. De studenten hadden begrip voor zijn situatie en wilden hem graag helpen. Op het moment dat we binnen kwamen speelde er muziek in het huis. Jafim zat te kijken naar een erg vermakelijke muziekvideo.
Het was mooi om te zien dat de studenten bij hem kwamen zitten om gezamenlijk te genieten van de muziek terwijl ze gezamenlijk op de muziek meebewogen. Het was een goed moment om een nieuwe familieband te bouwen. Na een paar minuten stopte de video en verschenen de ervaringen die de holocaust en het einde van de oorlog van 1945 omschreven.

Hij heeft ons ook over zijn familie verteld. De studenten schijnen erg onder de indruk te zijn van de tijd die ze met Jafim door hebben gebracht. Ze zien er erg naar vooruit om hem dit jaar te bezoeken. Ze hopen hem dan ook te kunnen helpen met het organiseren van zijn woonruimte.


Het bezoek van Jonathan aan Eli en Shalom - Het was voor mij de eerste keer dat ik op bezoek ging bij Eli. Een overlevende van de Shoah. Dit is op een maandag geweest. Hij nodigde mij uit om binnen te komen en bood me iets te drinken aan.
Langzaam maar zeker raakten we beter bevriend en spraken we over onze respectievelijke families. Ik liet aan Eli een foto zien van mijn familie met een beschrijving van iedereen die dicht bij mijn hart staat. Daarna noemde ik het volgende bezoek waarin ik graag langs zou willen komen met een andere student. Zijn naam is Rotem en hij komt uit Mechina. Een paar minuten later vertelde hij me over zijn familie, het leven in het concentratiekamp en zijn immigratie naar Israel. Na zijn immigratie naar Israel aan het einde van de oorlog ging hij werken in een speciale militaire eenheid onder het commando van commandant “Gandhi”. Hij was al wat ouder tijdens zijn dienst tijd. Eli vertelde ons over wat het meest belangrijk voor hem was in het leven. Goede vriendschappen, gerespecteerd worden en promotie maken naar een hogere functie.
We waren het met elkaar eens dat desondanks het gat in leeftijd, er een goede klik was met elkaar. Een warme en vriendelijke eensgezindheid die zonder twijfel door zal zetten in al onze bezoeken. Aan het einde van het bezoek kreeg Eli een telefoontje van zijn zoon. Aangezien het langzamerhand tijd was om te gaan bereidde ik mezelf voor om mijn reis voort te zetten. Hoewel ik in gedachten had om mijn glas zelf aft e wassen was Eli vastberaden om dit zelf te doen. Hij liep kort hierna gezamenlijk met mij naar de deur.De vreugdevolle lichtbrengende eerste bezoeken van de Mechinot
(scholen ter voorbereiding op het leger)

24 oktober 2019, 25 Tishrei 5780


Beste vrienden van L' Chaim,

We hebben een opwindende start gehad van het nieuwe seizoen deze week met de bezoeken van de studenten aan de Shoah "Winnaars" deze week. Het enthousiasme van onze "Winnaars " was overweldigend en prachtig om het mee te mogen maken. De aftrap van het evenement in de gemeenschap van Kiryat Shmona en de follow up bezoeken
Ik pikte de "Winnaars" op in mijn minibus en bracht ze naar het gemeenschapscentrum in Kiryat Shmona , alwaar we ook de studenten van de Mechina Ma'ayan Baruch ontmoetten. Klara, de leidinggevende onder de "Winnaars" in Kiryat Shmona, had vooraf alle tafels klaargezet voor deze ontmoeting. De studenten mixten vrijwel meteen met alle aanwezige winnaars. Er was sprake van een directe "connectie" tussen winnaars en studenten en de atmosfeer was meteen goed. Het was alsof iedereen elkaar al langer kende, ook al ontmoetten ze elkaar voor de eerste keer. U kunt de lach zien op de gezichten van de overlevenden en studenten.


De eerste bijeenkomst in Kyriat Shmona


Studenten en winnaars in Kyriat Shmona


Ludmila met Roy


De hele groep

De volgende dag begonnen we aan de regelmatige bezoeken. Onderstaand de foto's van Roni en Yuval en Roy in het huis van Bracha. Yuval belde me gedurende haar bezoek om haar enthousiasme te uiten: "we genieten zo van dit bezoek, dit is zo geweldig om mee te maken."


Bracha met Roni Roy en Yuval

Een andere groep studenten bezochten Steve en Rachel in Kibbutz Neot-Mordechai. Ook op onderstaande foto's kunt u de blijdschap op de gezichten zien.


Steve met Oded, Yotam, Emily en Yuval (van rechts links)

En hetzelfde gebeurt tijdens het bezoek aan Rachel. De uitdrukking op het gezicht van Rachel vertelt alles!Rachel met Yuval Emily, Oded en Yotam

De eerste bezoeken in Hatzor

De dag erna bezochten we met de studenten de winnaars in Hatzor HaGlilit. Sommmige van de studenten hadden al een bewuste keus gemaakt om bepaalde Winnaars te bezoeken op grond van de introductie daarvoor. We ontmoette elkaar op het Centraal Busstation in Hatzor en vandaar gingen we van huis naar huis. Elke Winaar werd door twee studenten bezocht.

Hier kunt u ons samen zien met Bracha. Vered (het meest links) and Itai (achter Bracha) wist dat Bracha een perfecte match voor hen was! Ze bezochten haar vanwege de speciale connectie die ze hebben met haar via één van haar kinderen in in Beer Sheva. Na het bezoek, waren Itai en Vered zo enthousiast en vertelden me hoe geweldig fijn ze het hadden gevonden om Bracha te bezoeken en graag de bezoeken wilden vervolgen.


Bracha, Itai en Vered op bezoek bij Bracha

Onderstaande foto zijn genomen in het huis van Ruchama, Ofri en Mika (rechts). Na het bezoek vroeg ik hen, "Willen jullie Ruchama blijven bezoeken?" Het antwoord hierop was dat ze dat zeker wilden blijven doen!"


Op bezoek bij Ruchama - Ofri en Mika links op de foto.

Daarna bezochten we Mina. Helaas is Mina niet gezond. Ze zit midden in een chemokuur. De resultaten van de PET scan zijn niet goed, maar Mina vecht met alles wat ze heeft tegen haar ziekte. Mina kent meer strubbelingen in haar leven en daarom heeft ze een wat bittere gezichtsuitdrukking. Ze gelooft dat iedereen tegen haar is en dat ze alleen staat. Het is moeilijk haar vertrouwen te winnen en vast te houden. Ik heb de studenten gewaarschuwd dat wie er voor kiest om Mina te bezoeken, geen gemakkelijk jaar krijgt, maar aan het eind van het jaar wel met volle tevredenheid op het doorlopen jaar terug zal kunnen zien. Dit was de manier waarop de vorige studenten Ophre en Bar zich voelden toen ze hun jaar met Mina afsloten. Het contact met Mina is nog steeds niet verbroken en loopt nog steeds. Roy en Vered hoorden van Bar over Mina's situatie en hadden op voorhand al besloten dat ze die uitdaging aan wilden gaan. Na hun bezoek vroeg ik hoe ze hun bezoek aan Mina ervaren hadden. Hun gezichten verraadden verdriet en bezorgdheid, maar ze vertelden mij dat ze niet op zouden geven. Ik zie dit als een moedig besluit en wens hen alle wijsheid en kracht toe. Onderstaand de foto van Roy en Vered (links van Mina).


Op bezoek bij Mina - Vered en Roy zitten het meest links van Mina


Ginosar en Chukuk

Tijdens mijn verblijf in Hatzor, introduceerde Brigitte, de coördinator in kibbuts Ginosar, de studenten van Mechina Meitsar bij Eliram en Batya in Ginosar. Batya is net teruggekeerd uit het ziekenhuis, de jongelui konden daarom niet lang blijven. Eliram genoot met volle teugen van het bezoek van de studenten.


EliRam met Shachar en andere studenten uit Meitsar

Ruben, de coordinator van Kibbutz Hukuk, introduceerde the studenten bij de "Winnaars" Marit, Yossi, en Chagit die ook in Ginosar wonen. Chagit is een nieuwe Winnaar. Chagit zal zelf bepalen of, wanneer en hoe vaak ze onze studenten op bezoek wil hebben.

Ik was aangenaam verrast over de toewijding van de studenten dit jaar, de moed waarmee ze ons project instappen en voel ik mij optimistisch over de grote vreugde die dit jaar gaat brengen voor de studenten en de ouderen.

Dank u wel voor het samen dragen van dit geweldige project,
Namens het hele L'Chaim team - Timik, Shir, Shuki, Leah, Natan en Daniel. We wensen ook u allemaal een heel goed jaar toe.

Shabbat Shalom

Timek

--
Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Phone: + 972 54 772 3510
Welcome to our website at: lechaim2life.org.il

 


Gelukkig nieuw jaar!

6 oktober 2019, 7 Tishrei 5780

Nu een woord van mijn medewerker Timek...

Shalom beste vrienden,

Het was een vreugde om al onze Shoah "overwinnaars" te bezoeken in hun kleine appartementen en om te horen hoe het met hen gaat en hen een geschenk en eten te brengen voor de Hoge Feestdagen. Direct na Rosh HaShanah hebben Daniel en ik 3 "Mechinot" (voorbereidende militaire academie) bezocht waar we het "LeChaim" project hebben geïntroduceerd. Enkele van de studenten gaan als vrijwilliger beginnen gedurende hun komend academisch jaar. De visie van "LeChaim" die Daniel deelde is goed ontvangen. Zoals je op de foto hieronder kunt zien, was het een grote vreugde om zoveel jonge Israelisch te zien die zo enthousiast zijn om deelgenoot van dit project te worden. Binnenkort beginnen we met de eerste bezoekjes. We wachten vol verwachting op deze dag.


Daniel spreekt met de studenten van Meitsar Mechina

Ik heb de Shoah "overwinnaars" ook gedurende de zomer maanden bezocht toen de studenten op vakantie waren. Zoals je hieronder kunt zien genieten we van het samenzijn met elkaar terwijl we uitzien naar de komst van de studenten. Iedere keer als ik de "overwinnaars" ontmoet, vragen ze me "wanneer komen de studenten me bezoeken"?


Timek met Jafim uit Katzrin

Nu wil ik graag een verhaal met jullie delen over mijn eerste ontmoeting met een nieuwe Shoah "overwinnaar", haar naam is Sara. Mij werd gevraagd of het mogelijk zou zijn voor de Mechina studenten van Kfar Hanasi om een nieuwe "overwinnaar" te bezoeken, Sara, die in een verpleeghuis woont in de Kiboets. Om eerst Sara zelf te ontmoeten heb ik in eerste instantie contact gezocht met haar dochter, waarvan ik het nummer gekregen had. Ik kreeg haar (na een aantal pogingen) niet te pakken, dus besloot ik om maar naar het verpleeghuis zelf te gaan en te vragen naar een vrouw die Sara heet bij de receptie. Toen ik dat deed zei de secretaresse: "ja, ze is hier", en wees naar de vrouw die naast haar bureau zat. Ik keerde me naar Sara om en stelde mezelf aan haar voor. Ze keek wantrouwend naar me en vroeg op een verdedigende manier, "wie heeft je naar mij gestuurd en wat wil je van me?" Ik dacht, misschien is dit niet de juiste Sara die ik zou moeten bezoeken, maar ik ging door en verklaarde aan haar dat ik niets van haar wilde; alleen dat ik haar wilde bezoeken en een paar minuten met haar wilde praten. Het volgende wat Sara me vertelde was triest en schokkend; "Ik hoor hier niet! Ik hoor nergens in deze wereld! Voor mij is de bedoeling dat ik diep onder de grond lig!" Toen vroeg ze me: "hoe oud denk je dat ik ben"? Ik antwoordde, "voor mij zie je er uit als iemand in de 80". Ze begon te lachen en antwoordde, "ik ben 96 jaar". WOW. Ik zou haar nooit op die leeftijd geschat hebben. Sara is een mooi ogende vrouw op leeftijd. Toen ontdekte ik dat Sara Engels spreekt met een zwaar Amerikaans accent en het lijkt of ze geen Hebreeuws spreekt. Sara vertelde dat ze de activiteiten van het tehuis niet volgt omdat ze de medewerkers niet verstaat en zij haar ook niet. Ik veronderstel dat vanwege de taal barrière ze niet kan integreren en dat ze zichzelf daardoor waardeloos en verdrietig voelt. Ik weet nog niet zeker of dit het geval is. Ik vroeg haar naar haar leven. Sara vertelde me dat ze uit Brooklyn komt, ze heeft een goed leven met haar man gehad en ze hebben samen over de hele wereld gereisd. Ze was heel tevreden over haar leven in het verleden, maar haar situatie zoals die nu is, leven in Israel zonder Hebreeuws te spreken, is voor haar heel moeilijk om te accepteren en mee om te gaan. Ze is erg gevoelig en heeft een scherpe geest. Aan het einde van ons bezoek was Sara blij dat ik met haar kwam praten. Ze gaf me een stevige hand, keek me recht in de ogen, en zei: "Kom me nog eens bezoeken"!

Ik wens u een betekenisvolle Yom Kipur en een vreugdevol Feest!
Timek

Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Phone:+972547723510
Welkom op onze website: lechaim2life.org.il