Het tweede rapport van Chanoeka
20 december 2012,  Tevet 7, 5773

Jerusalem:

De nieuwe meisjes, hadden hun tweede visite op woensdag bij het ontsteken van de 5e kaars bij Miki.  Door hun bezoeken ontmoeten ze steeds meer van onze overlevenden. Na het bezoek heeft Tali prachige foto's gestuurt en en Maira vertelde me hoe ze zich voelde na het bezoek aan degene die ze had bezocht   'Ik voel dat deze vrouw zo sterk is en ze verdienen onze hulp en steun. Ik  voel mij verbonden met het lijdende en de donkere deel van de Joodse historie. ''Ety Avraham met haar bezoekIrena Shpitz met haar bezoek

Gina vertelde mij ook dat ze een goede connectie met Aliza Daniel. Beide konden praten in het Frans en het was voor haar een hele opwindende ontmoeting met zo'n speciale vrouw. Gina's ouders zijn heel erg speciaal en active vrienden van Amutat L'chaim en ons nu ook helpen.

Bat El – onze geliefde vrijwilliger is in verwachting van een tweeling. De nieuwe vrijwilligers helpen ons op de juiste tijd met alles wat ze voor de overlevenden doen.

Bedankt Vrijwilligers , jong en oud en vooral Miki, die deze week zoveel gedaan hebben.

Veel geluk en een vrolijk Chanoeka

Beer Sheva

Onderstaand een brief van Rozalie en haar familie, die ons bedanken voor de renovatie van haar huis.

Voor Amutat Lechaim en Daniel Braun

Onderwerp: Berkowits Rozalia

Ik ben Zvia Berkowits, ik schrijf in naam van mijn moeder Rozalia.
Ze wil je bedanken voor je grote hulp die je ons gegeven hebt met het aanpassen van haar appartement na het breken van haar knie.

"Ik ben blij om te kunnen vertellen dat na het reparen van het plavond niets meer op mijn hoofd valt, zoals het daarvoor wel deed. Ik kan vrij bewegen met mijn rolstoel en looprek in de woonkamer, badkamer, wc zonder enig probleem, omdat de deuropening wijder is gemaakt.

Voor ik je ontmoette, wisten we niet hoe we het moesten doen. Vanwege jou vrijgevigheid en jou hulp is het nu gebeurt en iedereen in mijn familie bedankt je voor mijn bijna nieuwe huis die ik nu heb. Goed gedaan! Ga zo door met het helpen van hulpbehoevenden.
Het is een geweldige hoop voor mensen, met een moeilijke periode in hun levens, tijdens de vervolging in de tweede wereldoorlog. Ze kunnen weer lachen vanwege jou charme en prachige ziel."

"Hartelijk bedankt vanuit onze harten."

Rozelia, Zvia en de rest van de familie.

Shderot:

De meiden die Maya hebben geadopteerd, kwamen Chanoeka vieren met hun overlevende. Maya had niet eens een Chanoekia. De meiden hadden een Menora en kaarsen bij zich. Maya zei opgewonden dat ze al een paar jaar geen kaarsen aangestoken heeft. Voor haar was het haar kans om het nu weer opnieuw te doen met een warm hart en lieve meiden. Het was zo speciaal dat ze tranen in haar ogen kreeg. De meiden besloten het de dag er na om weer te komen. Je kunt op de foto zien wat voor prachtige schaal vol met soefganiots en chocolade ze voor haar voorbereid hadden.

Bedankt lieve meiden, voor het brengen van het licht naar deze vrouw.

LinorHaifa:
Het hotel "Yarot Hacarmel" heeft het weer gedaan en nodigde twee overlevenden uit om de lichtontsteking bij te wonen, waarna er samen lekker gegeten werd. Ze werden binnen gehaald als koninginnen en waren zo overdonderd. Een groep medewerkers ging drie andere overlevenden bezoeken.Ze brachten een Menora, kaarsen en soefganiots mee.

Bedankt Pnina, die het werk aanstuurt in Haifa.

Wat impressies van acht dagen Chanoeka:Te beginnen met Daniel die kort wat verteld heeft over Chanoeka

Avinoam en Rosa, die samen de eerste vijf kaarsjes aansteken

Een stralende Rosa!Itzik, die helemaal opbloeit door de aanwezigheid van de studenten

Samen dansen op Chanoeka-muziek.

Workshop met EliramWorkshop met Rosa

Overlevenden uit het noorden van Israel, voornamelijk oostblok-emigranten met de studenten


Dit is het eind van een hele intensive week. Terugkerende naar de routine, doen we hetgene wat we moeten doen tot het volgende bericht.         

We wensen u het allerbeste
Rivka

 

Rapport van de Chanoeka gebeurtenissen

12 december 2012,  Kislev 28, 5773
 
 
Beste vrienden!

Deze week is het feest van Chanoeka. Dit feest is niet genoemd in de bijbel, maar in de boeken van de Maccabeeën. Het was een cultureel en religieuze worsteling vanwege de religieuze wetten die de Grieken (Antiochus) op alle Joden legde in Israël. De wonderen waren ten eerste, de militaire overwinning van het kleine leger tegen de grote en sterke. Ten tweede was er de schoonmaak van de Tempel (van vreemde idolen en offers). Ten derde was er de enig overgebleven pure lampolie, die acht dagen olie gaf om de Menorah te laten oplichten. dit is hoe ze de toewijding van de ouden in de tempel terugbrachten en de levensader van de joodse religie terugbrachten.
En hier zijn ook enige wonderen in deze feestdagen die wij deden voor onze overlevenden:

Pardes Chana:
Op woensdag kwamen R.Shachar en de bijzondere groep jonge mensen om Chanoeka te vieren (eerder vanwege de vakantiedagen) met onze overlevenden en met mijn gemeenschap waar ik mee werk. We kochten Soefganiots (Berliner bollen), Chanoeka-kandelaren en kaarsen voor ieder van onze geadopteerde overlevenden. Bij de viering werden ze uitgenodigd om de kaarsen aan te steken.

We hadden een dierbare vriend van de Christelijke Ambassade, Yudi Zets en haar collega Birte S. die LechaimToLife ondersteunen en de overlevenden persoonlijk kennen. Na de verwelkoming van alle gasten sprak Rabbi Shachar een korte overdenking uit over de betekenis van dit feest en begon, al spelend op zijn gitaar, Chanoeka liederen te zingen en David speelde op zijn viool. Het was indrukwekkend! Iedereen ging meezingen. Ze speelden en zongen prachtige stukken van oude en nieuwe liederen. Marti, een studen van de groep vertelde ons hoe hij zijn Aliya naar Israël gemaakt had en de luisteraars waren onder de indruk. Een van de studenten deed een aantal aantal mooie jongleer acts.
Het was zo goed om te zien hoe getalenteerd deze groep is. Onze overlevenden kregen ook een mooi pakket met groente en fruit.

Dank U, stichting LechaimToLife voor jullie vrijgevigheid en de prachtige groep die jullie iedere twee weken naar ons toe sturen. We waarderen het en koesteren dit privilege aan ons hart.

Rivka.


Beer Sheva: De renovatie van Rozelia's huis is bijna klaar en u kunt zien wat er is gedaan voor Rozelia.

1.  Opritten in de ingang en de tuin van het huis om een wandelrek en rolstoel gemakkelijk te kunnen manoevreren.

2.  Verbreding van de toegang van het toilet en de badkamer en bijpassende deur ophangen. Dit is ook voor de slaapkamer gedaan.3.  Vervangen van de waterleiding en de positie ervan in de badkamer.4.  Vullen van gaten en pleisteren van de muren en plafonds

5.  Van buiten het lekkende dak dichten.

U kunt op de foto's zien wat het voorlopige resultaat is (werk in uitvoering).

We hopen de foto's van het resultaat van het werk te krijgen en die in ons volgende rapport aan u te sturen.

Sederot:
Eindelijk is het stil en vredig. Laten we voor hen bidden dat het voor eeuwig is..... De meisjes van de Midrashiya gaan de kaarsen aansteken met de overlevenden.

Haifa:
Deze brief ontvingen we van het verpleeghuis "Sinai" in Haifa nadat Rabbi Shachar en zijn groep er waren voor de Chanoeka-viering:
Zelfs een beetje licht houdt de duisternis tegen.

Erkentelijkheid en waardering voor de grote daad van geven door Dhr Daniël Braun / Stichting "LechaimToLife"en de studenten van de voor-militaire opleiding in Keshet (Ramat HaGolan) en Rabbi Shachar, de leider van de groep. De studenten, niet lang geleden uit het buitenland gekomen, traden op met liederen, spelen en dansen en vertelde ons chassidische verhalen. Onze verzorgers waren tot tranen toe bewogen en het bracht een lach op de gezichten van mensen die we al lang niet meer hadden zien lachen. De verhalen van Rabbi Shachar over zijn reizen, naar plaatsen die herinneringen naar boven haalde van de luisteraars naar hun land van herkomst. De muziek
gespeeld door Rabbi Shachar op de gitaar en David op de viool, verwonderde en maakte grote indruk op alle luisteraars.

Veel dank voor deze bijzonder ervaring.

Michal Klarman / "Sinai" Haifa

Vandaag (zondag) gaf Daniël een inleiding over Chanoeka op "Sinaï". U kunt op de foto's zien hoe hij de kaarsen aansteekt met een overlevende.

 


Kiryat Shmona:   Chanoeka-vierin in Kiryat Shmona

Twintig meisjes van de Midrasha voor kunst (voor religieuze meisjes) in de Golan Hoogte, kwamen om Chanoeka te vieren met de Shoa-overlevenden.

Het was een vreugdevolle gebeurtenis. De meisjes kregen een warm welkom, met kadootjes en soefganiots (gevulde Berlinerbollen). Er is muziek gemaakt en er zijn Chanoekaliedjes gezongen. Er hing een warme harmonische sfeer. We hebben gedanst en gezongen en hebben geluisterd naar de verhalen van overlevenden.  
We hebben gesproken over de wonderen van Chanoeka en over de wonderen in ons eigen leven.   

Ifat, de leider van de groep bracht verslag uit:
"We hadden een erg ontroerende ervaring vandaag. De harten van de overlevenden staan zo open, ze staan zo open voor het contact wat we met ze hebben en het is zo eenvoudig om ze gelukkig te maken.  Hun ogen glansden. Door de verhalen heen, merken we dat het ons sterker maakt en het herinnert ons aan waar we vandaan komen en waar de bron ligt van onze Joodse identiteit".

Het bezoek aan Ida was heel speciaal voor ons (Ida is ziek en kan niet op de Chanoeka-viering komen.).
We hebben een hele mooie verbintenis met de bewoners in Kiryat Shmona. We zullen hier zeker mee doorgaan op een regelmatige basis. We zullen ze zeker elke vakantie ontmoeten!

Lechaim-to-life doet een kostbaar (apart gezet) werk om deze mensen gelukkig te maken."

Shalom, Timek 


 Chanoeka in Ginosar met de studenten van Meitzar
:
De studenten van Mechina (voorbereiding op het leger) van Meitzar, kwamen naar Genosar. Alle Shoaoverlevenden, die nog zelfstandig woonden, verzamelden zich bij Beit Savion voor the Chanoeka-viering. Er hing een atmosfeer van vreugde. De Chanukiah (Menorah), werd onder het uitspreken van de zegeningen ontstoken. Soefganiots, lekkere drankjes en andere lekkernijen stonden op de tafel. De students brachten gitaar- en Chanoekaliedjes ten gehore en dansten met de bewoners.

Eliram - was afgelopen week jarig. Guy, de gevonden broer van Eliram (via the facebook) bezocht Eliram. Hij kwam met bloemen en kadoos en met zijn uniform dat hij als soldaat gedragen had. Dit was een onverwachtse verrassing die nogal wat opwinding veroorzaakte.

Brigitte

 

Jerusalem:
We hebben een nieuwe geweldige groep jonge mensen die de bezoeken voortzetten in Jerusalem. Vier van hen komen uit Panama en drie uit Israel. Onder leiding van Miki hebben ze de overlevenden ontmoet en ze zullen ze deze week ontmoeten om de Chanoeka-lichten te ontsteken met hen. Hier volgen enkele van hun reacties:

Jina:"Ik vond het leuk om te mee te gaan en het maakte me gelukkig dat deze ouderen zo genieten van ons bezoek".

Bloria: "Deze ontmoeting was een heel speciaal moment voor mij en ook heel emotioneel. Ik voelde me zo gelukkig dat ik geïntroduceerd werd bij zulke speciale mensen, die zoveel meegemaakt hebben en zo gastvrij zijn. We waren welkom en ze openden hun hart voor ons. Ik wil het L'Chaim programma bedanken, voor het feit dat ik hier deel van mag zijn. Ik zie uit naar ons volgende bezoek."

Meira: In de afgelopen week heb ik het idee gekregen dat de overlevenden iemand nodig hebben om te luisten en voor hen te zorgen, samen met hen zijn ze niet alleen !!! Ik hoop hen te helpen en te ondersteunen met de hulp van G-d. Dank je wel stichting L'chaim, jullie behandelen deze mensen met vriendelijkheid. Goede actie, ik wens jullie het allerbeste!"

Tali heeft me wat foto's gestuurd van deze ontmoeting.  U kunt zien hoe deze vrolijke groep licht brengt in de huizen. Maakt niet uit waar ze komen.   Toen ik ze sprak
na het bezoek, kon ik aan hun gezichten zien dat ze enthousiast waren over deze eerste ontmoeting. Het meisje studeert hier in ons heilige land en in onze heilige stad! De speciale verbondenheid om deze mensen te leren kennen (die uit een hel gekomen zijn en een nieuw thuisland gebouwd hebben) geeft de meerwaarde aan het leven voor deze meisjes.  Eva met de meisjesEty    Anatoly en Larissa


Welkom lieve meisjes, we wensen jullie succes in de familie van L'Chaim to life.

Er zijn zo veel activiteiten dat we ons rapport in tweeën moeten splitsen.  De tweede komt aan het eind van de week.

Mijn allerhartelijkste groeten,

Rivka

----------------

Daniel Braun
E-mail: danielbraun.lechaimtolife@gmail.com
Phone: + 972 54 772 3510
Welcome to our website at: www.lechaimtolife.org
 

IDF Chanoeka ceremony, Tzfat en Beer Sheva
1 januari 2012, Tevet 6, 5772

Mijn dierbare vrienden!

Gisteren (25 december 2012) hebben we ons Chanoeka-project afgesloten. De opwindende viering vond plaats op de legerbasis van de Golanhoogte, die reeds overlevenden hebben geadopteerd uit Katzarin. Om 16.30 uur, werd ik vergezeld door twee IDF-auto’s, die de overlevenden verzamelden om samen naar de basis toe te gaan. Timek en ik, pikten ook nog wat overlevenden op en samen gingen we in een vrolijk convooy naar de basis toe. We werden geaccepteerd met enthousiaste soldaten die de culturele zaal hadden voorbereid met liefde, met respect voor hun gasten.

Om 17.00 uur begon het feest. R. de commandant van de unit, groette en benadrukte hoe belangrijk de spirituele connectie is is tussen twee generaties en het grote privilege om hier een onderdeel van te zijn. Ook ik mocht een paar woorden spreken over het wonder van Chanoeka en het feit dat we in alle tijden zeer weinig in aantal waren tegen zo velen, en de Eeuwige Geest, Die een connectie maakt naar ons hart, hield ons als Israelische natie in leven. Velen van ons waren enthousiast (ik ook) en begonnen we de lichten te ontsteken: soldaten, overlevenden en ondergetekende – ontstaken zes van hen – als een symbool van onze éénheid. Rabbi van Tzfat vergezelde ons tijdens deze gelegenheid en sprak over Chanoeka en de belangrijke connectie tussen twee generaties en de studies die deze met zich meebrengen. Eén van de soldaten, Osnat, sprak verlegen en enthousiast over haar eigen ervaring in het project van L’Chaim. Shlomo en Willy spraken een paar woorden en ook mijn goede vriend Jacob Mindel (die aanwezig was met zijn vrouw en één van zijn dochters) spraken enkele enthousiaste woorden. Daarna zaten we samen aan tafel aten we een lichte maaltijd. We gingen vervolgens onze eigen weg met een gelukkig hart en met een blij gemoed.

Opnieuw kwam ik terug in Zichron met veel vreugde en een gelukkige glimlach op mijn gezicht.

U, mijn vrienden van over heel de wereld, moet weten dat u voor mij volwaardige partners bent in ons project.

Ik wens u fijne dagen toe,

Daniel


Tzafat
De soldaten van het Noordelijke commando, de commandant van de basis D. sprak met mij over de telefoon en vertelde mij wat er gebeurd is op de basis. Vandaag staken ze de lichten aan met de overlevenden die ze geadopteerd hadden. Ze vertelde dat het een echt licht was voor deze eenzame mensen in het bevroren Tzfat. Ze kwamen met Sufganiots(oliebollen) gewikkeld in cellofaanpapier en kaarsen en zongen een Chanoekalied. Ze gaven de overlevenden het gevoel terug van de hoogtijdagen. Ze waren erg enthousiast en erg gelukkig vanwege dit voorrecht.

  Jacob Mindel

Shlomo  Willie

Gershon    De commandant

Gershon (de wat oudere man met de pet op), die met een stralend gezicht geniet van deze vieringen. Als ik de vrijheid mag nemen om hier iets aan toe te voegen (als administrator) zou ik dat heel graag doen. De Russische gemeenschap heeft als algemeen kenmerk gehad dat weinig Russische Joden nog wisten hoe ze de feesten des HEEREN moesten vieren. Dit is zeer vakkundig afgeleerd door de Sovjet Unie, door hier de culturele feesten en sport voor in de plaats te stellen als centraal punt in de samenleving.  Gershon heeft zichzelf ten doel gesteld dit opnieuw te leren aan zijn volksgenoten,met hulp van L'Chaim. Ik heb de eer gehad deze man te mogen ontmoeten en hij heeft een  sterk natuurlijk charisma,  waarmee hij heel ver komt in deze belangrijke taak. Mensen als hij maken een enorm verschil in de Russische gemeenschap van Kiryat Shmona!

 

  Joel 

Op de andere foto's ziet u een aantal overlevenden en uiteindelijk Daniel zelf, met een soldate van deze legeréénheid.

Beer Sheva
Afgelopen woensdag, kwamen de studenten van Nitzana om de eerste Chanoekalichten te ontsteken met de overlevenden hier. Yahel en Omer kwamen bij Esther Abu.  Voor Yahel was dit de eerste visite  aan Esther.  Hij heeft haar huisje geverfd en haar tuintje bijgewerkt (het grootmoederproject). De vriendschap tussen hen is speciaal. Zijn grootvader en grootmoeder zijn ook van Tunis en kwamen in hetzelfde jaar in Israel aan als Esther (1956). Hij hoort veel gelijke verhalen van zowel Esther als zijn grootouders. Hij probeert haar te bezoeken met zoveel mogelijk privébezoekjes in Beer Sheva en probeert haar mee te nemen naar buiten en haar tuintje verder te onderhouden, na de start van de renovatie. Hij houdt van haar en probeert haar zoveel mogelijk te helpen. Hij en Omer ontstaken de lichten met haar en samen hebben ze Chanoekaliederen gezongen. Ze was zo blij met de jongens.  

Menachem en Gill bezochten Yehoshua die erg eenzaam is en werkelijk wacht op hun bezoek.  Menachem, Avi en Gal kwamen om Menachem Goldman op te zoeken. Hij woont in een verzorgingshuis, maar heeft deze aandacht erg hard nodig. Hij was erg blij de jongens te zien.  Dit is het einde van de Chanoekabezoeken, we wensen alle jongelui en overlevenden gelukkige feestdagen.  Veel dank aan Pnina in het noorden en Limor in het zuiden, voor zo’n vruchtbare samenwerking.

Chag Sameach 
(gelukkige feestdagen)

Rivka


Vrolijk Chanoeka
14 december 2011, Kislev 18, 5772

Beste vrienden,

Volgende week, vieren wij Joden over de hele wereld en in Israel het Lichtfeest; Chanoeka. Ik wil graag wat gedachten met u delen hieromtrent.

Allereerst, is er een taaleigenheid in de Thora die me deed begrijpen wat er staat als G-d zegt: niet omdat jullie met zovelen zijn - houd ik van jullie, maar omdat je met zo weinig bent. In deze verbazingwekkende zin kunnen we zien hoe de Almachtige steeds opnieuw zijn wonderbaarlijke en verheven daden verbeterd - tegen alle menselijke betekenis of geestelijke waarneming in…

Dit is wat er gebeurde met Chanoeka. De Makkabeeën waren met weinigen en de Grieken waren met zovelen, en desondanks, wonderbaarlijk genoeg, opnieuw, ontdekten we de hoge geestelijke standaard van het geloof van een man met de naam Matatyhu. Hij wist dat de Almachtige Zijn mensen nooit zou verlaten.

Een ander wonder waarop ik u graag wil wijzen is het het wonder van de kan olie, waardoor de Menora acht dagen lang haar licht kon laten schijnen. Dit was het werk van de Almachtige. Het probleem zit veel dieper dan het lijkt te zitten: Door de generaties en de geschiedenis heen, ervaren we steeds weer opnieuw de betekenis van G-d. Het spijt mij om te moeten zeggen dat we vandaag de wetenschap aanbidden en de Universiteiten – we geven prestigieuze ‘awards’ voor de vorderingen van wetenschappers, gebaseerd op arrogantie en omdat, in verband met hun prestaties, de wereld daardoor een betere plek is om te wonen. De vraag is of al deze ontwikkelingen ons meer mens maken, ons helpen om de mensen beter te leren kennen met al hun unieke kwaliteiten, hen gegeven door G-d. Hebben de academici er een prioriteit van gemaakt om vooruitgang te boeken in het verbeteren van de mens als persoon of wil het mensen perfectioneren? Brengt het een beter leven voor de mensheid of teruggang?

De Makkabeeën en andere leiders hadden een zeldzame gave als het gaat om visie en spiritualiteit. Met alle respect voor de wetenschappers en de verfijningen die ze weten aan te brengen in de wetenschap, zal het een natie redden zonder geestelijke visie? Vandaag de dag is de trend (meer dan ooit) om de menselijkheid naar voren te laten komen in onze samenleving, om gebruik te maken van de momenten om te geven, om vriendelijk en gepassioneerd te zijn en de lichten aan te steken, want dat is hetgene wat wordt gemist.

Ik wil u er ook graag op wijzen dat dit grote wonder dat al 60 jaar voortduurt hier in Israel, we worden omgeven door miljoenen Moslims in het Midden-Oosten en daarbuiten en zij vragen om vernietiging van ons en onze erfenis. Ogenschijnlijk maken we geen enkele kans in de ogen van zovele Moslims, ook door 't geld wat ze bezitten en hun haat voor ons. En toch,er gaat van alles fout met deze mensen die slechte dingen in de zin hebben en kunnen we vandaag de dag zien dat in Arabische staten als Syrië, Egypte, Jemen en Libië, er onderlinge moordpartijen ontstaan. In de Bijbel wordt genoemd dat dit gebeurt vanwege de hand van G-d. We moeten ons de enorme taak herinneren die we hebben als de Bijbelse natie – de uitverkorenen die geroepen zijn om het licht aan de naties te brengen. De roeping van de Ismaelieten is om ons wakker te maken uit onze diepe slaap en sluimer, die de vooruitgang – waar we zo trots op zijn -- onze degeneratie veroorzaakt.

Op deze Chanoeka, wanneer we de lichten ontsteken met overlevenden, studenten en soldaten, zal ik niet aarzelen om te zeggen: “De geest, de liefde van G-d, houden van het verbond dat we ontvangen hebben en het land Israel – zij zijn onze wind in de rug.”

U bent, onze vrienden, als onze partners, om dit heilige werk te doen. U maakt de continuiteit mogelijk van een sterke geest, met een bijbelse houding, samenwerkend vanuit een menselijk hart – de echte sleutel voor redding. We zouden ons moeten herinneren dat de Westerse cultuur de resultaten controleren volgens hoeveelheden! Maar de waarheid is dat niet de kwantiteit maar de kwaliteit het meest belangrijk is. “Niet vanwege uw enorme aantallen - hield Ik van u, maar omdat u met zo weinigen bent. ”. We moeten onthouden en nooit  vergeten dat  (Netach Israel Lo Yeshaker = ) de Eeuwige van Israel Die niet liegt.

Daniel Braun