Sukkot - een tijd van vreugde

4 Oktober 2017, 14 Tishrei 5778

 

Modiin

Net voor de avond van Rosh Hashanna ging ik bij Janet langs die blij was mij te zien. De prachtige grote open tafel stond centraal in het bezoek, met lekkere maaltijden die al generaties in hun families circuleren.

Onder andere had ze haar eigen creatie uitgewerkt. Naast het bezoek van haar zoon was de aangetrouwde man van haar dochter aanwezig. Het was goed om onder deze omstandigheden samen met hen te zijn na de zeven dagen rouw voor Jaston, gezegend zij zijn herinnering. Janet was zeer bewust aanwezig in het moment.

Ik heb grootmoeder Sarah en Abraham ontmoet voor ze meereden naar hun zoon in Beersheba. Ze waren blij om me te ontmoeten voor het feest. Ook kwam er een verwonding ten sprake bij het been van Abraham. Veroorzaakt door een verkeerde medische behandeling. Gelukkig is het goed genezen. Wat ook ter sprake kwam was wat er gebeurd met de school vrijwilligers. De oma is enthousiast om mee te doen met het project en wacht geduldig af.


Mordechai

Mordechai gaf me een grote knuffel, en zei dat ik het grootste cadeau was, meer waard dan alles, voordat we ook maar iets gegeven hadden. Ik bracht hem de mobiel en hij hoorde hoe ik hem mijn zegeningen opnoemde. Hij haalde papieren en kranten tevoorschijn, met tekst er op over hoe hij gezegend was. Elk verhaal en elke brief bracht een ander verhaal. Een verhaal wat ik me goed herinner is het evenement van een schaakspel in Modiin, georganiseerd door studenten. Volgens de kranten was het een speciaal moment.


Rozita

Rozitza gaf me een grote knuffel en vertelden mij dat ze bij haar zoon was geweest. Zelfs Mickey haar zieke man, arriveerde en was bij de viering van het feest. Ze houdt van al haar kleinkinden en ze komen haar bezoeken. Ze hoopt dat dit blijft doorgaan, want het maakt haar blij.

Svetlana en Dimitri zijn verhuisd, en reageerden emotioneel over de kadoos en de zegeningen. Ze waren zeer uitgesproken over de zorg en liefde die ze krijgen, en dat we ze nooit vergeten. Ze zijn zich niet bewust van andere organisaties die hulp bieden in elke stad en en waren zeer blij over het feit dat we de bezoeken met de studenten regelen en helpen wanneer er hulp nodig is.


Svetlana en Dimitri

Ik heb Shulamit en haar dochter Ilona ontmoet. Ze was enigzins van streek dat ik 'weer met volle handen en cadeau's aankwam', maar het is leuk om het ze te geven en te zien hoe blij ze er van worden. Ze was zeer opgewekt toen ze de groet uit de grond van mijn hart hoorde. Toen we het over Rosh Hashanna hadden, kwam het gesprek op het punt van traditie en hoe belangrijk het is om dat te bestuderen, zelfs als je geen gelovige bent. We moeten tenminste 100% open staan door te luisteren en interesse te tonen, anders brengen we de ramp op onszelf voor het het niet luisteren en studeren van het Judaïsme en de Talmoed.


Rachel en Shir

Toen ik Rachel omhelsde, verraste haar opmerking mij. Toen we elkaar knuffelde en complimenteerde, zei Rachel dat er 'niemand zoals mij is'. De opmerking op zichzelf maakte veel in mij los, maar het was de eerste keer dat Rachel liefde en blijdschap toonde op onze ontmoeting. Nissim vertelde dat ze er een kleindochter bij hadden: Opaal, Saphier, Ravied en Topaz, allemaal met een naam van juwelen uit de borstplaat van de hogepriester. Ze hadden grappige verhalen over hun vakantie en ik vertelde mijn verhalen. Rachel was erg opgewekt over mijn cadeau en de zegening, met de belofte dat die opgehangen zou worden door haar zoon Chaim.

Op vrijdag kreeg ik een belletje van de gewaardeerde Chemda, die me vertelden dat haar man Yankele gestorven was een aantal weken geleden. Chemda en Yankele zijn een echtpaar uit Modiin, waar we de badkamer hebben gerenoveerd nadat Yankele een heupoperatie gehad had. Op zaterdag kwam ik op visite bij Chemda, die erg gebroken was. Er zijn een hoop herinneringen waar ze vol van zit en ze zegt dat ze het moeilijk vind om alleen te zijn. Zeer zeker aangezien ze geen kinderen heeft en vrienden ook ziek zijn. Alleen een aantal soldaten die ze in de "Europa-koffieclub" (club voor overlevenden) heeft leren kennen van tijd tot tijd. Ze zei dat het erg moeilijk is omdat alles aan Yankele herinnert. Ik vond het heel jammer dat ik niet meer van ze wist behalve een aantal ontmoetingen en telefoontjes, geladen met grappen, humor en de pijn van Chemda. Ze liet me liefdes brieven zien die ze aan hem geschreven had, en mij tot tranen toe bewoog. Ik vertelde haar dat ze contact moest houden en dat ze altijd kan bellen. Ze was blij dat ik gekomen was.


Pardes Channa

Een dag voor yom kippur kreeg ik een belletje van Roi. Hij is de donor van "Ariels bakkerij en gebakjes" hier in Pardes Chana en er word ook gedoneerd voor het noorden. Hij vertelt mij dat hij zaterdag een feestje gaat houden voor zijn 50e verjaardag. Op die dag wil hij openen met een aantal overlevenden, om die dag te spenderen met thuishulp. Een maaltijd koken, of uitnodigen voor een kop koffie of winkelen voor wat ze zouden willen, bijna alles is mogelijk. Deze speciale man, heeft zijn leven veranderd met geven en genieten, en daarmee is hij aan ons gerelateerd geraakt en deelt in de vreugde van het geven. Na even nadenken hebben we besloten in het voordeel van Lillian en Meir. Het zal hen goed doen!


Roi

Afgelopen zondag, een aantal dagen voor Sukkot ging ik met een aantal studenten van Neve Michael, die interesse hadden om onze winnaars een goede verjaardag te wensen. We hadden de feest locatie's vastgezet voor het feest en alles erom heen.
Eerst ontmoeten we Gizella die in het midden was van haar behandeling om haar bloed sneller te laten circuleren, ze vertelden ons dat dit hulpmiddel haar leven heeft gered en haar weer kan laten lopen. Ons moment van aankomst was voor haar een blij moment. We hebben met haar sproken over hoe we Rosh Hashannah en Jom Kippoer hadden doorgebracht.


Gizela

We hebben ons gehaast om bij Aliza te kunnen zijn, aangezien de studenten niet zo veel tijd hadden. Mayaan ziet Aliza als haar grootmoeder en heeft haar zelfs een uitnodiging gegeven voor haar bar-mitzva een paar maanden geleden. Mayaan wou haar grootmoeder een goed feest (Gak Sameach) wensen. Toen we daar waren werden de groeten uitgewisseld en zagen we iets prachtigs. Vorig jaar hebben we een poging gedaan Aliza's tuin nieuw leven in te blazen, maar dat was niet zo goed gelukt. Nu zagen we een levende tuin nadat Aliza geld als gift had gevraagd om te betalen voor de tuin, en dat heeft haar nieuwe wil om een tuin bij te houden ingeblazen. Dit was echt geweldig om te zien.
Vanaf dit punt moest ik afscheid nemen van de studenten en op mezelf doorgaan.

Aliza's tuin


Ik kwam bij Zippora en gaf haar het pakket voor de feestdagen, wat ze met vreugde van mijn aanpakte.
Vandaaar uit ging ik naar de Boarons die recent gezondheids problemen hebben gehad en heb met plezier even bij ze gezeten en zag met genoegdoening hou hun Sukka werd opgebouwd door vrienden. De volgende waar ik langsging was Yaffa, wiens moeder (Chaya) niet bij bewustzijn is. Ze ontving het feest pakket voor Morris en daarna ging ik door naar twee nieuwe dames die we het komende jaar zullen bezoeken. Hun verhaal volgt in detail in de volgende rapporten. Chaya, onze vrijwilligster kwam Lydia opzoeken in Ein Shemer.


Lydia

Ze schrijft: gistermiddag ontmoette ik Lydia, ze is gezond en blij me te zien. Zij vertelden mij dat ze contact had met de weinigen relaties in de familie in israël en haar broer die in Duitsland woont. Er was een feestdiner in het huis waar ze leeft, de werknemers vinden werken met haar plezierig en dat beïnvloed hoe ze haar behandelen. Een sombere ondertoon is dat Zvika een wild virus heeft opgepakt en nog in het ziekenhuis ligt, we weten niet of hij overleeft of wat de gevolgen zijn.

Klara belde mij op vandaag en meldde mij dat Lionid, haar echtgenoot overleden is.
Ze moest wachten op haar zoon die professor is aan de Berkeley universiteit en vandaag kwam hij aan om zijn vader te begraven.


Klara en Leonid met een studente.

We kenden hem alleen maar met deze vorm van dementie en konden daardoor geen relatie met hem opbouwen.Klara was koppig en sterk. Haar man viel stukje bij beetje terug tot een niet reagerende zombie, en zij stond naast hem op elk moment, elke seconde bij zonder twijfel en met onbreekbare kracht en toewijding. Terwijl hij niet wist wat er gebeurde hield hij vol, tot de laatste twee maanden. Toen werd hij aggressief en opstandig en moest ze hem laten gaan. Klara rouwt maar misschien krijgt ze nu de mogelijkheid om een meer relaxt leven te leiden op dit punt? Gezegend zij de herinnering aan Chanan.

Zfat
Na het bezoeken van mijn broer op de [militaire] basis, ben ik met mijn ouders mijn (adoptie)grootmoeder Esther gaan bezoeken.
We zaten daar met koffie en cake bij de familie om de tafel, terwijl we feestervaringen uitwisselden en de dochter Yael ontmoetten.
Het was een goede ervaring en het is altijd goed om mensen te ontmoeten waar je zoveel over gehoord hebt.


Esther

Daarna bezochten we Juli. Ze was gelukkig met ons bezoek en erg opgewonden en sprak haar waardering uit voor mijn komst.
Juli heeft een operatie aan haar maag ondergaan een aantal jaren geleden, daardoor het onmogelijk voor haar is om te eten of te drinken. Ik hoop dat ze snel mag genezen.


Juli

Uiteindelijk bereikte ik het huis van Meir en Lillian en was ik blij verrast om een tafel vol met mensen aan te treffen.
Het grootste deel van hun familie heb ik ontmoet vanwege een probleem met het huis, en ze waren ook aanwezig bij de 'Mars voor het leven' dit jaar. Ze zijn echt een tweede familie geworden, en ze hebben me met blijdschap 'geadopteerd' als een kleindochter. Ze vertelden mij dat ze op de avond van RoshHashannah een foto genomen hadden, en dat ze voelden dat ik erin misten. Dat hebben we op dat moment opgelost met een groeps foto. Ze waren zeer blij om mijn ouders te ontmoeten en ook zij voelen als 'familie'.

Nieuws uit het noorden

Op dit moment bereiden de Mechina studenten zich voor op het 'L'Chaim'project. Ondertussen heb ik de winnaars bezocht en pakketten langsgebracht met goed voedsel, verse groenten en seizoens fruit. De winnaars kunnen niet wachten tot ze weer bezoek krijgen van de studenten.

Over onze L'Chaim vrienden vanuit nederland: Jan & Henny en Emoes & nanny hebben samen Jafim in Katzrin bezocht.
Ons bezoek bracht een glans op zijn dag. We besproken een hoop dingen, leven, familie en we hebben zijn favoriete muziek beluisterd.
Jafim had samen met ons een prachtige tijd, en ik kan met vertrouwen zeggen dat genot en plezier in Jafim's hart terugkeerde met onze aanwezigheid. Hij was zeer dankbaar dat we hem kwamen opzoeken. De volgende dag bezochten Daniel en ik mechina Meitzar om ons project aan de nieuwe studenten te introduceren.


Nanny, Jafim, Timek en Henny

Shalom and Chag Sameach,
Timek