Project "L'Chaim to Life" : Hulp aan overlevenden van de Holocaust in Israël
 

De stichting "L'Chaim to Life" biedt in Israël hulp aan behoeftige en eenzame Joodse overlevenden van de Sjoa (Holocaust). Vandaag de dag leven nog ruim 250.000 Sjoa-overlevenden in Israël, van wie 80.000 onder de armoedegrens. Het project richt zich op deze laatste groep. Het is de laatste generatie overlevenden van de Sjoa. Zij zijn in de leeftijd van 70 tot 90 jaar, de meesten van hen waren dus nog een kind of tiener toen de oorlog uitbrak. Na de oorlog hadden de meesten van hen hun ouders, broers en zusters en verdere familieleden verloren. 

 "L'Chaim to Life" betekent "Leven om te leven" het is een joods-orthodoxe stichting. De visie van "L'Chaim to Life" is om de Sjoa-overlevenden als het ware te adopteren, regelmatig aan huis te bezoeken en hun levensstandaard zodanig te verhogen dat ze een zo normaal leven kunnen leiden. Door het regelmatige contact met deze mensen ontstaat een soort familie- band, die zeer hecht is. 

 "L'Chaim to Life" is het initiatief van twee mannen, wier ouders Sjoa-overlevenden waren/zijn; Daniel Braun en Shuky Kastenbaum. Zij zijn dit werk zeven jaar geleden gestart, nadat de Israëlische media de nood van de Sjoa-overlevenden onomwonden belichtten. Daniel en Shuky raakten ervan overtuigd dat er geen tijd te verliezen viel en dat deze mensen beter verdienen dan de laatste jaren van hun leven in eenzaamheid en armoede door te brengen. Zij gingen zelf op zoek naar deze mensen en vonden er velen, ernstig verwaarloosd en eenzaam, en begonnen deze mensen uit eigen middelen te helpen. Timek Kolman heeft zich ongeveer drie jaar geleden bij hen aangesloten.

Shuky Kestenbaum: "Stichting "L'Chaim to Life" is opgericht ter herinnering aan mijn ouders en heeft als doel de gezinnen van overlevenden van de Sjoa in Israël te ondersteunen in moeilijke tijden. Ik behoor zelf tot de tweede generatie van een gezin dat de Sjoa heeft overleefd. Mijn ouders zijn gevlucht uit Polen en kwamen naar Israël met de 'Aliyat Teheran'. Hun levensgeschiedenis deed mij besluiten om samen met Daniel Braun dit initiatief te starten: zij hebben nooit kunnen rekenen op hulp of support, zelfs niet van de staat Israël. Mijn vader heeft helaas niet lang geleefd; hij overleed op 45-jarige leeftijd. Ik ben er trots op dat ik nu de gelegenheid heb om ouderen in Israël te mogen ondersteunen."  

Daniel Braun: "Ik ben eveneens een tweede generatie Sjoa-overlevende. Mijn ouders vertrokken na de oorlog uit Duitsland en kwamen in Israël wonen.  Ze leven beiden nog. Ik mag ze samen met mijn broer in hun ouderdom verzorgen. De pijn van de Sjoa is hun het hele leven bijgebleven. Ik zie er op toe  dat de stichting "L'Chaim to Life" geen starre bureaucratische stichting wordt. We beschikken niet over kantoorruimte en dergelijke. Als we bijvoorbeeld zien dat een Sjoa-overlevende in ondraaglijke hitte moet leven, dan installeren we direct, liefst nog dezelfde dag, een airconditioner. Maar het belangrijkste wat de stichting doet is te zorgen voor regelmatige ontmoetingen met deze dierbare mensen."

 "Heb je naaste lief als jezelf. Ik ben de Eeuwige."

Dit gebod uit Leviticus 19:18 is één van de twee grondslagen waarop Gods Tora (onderwijzing) en de Profeten is gegrondvest (vergelijk Mattheus 22:36-40). Het eerste gebod is om de Eeuwige volkomen lief te hebben. Liefde komt uit je hart. Dit gebod vormt de basis voor het werk onder de Sjoa-overlevenden. De stichting krijgt geen steun van de overheid; de financiële middelen komen van vrijgevige particulieren uit een aantal Europese landen en uit Israël zelf.

Timek Kolman: "Dankzij de groeiende steun van de "L'Chaim to Life" vriendenkring in het buitenland en dankzij de toewijding van een groeiend aantal vrijwilligers, hebben wij de afgelopen jaren op meer locaties in Israël de Sjoa-overlevenden kunnen adopteren. Het werk is begonnen in Pardes Chana en Zichron Yakov en later uitgebreid naar Katzarin, Kirjat Shmona, Kibboets Ginosar, Tiberias, Kirjat Malachi, Askelon en Jeruzalem.

Op iedere locatie hebben wij een betrouwbare vrijwilliger die goed op de hoogte is van wat de situatie en nood van ieder persoonlijk is. Daarnaast is er een groep enthousiaste jongeren (in de leeftijd van 18-20 jaar) die samen met onze vertegenwoordiger op locatie de huisbezoeken verrichten. We hebben afspraken gemaakt met perse scholen in de omgeving van de steden waarin we werkzaam zijn die ons project in hun studieplan hebben opgenomen.

Voor Jeuzalem zijn dat de jongeren van de Verkenners Jeugdbeweging en uit de Jeshiva in Kfar Chasidim. Voor Ashdod is dat Machina in Kiriat Malachi. En in Pardes Chana werken wij met de jongeren uit Keshet Jehuda. Voor Katzrin, Ginosar en Tiberias zijn het de jongeren uit moshav Meitzar uit Kfar Hanasi. In Kiryat Shmona werken wij met jongeren uit Ma'ayan Baruch.

Al naar gelang de financiële draagkracht het toelaat zullen wij onze activiteiten uitbreiden. Wij bieden langdurige hulp aan Sjoa-overlevenden. Wie we eenmaal hebben geadopteerd zullen we blijven bezoeken en ondersteunen.

Naast de materiële en praktische bijstand die we verlenen, is de ontmoeting tussen de jongeren en de Sjoa-overlevende het belangrijkste element in ons werk: een hart-tot-hart-relatie bouwen tussen de oudere en jongere generatie. De gesprekken gaan over het verleden, maar ook over het heden, naar persoonlijke behoefte. De jongeren brengen leven in de brouwerij van de ouderen. Ze kunnen met hen lachen en zingen, maar ook huilen om het verdriet wat ze hebben meegemaakt. 

Voor de jongeren zijn deze ontmoetingen van onschatbare waarde. Hun karakter wordt erdoor gevormd en de relaties zijn een bron van inspiratie voor hun toekomstige leven. En dat is waar het ons in feite om gaat: Dat we de Tora-instructie die God het Joodse volk heeft gegeven in de praktijk brengen. "Heb je naaste lief als jezelf." Door dit te doen brengen wij het licht van de Eeuwige in een donkere wereld."

Kunnen de Sjoa-overlevenden in Israël rondkomen uit hun AOW?

De mensen die wij financieel of materieel bijstand bieden ontvangen geen pensioen en hun eventuele kinderen zijn niet in staat om hen te onderhouden. De AOW per persoon bedraagt € 300,- per maand. Daarnaast ontvangen zij uit Duitsland bijstand van nog eens € 300,- per maand als compensatie voor hun dwangarbeid in de werk-kampen. 

 Met dit kleine inkomen kunnen ze zich niets extra permitteren want de aanschaf van medicijnen en ziekenhuis bezoek moeten ze  ook uit dit bedrag  bekostigen. 

 Wat doet "L'Chaim to Life" voor deze mensen? 

1. Minimaal eens in de twee weken, brengen de jongeren en de vrijwilligers een bezoek aan huis en delen zij de voedselpakketten uit met daarin verse groente, fruit en andere gezonde houdbare ingrediënten. 

2. Wij schilderen daar waar nodig hun huis en knappen hun tuintjes op (of houden ze bij). 

3. Wij installeren noodzakelijke hulpmiddelen zoals de koel- en verwarmingsapparatuur om het leven in huis leefbaar te maken. 

4. Wij brengen cadeaus op Joodse/Bijbelse feestdagen.

5. Wij leveren financiële ondersteuning voor de extra hoge elektriciteitsrekening tijdens de hete zomers en koele winters, en geven bijstand in bijzondere situaties, zoals aanschaf van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen of vervoer van en naar het ziekenhuis.

6. Wij verzorgen korte uitstapjes in het land en organiseren vieringen op feestdagen.

 
Onze plicht naar de Sjoa-overlevenden en naar Israël vandaag

"Wie zwijgt stemt toe" is een bekend spreekwoord dat maar al te waar is. Een kleine groep moedige en rechtvaardige Nederlanders heeft zijn eigen leven niet willen sparen om de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te redden of van een onderduikadres te voorzien. Maar slechts heel weinig Joodse mensen werden hierdoor gered. De meeste van ruim honderdduizend Nederlandse Joden zijn naar de concentratiekampen weggevoerd en daar omgekomen. 

De meeste Christelijke kerken zwegen en wendden de ogen af voor dit verschrikkelijke leed. Ook de Nederlandse overheid en het koningshuis hebben gezwegen. Nederland heeft hierdoor een grote schuld tegenover de Joodse medemens op zich genomen. Wat kunnen wij nu doen? Het antwoord is: niet langer zwijgen! 

De jonge Joodse staat Israël, die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan, wordt na 63 jaar van zijn bestaan opnieuw met vernietiging bedreigd. De Sjoa wordt ontkent; Joden worden met Nazi's vergeleken. Arabische landen roepen steeds harder dat er geen plaats is voor een Joodse staat in het Midden-Oosten. Dit is de realiteit vandaag.  

Contact in Nederland:

De stichting "L'Chaim to Life" wordt in Nederland vertegenwoordigd door mevrouw Margo Boymans. Zij verzorgt de nieuwsberichten per e-mail. U kunt zich bij haar voor de nieuwsberichten opgeven. Het telefoonnummer waaronder Margo bereikbaar is is 06-83 78 90 51.

E-mail: lev.margob@gmail.com

 

Giften: Rabobank IBAN  NL46 RABO 0143 4612 57

t.a.v. Stichting L'Chaimtolife Nederland, te Meppel

 

Website (internationaal)

http://www.L'Chaimtolife.org